Ο Ερντογάν απελαύνει 10 πρέσβεις – FANTOMAS.GR

Το θέμα της κήρυξης 10 πρέσβεων ως ανεπιθύμητους επανήλθε ο Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του σήμερα Σάββατο, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν υπαναχωρεί από αντίστοιχες δηλώσεις του λίγο νωρίτερα. Οι κινήσεις του Τούρκου Προέδρου εκτιμάται ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επανεμφάνισης στα διεθνή φόρα καθώς αντιμετωπίζει την επιδεινούμενη κατάστασης της οικονομίας στο εσωτερικό και λαμβάνει το λεγόμενο “cold treatment” από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Με απέλαση 10 πρέσβεων της Δύσης και κήρυξή τους ως persona non grata απείλησε εκ νέου ο ΤαγΊπ Ερντογάν σήμερα, επ αφορμής κοινής δήλωσής τους για την υπόθεση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά. Στη “λίστα” Ερντογάν βρίσκονται μεταξύ άλλων, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Νωρίτερα την εβδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε επιτεθεί εκ νέου κατά του Γάλλου Προέδρου Εμάνουελ Μακρόν.

Η τουρκική διπλωματία έχει ανεβάσει στροφές, ενώ όπου διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις απειλεί με διάχυση και κλιμάκωση της έντασης, όπως απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Στο μέτωπο των ΗΠΑ η τουρκική πλευρά επιχείρησε να διερευνήσει ένα ακόμη εναλλακτικό μονοπάτι, αυτό της παραγγελίας νέων F-16 και του εκσυγχρονισμού υπαρχόντων, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι επιθυμεί σχέσεις με τις ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα και ότι θα ήθελε να θέσει εκτός ατζέντας τα F-35.

Η δυναμική που δημιουργεί όμως η επικείμενη απέλαση του Αμερικανού πρέσβη, όμως, θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

“Να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι μια ώρα αρχύτερα”

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι έχει δώσει οδηγίες στο Υπουργείο Εξωτερικών να απελάσει και να κηρύξει ως ανεπιθύμητους 10 πρεσβευτές, που συνυπέγραψαν κείμενο για την απελευθέρωση του Καβαλά. Αν τελικά υλοποιήσει την απειλή αυτή οι σχέσεις της Τουρκίας με  τη  Δύση θα βρίσκονται στο χαμηλότερο διαχρονικά επίπεδο.

Το θέμα μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu:Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *