Ο κορονοϊός ευκαιρία για στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με επιστήμονες
Μεγάλη ανταπόκριση είχε η διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Είναι ο COVID-19 ευκαιρία για καθαρότερη ενέργεια και κλιματική ουδετερότητα;», η οποία οργανώθηκε από το “CircletheMedforum” που προωθεί της αρχές της κυκλικής οικονομίας στην Μεσόγειο, και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ινστιτούτου “CircularClima” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 19 Ιουνίου και σε αυτή συμμετείχαν ο Γιώργος Κρεμλής, επίτιμος Πρόεδρος του “CirularClimaInstitute” , ο οποίος ήταν και ο συντονιστής, ο Samuel Furfari, καθηγητής γεωπολιτικής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, ο Μάρκος Δαμασιώτης, Διευθυντής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και μέλος του ΔΣ του Μεσογειακού Συνδέσμου των Εθνικών Ενεργειακών Κέντρων για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας MEDENER, ο Grammenos Mastrojeni, Ανώτερος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για την Ενέργεια και τη Δράση για το Κλίμα – Ένωση για τη Μεσόγειο-UFM και ο Gianni Chianetta, Πρόεδρος Του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηλιακής Ενέργειας και Επικεφαλής Διεθνών Υποθέσεων της Italia Solare επίσης ιδρυτής και Διευθυντής της πρωτοβουλίας «Πράσινα Νησιά»
Ο εκπρόσωπος του ΚΑΠΕ κ. Δαμασιώτης μεταξύ άλλων τόνισε ότι η πρόσφατη πανδημία η οποία πιθανότατα ξεκίνησε από την μεταφορά του ιού από ζώα σε άνθρωπο λόγω μη φυσιολογικής «συνύπαρξής» τους, μπορεί μεν να μην συνδέεται άμεσα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση, αποτελεί εντούτοις μια γενικότερη προειδοποίηση για την ανάγκη αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης και ουδετεροποίησης των επιπτώσεων της στο περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και το κλίμα. Η ανάγκη αυτή – όπως επεσήμανε ο κ. Δαμασιώτης – απαιτεί την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες εκ φύσεως μπορούν να εξασφαλίσουν οικονομική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο για τον πλανήτη.
Ο εκπρόσωπος του ΚΑΠΕ υπογράμμισε επίσης ότι τα συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ δεν έχουν ανάγκη μεταφοράς ενεργειακών πόρων από μακριά και συνήθως μέσω διαφόρων χωρών, όπως π.χ συμβαίνει με το πετρέλαιο η το φυσικό αέριο, αλλά χρησιμοποιούν τοπικά διαθέσιμους, αστείρευτους και διαρκώς ανανεωμένους φυσικούς πόρους (ήλιο, άνεμο, βιομάζα κλπ) εξασφαλίζοντας συνεπώς την παροχή ενέργειας προς τους πολίτες ακόμα και υπό συνθήκες «κλειδώματος» της οικονομίας όπου υπάρχουν απαγορεύεις κυκλοφορίας και εισαγωγής αγαθών.
Ο κ. Δαμασιώτης επεσήμανε ότι τα συστήματα αυτά και ως προς το οικονομικό σκέλος είναι ιδανικά. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην χρησιμοποιείται το πλούσιο δυναμικό των νησιών μας σε άνεμο και ήλιο, σε συνδυασμό με τις ολοένα περισσότερο οικονομικά αποδεκτές λύσεις αποθήκευσης (μπαταρίες), για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.
Το δυναμικό της χώρας μας σε ΑΠΕ είναι πολύ μεγάλο. Η χρήση νέων τεχνολογιών όπως πχ οι πλωτές ανεμογεννήτριες για την αξιοποίηση του τεράστιου αιολικού δυναμικού το Αιγαίου αποτελεί μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση, για την στροφή της ελληνικής οικονομίας από παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, προς νέες.
Ο Covid-19, είναι μια ευκαιρία για αναθεώρηση του ενεργειακού μοντέλου σε παγκόσμιο ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας . Είναι ευκαιρία να στοιχηθούμε όλοι δυναμικά με την Πράσινη Συμφωνία που προτείνει η Ευρώπη.
Τη διαδικτυακή συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω link: