Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Οι ΗΠΑ, δια στόματος του προέδρου τους Τζο Μπάιντεν, αναγνώρισαν και επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

Στη δήλωσή του για τη σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους του 1915, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε δύο φορές τη λέξη γενοκτονία.

Σφοδρό χτύπημα κατά της Τουρκίας της οποίας η αντίδραση αναμένεται.

Η δήλωση Μπάιντεν αρχίζει ως εξής: “Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμένιων από τις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεσμευόμαστε να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά μία τέτοια θηριωδία. Αρμένιοι απελάθηκαν σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατο”.

Αναλυτικά η δήλωση Biden:

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία.
Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν στους θανάτους τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης.
Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στην αρμενική γλώσσα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία.
Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.
Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά τους.
Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους.
Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.
Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας.
Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο.
Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.
Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα».

Τουρκία: Απόφαση χωρίς νομική βάση

Για πολιτική απόφαση, που θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις έκανε λόγο νωρίτερα τουρκική ηγεσία σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο (24/4/2021).
Η Άγκυρα ανέμενε πως θα περιγραφεί ο συγκεκριμένος όρος (Γενοκτονία) από την Ουάσινγκτον ενώ στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος τον χρησιμοποίησε ρητά.
Για πολιτική πράξη, που δεν καμία νομική βάση, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοβουλίου, Mustafa Sentop.
«Καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο δεν υφίσταται για τα γεγονότα του 1915 προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Γενοκτονία », δήλωσε ο Sentop.
Είπε επίσης ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που «έρχεται σε αντίθεση με τα ιστορικά γεγονότα, επισκιάζει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *