Ο Μπιν Λάντεν επέστρεψε μέσω…TikTok!

Μια ανοιχτή επιστολή του Οσάμα Μπιν Λάντεν προς τις ΗΠΑ, το 2002, με την οποία δικαιολογεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έγινε viral  στη κινεζική πλατφόρμα TikTok που προτιμά κυρίως η γενιά GenZ.

Σύμφωνα με το Politico,  η «Επιστολή προς την Αμερική» κυκλοφόρησε μεταξύ των Βρετανών ισλαμιστών εξτρεμιστών το 2002, έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Με την επιστολή των 4000 λέξεων, ο τότε ηγέτης της Αλ Κάιντα προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, στην Πενσιλβάνια και στη Βιρτζίνια που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους

Η εν λόγω επιστολή είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Guardian ολόκληρη, κάτω από έναν σύνδεσμο με τίτλο «Διαβάστε την επιστολή του Μπιν Λάντεν ολόκληρη» – αλλά η εφημερίδα την αφαίρεσε τώρα, αφού άρχισαν να την κοινοποιούν στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι δημιουργοί βίντεο φαίνεται να έχουν εξισώσει τις απόψεις του εγκεφάλου της 11ης Σεπτεμβρίου για την Παλαιστίνη με την επίδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό στη σημερινή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ένας χρήστης έγραψε «Μόλις το διάβασα… άνοιξαν τα μάτια μου», ενώ ένας άλλος ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτό έκανε πολλούς ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμη και οι “κακοποιοί” μπορούν να λένε την αλήθεια».

Σύμφωνα με την Daily Mail, τοο TikTok άρχισε να αφαιρεί το συγκεκριμένο περιεχόμενο και έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς εμφανίστηκε στην πλατφόρμα

Ο Μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε από τα αμερικανικά στρατεύματα σε επιχείρηση στο Πακιστάν τον Μάιο του 2011, εξέφραζε στην επιστολή βαθιά αντισημιτικές απόψεις και θεωρίες συνωμοσίας και έλεγε ότι ο αμερικανικός στρατός «βοηθούσε ξεδιάντροπα τους Εβραίους να πολεμήσουν εναντίον μας».

Προσπάθησε επίσης να δικαιολογήσει την αδιάκριτη σφαγή Αμερικανών πολιτών επειδή χρηματοδοτούν έμμεσα τις αμερικανικές στρατιωτικές προσπάθειες μέσω της πληρωμής φόρων.

Μεταξύ άλλων γράφει: «Ο αμερικανικός λαός είναι αυτός που πληρώνει τους φόρους που χρηματοδοτούν τα αεροπλάνα που μας βομβαρδίζουν στο Αφγανιστάν, τα τανκς που χτυπούν και καταστρέφουν τα σπίτια μας στην Παλαιστίνη, τους στρατούς που καταλαμβάνουν τα εδάφη μας στον Αραβικό Κόλπο και τους στόλους που εξασφαλίζουν τον αποκλεισμό του Ιράκ.

«Αυτά τα δολάρια δίνονται στο Ισραήλ για να συνεχίσει να μας επιτίθεται και να διεισδύει στα εδάφη μας. Έτσι, ο αμερικανικός λαός είναι αυτός που χρηματοδοτεί τις επιθέσεις εναντίον μας και είναι αυτός που επιβλέπει τη δαπάνη αυτών των χρημάτων με τον τρόπο που επιθυμεί, μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων του».