Οδύσσεια χωρίς τέλος – Τα πληρώματα «δεμένα» στα πλοία- ποια κράτη και από πότε επιτρέπουν ή όχι τις αλλαγές των ναυτικών

 

Φίλης Καϊτατζής ([email protected])

Συνεχίζεται η Οδύσσεια των ναυτικών , καθώς η αναστολή με τις αλλαγές πληρωμάτων- λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID 19 – έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν ούτε να φύγουν από τα πλοία ούτε να επιβιβαστούν σε αυτά , με αποτέλεσμα πολλοί να παρουσιάζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή οικογενειακές δυσκολίες και προβλήματα βιοπορισμού.
Με κοινή ανακοίνωση τους η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), η Διεθνής Ναυτιλιακή Οργάνωση (ΔΝΟ) και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ζητούν από τις κυβερνήσεις επείγουσα δράση για να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση αλλαγών πληρωμάτων τονίζοντας : Από τα μέσα Ιουνίου 2020 θα χρειαστούν διεθνείς πτήσεις για περίπου 150.000 ναυτικούς το μήνα (! )-Οι μισοί ναυτικοί που θα επαναπατριστούν θα πρέπει να μεταφερθούν με αεροσκάφη, ενώ οι άλλοι μισοί θα πάνε σε πλοία.
Οι τρείς διεθνείς οργανισμοί (σ.σ που δεν κινήθηκαν με τις ταχύτητες που έπρεπε) υπογραμμίζουν: Για ανθρωπιστικούς λόγους – και την ανάγκη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανονισμούς για την ασφάλεια και την απασχόληση – οι αλλαγές του πληρώματος δεν μπορούν να αναβληθούν επ ‘αόριστον … Ζητάμε την υποστήριξη των κυβερνήσεων για τη διευκόλυνση των αλλαγών αυτών , των επιχειρήσεων που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού φορτίου και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρική και ειδικές πτήσεις . οι μισοί ναυτικοί που θα επαναπατριστούν θα πρέπει να μεταφερθούν με αεροσκάφη, ενώ οι άλλοι μισοί θα προσχωρήσουν σε πλοία
Επίσης οι τρείς διεθνείς οργανισμοί παροτρύνουν και ζητούν από τις κυβερνήσεις «να απαλλάξουν αυτό το προσωπικό από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, να διασφαλίσουν ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν αλλαγές στο πλήρωμα και ότι θα έχουν πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη και, εάν είναι απαραίτητο, για να διευκολύνουν τον άμεσο επαναπατρισμό». Γιαυτούς τους λόγους υπενθυμίζουν το αίτημα τους, να οριστούν ως « βασικοί εργαζόμενοι» ανεξαρτήτως εθνικότητας , οι ναυτικοί , το προσωπικό των αλιευτικών σκαφών, των υπεράκτιων ενεργειακών τομέων, των αερομεταφορών, οι εργαζόμενοι στην της αλυσίδα εφοδιασμού αεροπορικών φορτίων και το προσωπικό παροχής υπηρεσιών σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), η Διεθνής Ναυτιλιακή Οργάνωση (ΔΝΟ) και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ζητούν από τους ναυτικούς, το «θαλάσσιο» προσωπικό, τους αλιείς και το προσωπικό του υπεράκτιου ενεργειακού τομέα να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις όπως ορίζουν τα πρωτοκόλλα υγιεινής και ασφάλειας για να είναι σε θέση να αποβιβαστούν και να επιβιβαστούν και να διέλθουν μέσω της επικράτειάς τους (αεροπορικώς) με σκοπό την ταχεία αλλαγή τους και τον επαναπατρισμό τους .
Η BIMCO (Βaltic and International Maritime- η μεγαλύτερη διεθνής ναυτιλιακή ένωση στον κόσμο με περισσότερα από 100 χρόνια λειτουργίας,  περίπου 2.300 μέλη και παρουσία σε 130 χώρες) ανακοίνωσε επίσης ότι βοηθά το Institute of Chartered Shipbrokers (ICS) να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα διεξαγωγής αλλαγών στο πλήρωμα όσο διαρκεί η της πανδημία COVID-19.
Οι ναυτιλιακές εταιρείες ή οι πλοίαρχοι καλούνται να συμπληρώσουν ανώνυμα μια φόρμα αναφοράς για επιτυχημένες και ανεπιτυχείς αλλαγές πληρώματος.

Η BIMCO έχει ανακοινώσει έναν κατάλογο χωρών από πότε και που επιτρέπεται η αλλαγή πληρώματος αναδημοσιεύουμε (Safety4Sea):

Επιτρέπεται  η αλλαγή πληρώματος

Αργεντινή -14 Μαΐου
Αυστραλία -14 Μαΐου
Μπαχάμες -11 Μαΐου
Βραζιλία -1 Μαΐου
Καναδάς -16 Απριλίου
Κροατία -5 Μαΐου
Κύπρος -11 Μαΐου
Δανία -16 Απριλίου
Εσθονία -16 Απριλίου
ΕΕ + -16 Απριλίου
Γιβραλτάρ -16 Απριλίου
Ισλανδία -7 Μαΐου
Ινδονησία -6 Μαΐου
Ιρλανδία -6 Μαΐου
Ισραήλ -19 Μαΐου
Κορέα -20 Απριλίου
Λιθουανία -7 Μαΐου
Ολλανδία, -14 Μαΐου
Νορβηγία -16 Απριλίου
Νησί Ρεουνιόν -19 Μαΐου
Ρωσία -16 Απριλίου
Σλοβενία ​​-11 Μαΐου
Ισπανία -16 Απριλίου
Σουηδία -28 Απριλίου
Τιμόρ Λέστε -28 Απριλίου

Περιορισμοί ανάλογα με το ιστορικό ταξιδιού
Μπαχρέιν
Μπελίζ -6 Απριλίου
Γρενάδα -6 Απριλίου
Ινδονησία
Ιαπωνία -7 Μαΐου
Κενύα
Κορέα
Κουβέιτ
Μιανμάρ
Νιγηρία
Κατάρ
Σαουδική Αραβία -20 Απριλίου
Σουδάν
Σουρινάμ
Τρινιντάντ και Τομπάγκο
ΗΠΑ
Ουρουγουάη -1 Απριλίου

Περιορισμοί ανάλογα με τις εθνικότητες
Αργεντίνη
Μπαγκλαντές
Ιαπωνία -25 Μαρτίου
Μιανμάρ
Τόγκο -24 Μαρτίου
Βιετνάμ -19 Μαρτίου

Απαγορεύεται η αλλαγή πληρώματος ή τα σύνορα είναι κλειστά

Αλβανία -25 Μαρτίου
Αλγερία -7 Απριλίου
Αγκόλα -24 Απριλίου
Αργεντινή -4 Μαΐου
Αρούμπα -11 Μαΐου
Αζόρες -25 Μαρτίου
Μπαχρέιν -12 Μαΐου
Μπαγκλαντές -24 Μαρτίου
Μπελίζ -24 Απριλίου
Καμερούν -24 Μαρτίου
Χιλή -19 Μαρτίου
Κίνα -2 Απριλίου
Κονγκό, -6 Απριλίου
Τσεχική Δημοκρατία
Δομινικανή Δημοκρατία
Γκαμπόν -6 Απριλίου
Γκάμπια -24 Μαρτίου
Γεωργία -28 Απριλίου
Γερμανία
Γκάνα -25 Μαρτίου
Ελλάδα -27 Μαρτίου
Γουινέα Μπισάου -24 Μαρτίου
Γουιάνα -26 Μαρτίου
Ινδία -30 Απριλίου
Καζακστάν -25 Μαρτίου
Λίβανος -19 Μαρτίου
Λιβερία -7 Απριλίου
Λιβύη -19 Μαρτίου
Μαδαγασκάρη -7 Απριλίου
Μάλτα -11 Μαΐου
Μαλαισία
Μαυριτανία -2 Απριλίου
Μαυρίκιος -4 Μαΐου
Μαρόκο
Ναμίμπια -26 Μαρτίου
Νέα Ζηλανδία -1 Απριλίου
Νορβηγία
Πακιστάν
Παναμάς -19 Μαρτίου
Περού -2 Απριλίου
Φιλιππίνες -19 Μαρτίου
Πολωνία
Πορτογαλία
Κατάρ -30 Μαρτίου
Saba -6 Μαΐου
Αγία Λουκία
Άγιος Ευστάτιος -28 Απριλίου
Σερβία
Σιγκαπούρη -2 Απριλίου
Σλοβακία
Νότια Αφρική -2 Απριλίου
Σρι Λάνκα -19 Μαρτίου
Ταϊβάν -28 Απριλίου
Τρινιντάντ και Τομπάγκο -28 Απριλίου
Τουρκία
Ουκρανία -4 Μαΐου
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -6 Απριλίου
Βενεζουέλα -19 Μαρτίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *