Οι άγνωστες ιστορίες της Ημέρας Ανεξαρτησίας

Η 4η Ιουλίου είναι η εθνική εορτή των ΗΠΑ, καθώς αποτελεί την επέτειο  Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των 13 – τότε – Πολιτειών από τους Βρετανούς. Στις 4 Ιουλίου του 1776 η Επιτροπή των Πέντε – η οποία είχε δημιουργηθεί από το Κογκρέσο τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς και αποτελείτο από τους Τόμας Τζέφερσον, Βενιαμίν Φραγκλίνο, Τζον Άνταμς, Ρότζερ Σέρμαν και Ρόμπερτ Λίβινγκστον – υπέγραψαν το ιστορικό κείμενο που σηματοδότησε τη γέννηση των ΗΠΑ.

Το κείμενο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας γεννήθηκε από την πένα του Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος το 1801 έγινε ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτά είναι λίγο- πολύ γνωστά. Εκείνο που δεν είναι και τόσο γνωστό είναι το γεγονός ότι ο μόλις 33 ετών τότε Τζέφερσον δεν αποτέλεσε την πρώτη επιλογή της Επιτροπής για την ανάθεση της συγγραφής του κειμένου. Ο δρ. Βενιαμίν Φραγκλίνος – που ορισμένοι στο Κογκρέσο θεωρούσαν πιο κατάλληλο για τη σύνταξη του ιστορικού εγγράφου – δεν ήθελε να αναλάβει το έργο, με αποτέλεσμα να επικρατήσει η άποψη του Τζόν Άνταμς, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Τζέφερσον ήταν εκείνος που θα έπρεπε να γράψει τη Διακήρυξη.

Ο Άνταμς στοιχειοθέτησε την άποψη του παραδεχόμενος ότι ο Τζέφερσον “έγραφε 10 φορές καλύτερα” από τον ίδιο.

Την ίδια ώρα ο νεαρός Τζέφερσον – ένας μάλλον ντροπαλός άνθρωπος που αγαπούσε ιδιαίτερα την οικογένεια του – αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα καθώς η σύζυγος του ήταν αρκετά άρρωστη (πέθανε λίγα χρόνια αργότερα) ενώ τρεις μήνες νωρίτερα είχε χάσει τη μητέρα του, γεγονός που του είχε στοιχίσει βαθύτατα. Η δύσκολη ενδοοικογενειακή του κατάσταση παραλίγο να αποτρέψει τον Τζέφερσον από την ανάληψη του έργου της συγγραφής της Διακήρυξης, καθώς ο νεαρός πολιτικός  συμφώνησε με “μισή καρδιά” .

Ωστόσο, ο Τόμας Τζέφερσον με τη συγγραφή του ιστορικού κειμένου, όχι μόνο κατάφερε να “ξεδιπλώσει” όλο το μεγαλείο της σκέψης του αλλά αποτύπωσε στο χαρτί μια από τις σπουδαιότερες προτάσεις στην ιστορία της Ανθρωπότητας: “Θεωρούμε ότι αυτές οι αλήθειες είναι αυτονόητες, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι, ότι ο Δημιουργός τους τους έχει προικίσει με ορισμένα αναφαίρετα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων είναι η ζωή, η ελευθερία και η αναζήτηση της ευτυχίας”.

Και μια λεπτομέρεια: Ο Τζον Άνταμς – δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ – και ο Τόμας Τζέφερσον πέθαναν 50 χρόνια αργότερα, την ίδια ημέρα, στις 4 Ιουλίου του 1826!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *