Οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο

Για τους περισσότερους από εμάς, σε όποια φάση της ζωής μας κι αν βρισκόμαστε, οι διακοπές είναι φορτωμένες με πολλές προσδοκίες. Περιμένουμε ότι θα χαλαρώσουμε, θα ξεκουραστούμε, θα διασκεδάσουμε, θα γεμίσουμε τις μπαταρίες, όπως λέμε. Και υπό το βάρος όλων αυτών των προσδοκιών, είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώσουμε πολλά ενδεχομένως και αντιφατικά συναισθήματα την πρώτη φορά που θα πάμε διακοπές μετά από ένα διαζύγιο.

Ξεκινώντας για τις πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο καλό είναι να έχουμε προετοιμαστεί πώς θα ζήσουμε την ανατροπή μιας διαδικασίας ετών. Αν πηγαίναμε κάθε χρόνο οικογενειακές διακοπές, αν είχαμε ένα εξοχικό σπίτι ως βάση, ακόμη και στην βοήθεια των πρακτικών ζητημάτων που μοιραζόμασταν στο ζευγάρι… θα υπάρξουν αλλαγές. Θα υπάρξουν αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε μόνοι μας, υποθέσεις που πρέπει να ταχτοποιηθούν προτού αναχωρήσουμε.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται “ασήμαντα” και πολύ πρακτικά σε σχέση με τις συναισθηματικές διακυμάνσεις που περιλαμβάνονται σ’ ένα διαζύγιο, ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για αλλαγές που έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν σε συναισθηματικό κλυδωνισμό και σε αντιφατικά συναισθήματα των γονιών, κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, επισημαίνει η Μαρίλη Ανδριοπούλου, ψυχοθεραπεύτρια Γκεστάλτ, σύμβουλος ψυχολογίας, πιστοποιημένη επαγγελματίας επόπτρια ειδικών ψυχικής υγείας.

Ωστόσο όταν υπάρχουν παιδιά οι γονείς δίνουν –ή θα έπρεπε τουλάχιστον- το βάρος στη συναισθηματική ισορροπία των παιδιών, η οποία φυσιολογικά κλονίζεται για λίγο μετά από μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. “Αν υπάρχουν παιδιά, το ζευγάρι χρειάζεται να καταλάβει ότι διαζύγιο παίρνουν ο ένας από τον άλλον ως σύντροφοι κι όχι ως γονείς. Γι’ αυτό λοιπόν σχεδόν πάντα οι πρώτες διακοπές είναι μια περίοδος αναπροσαρμογής. Καθώς πρόκειται για μια νέα κατάσταση που θα πάρει τη θέση της προηγούμενης/γνωστής και είναι αναγκαίο όλοι μαζί να δουλέψουν ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά” τονίζει η Μαρίλη Ανδριοπούλου.

Μια συμβουλή για καλύτερες διακοπές, με καλύτερη διάθεση

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας την κατάσταση και να έχουμε αποδεχτεί τα νέα δεδομένα, ώστε να μπορούμε να δούμε τις διακοπές σαν μια αφορμή για ένα νέο, ελπιδοφόρο και χαρούμενο ξεκίνημα της ζωής μας, ως μια ευκαιρία να περάσουμε χρόνο συντροφιά με το παιδί μας, εάν είμαστε γονείς, να παίξουμε, να διασκεδάσουμε και να συζητήσουμε.

Εξάλλου η χαλαρότητα των διακοπών και η συνεχής επαφή μακριά απ’ τις επαγγελματικές και καθημερινές υποχρεώσεις όλων μας μάς προσφέρει την ιδανική ευκαιρία να συζητήσουμε τις αλλαγές στη ζωή της οικογένειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *