Παπαευαγγέλου : «Εθνικό» ρεκόρ κρουσμάτων σε Πειραιά!

Η πανδημία αφορά κυρίως τις μεγάλες πόλεις, κυρίως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα Γιάννενα, τη Λάρισα κα. Ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες έχει πια ξεπεράσει τα 2.109 την ημέρα. Ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδα 45.000 ανά ημέρα, αλλά ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5, ξεπέρασε δηλαδή για πρώτη φορά στο 2021 το όριο του 4%.

Παρατηρείται υψηλό ποσοστό θετικότητας των τεστ σε ορισμένες περιοχές. Στην Αττική μάλιστα τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 7%, ποσοστό πολύ υψηλό. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τα 20.000 κρούσματα. Αφορούν και πάλι τους ανθρώπους 25 με 55 με μεγαλύτερη κινητικότητα. Στην Αττική καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές με διαγνωσμένα 10.000 ενεργά κρούσματα από 80.150 μόλις την περασμένη Παρασκευή. Ο Πειραιάς, ειδικά το κέντρο, εμφανίζει τον υψηλότερο νέων κρουσμάτων, τον υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε 400 συνάνθρωποι μας εισάγονται στο νοσοκομείο καθημερινά, ενώ στις τελευταίες δυο ήμερες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500. Χθες το βράδυ λόγω κορωνοϊού νοσηλεύονταν 4.032 ασθενείς σε όλη την επικράτεια. Μόνο στην Αττική έγιναν 2000 εισαγωγές περίπου μέσα στην τελευταία εβδομάδα με αρκετούς νεότερους ανθρώπους ηλικίας 45 με 65 κάτι που είχαμε ζήσει και το Δεκέμβριο, όταν αυξάνει η διασπορά πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων. Συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ, και θα συνεχιστεί για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 550.

Η πληρότητα των ΜΕΘ COVID υπολογίζεται στο 92% παρόλο που έχουν σημαντικά αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες με την εισαγωγή ολόκληρων νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά δύο ιδιωτικών νοσοκομείων και την εθελοντική προσφορά ιατρών και νοσηλευτών. Ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου (ΙΤ) σταθερά και παντού στην επικράτεια πάνω από 1 δείχνει ότι είμαστε ακόμα και σήμερα βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία του επιδημιολογικού κύματος. Η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους, σπίτια, εργασιακούς χώρους, οικογενειακή μετάδοση, αλλά και εξωτερικούς χώρους. Οι μεταλλάξεις άλλαξαν τις ισορροπίες.

Τα θετικά μηνύματα

Εμφανής είναι η μείωση των ανθρώπων ηλικίας άνω των 85 ετών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα προφανώς λόγω της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Πάνω από 1,2 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί, με το 7,8% του πληθυσμού να έχουν λάβει μια δόση και το 2,6% σχεδόν 500.000 Έλληνες να έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Η κ. Παπαευαγγέλου διευκρίνισε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: skai.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *