Πλεύρης: Χάρις στη συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα, έχουμε ενισχύσει το ΕΣΥ με επιπλέον 2.000 κλίνες

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.

 

 

  • Πιο αυστηρό το πρωτόκολλο στα σχολεία από το προηγούμενο που αποδείχθηκε αποτελεσματικό στη «Δέλτα». Η συντριπτική πλειοψηφία της Επιτροπής συμφώνησε με το άνοιγμα των σχολείων.

Από το Σεπτέμβριο τα σχολεία είναι ανοιχτά και λειτούργησαν με ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, τη στιγμή που η επικρατούσα μετάλλαξη στη χώρα μας ήταν η «Δέλτα», της οποίας η νοσηρότητα ήταν πολύ πιο ισχυρή από αυτή της «Όμικρον», όπως καταδεικνύουν όλα τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα.

Το αποτέλεσμα που μας έφερε το πρωτόκολλο, ήταν μικρότερη διασπορά από αυτή που είχαμε εκτιμήσει.

Τώρα ξεκινάμε με ένα πρωτόκολλο πιο αυστηρό από αυτό το οποίο είχαμε στην πιο νοσηρή «Δέλτα», ακριβώς διότι η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη.

Και ένα άλλο που δεν πρέπει να το ξεχνάμε: Δεν είμαστε σε  γενικό lockdown, που θα μπορούσες να πιθανολογήσεις ότι τα παιδιά θα παραμείνουν σπίτι τους. Αυτή τη στιγμή, ακόμα και αν ήταν κλειστά τα σχολεία, ειδικά τα παιδιά του Λυκείου και του Γυμνασίου θα κυκλοφορούσαν όπως τα βλέπουμε να κυκλοφορούν και επομένως η μεταδοτικότητα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Τα self-test θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς δωρεάν, όπως γίνεται έως τώρα, και όπου έχουμε κρούσμα και χρειάζονται rapid, θα γίνονται στις δημόσιες δομές. Και προς τούτο, επειδή μπορεί να υπάρχει αναμονή στις δημόσιες δομές, είμαστε σε συνεννόηση να αυξήσουμε τα σημεία, αλλά και να υπάρχει προτεραιότητα στους μαθητές που θα πηγαίνουν να κάνουν rapid.

Στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η κυρίαρχη θέση ήταν να ανοίξουν τα σχολεία. Υπήρξαν και κάποιοι επιστήμονες, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη ότι μπορούν να πάνε μία ή δύο εβδομάδες πιο πίσω, αλλά η κυρίαρχη θέση ήταν να ανοίξουν. Ως προς το πρωτόκολλο υπήρξε πλήρης συμφωνία. Έγιναν και κάποιες παρατηρήσεις, αλλά επικράτησε αυτό το πρωτόκολλο. Άρα, κατά βάση, η θέση του ανοίγματος των σχολείων ήταν συντριπτικά σύμφωνη με τη θέση των ειδικών.

  • Πρόθεση μας είναι να μην πάμε σε περαιτέρω περιορισμούς. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μερική άρση την άλλη εβδομάδα, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες θα επαναξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Ειδικών, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τις αποφάσεις μας να δούμε τον κύκλο αυτού του κύματος, πότε δηλαδή αναμένεται η κορύφωση. Η κορύφωση θεωρητικά μπορεί να είναι και αυτή την εβδομάδα, μπορεί να είναι όμως και στο διάστημα 10-20 Ιανουαρίου. Δυο στοιχεία είναι πάρα πολύ κρίσιμα: πότε κορυφώνεται το κύμα και δεύτερον ποια είναι η πίεση στο σύστημα.

Ως πρόθεση είναι να μην υπάρξει περαιτέρω περιορισμός σε άλλες δραστηριότητες, άρα αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε περισσότερους περιορισμούς από αυτούς που έχουν μπει. Από εκεί και πέρα, θα επανεκτιμηθεί την άλλη εβδομάδα εάν θα χρειαστεί αυτοί οι περιορισμοί να παραμένουν ή θα μπορούν μερικώς να αίρονται.

Π.χ. στα γήπεδα, αν θα μπορεί να υπάρξει κάτι μεγαλύτερο σε πληρότητα.  Αλλά αυτό θα είναι συζήτηση της άλλης εβδομάδας, όχι αυτής.

  • Από τη συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα, έχουμε πάρει συνολικά 2.000 κλίνες για nonCovid και Covid περιστατικά. 

Στο ΕΣΥ, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πίεση στις απλές κλίνες και στα εξωτερικά ιατρεία. Οι απλές κλίνες μπορεί να μην είναι κλίνες ΜΕΘ, αλλά πάλι μας προβληματίζουν ως προς τη διαχείριση.

Για αυτό τον λόγο, ανακοινώσαμε χθες μια συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, όπου συνολικά ο ιδιωτικός τομέας στην Αθήνα θα διαθέσει από το 10% έως το 15% των απλών κλινών του για νοσηλείες Covid, πράγμα που σημαίνει ότι θα πάρουμε από τους ιδιώτες περίπου 300-400 κλίνες Covid, ενώ ήδη έχουμε πάρει και άλλες 300 στην Αθήνα. Εάν σε αυτές προσθέσουμε τις 1100-1200 Covid και non Covid που έχουμε στη Θεσσαλία και στη Β. Ελλάδα, καθώς και τις κλίνες ΜΕΘ που μας έχει δώσει στο σύνολό του- γιατί ο ιδιωτικός τομέας μάς έχει δώσει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ για διαχείριση non Covid περιστατικών- από τη συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα, έχουμε συνολικά 2.000 κλίνες.

Για να σταματήσουν και κάποιοι μύθοι κατά πόσο πιέζεται ή δεν πιέζεται ο ιδιωτικός τομέας.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσα ότι οποιαδήποτε Κλινική δεν συνεργαστεί με το Κράτος και δεν πάρει Covid περιστατικά- και αυτό αφορά και άλλες κλινικές γιατί ο Σύνδεσμος συνδράμει, αλλά υπάρχουν και άλλες ιδιωτικές κλινικές- θα διακοπεί η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Ανταποκρίνονται, λοιπόν, οι ιδιώτες και είναι πολύ σημαντικό γιατί η πίεση της «Όμικρον» θεωρούμε ότι θα αφορά κυρίως στις απλές κλίνες.

  • Έχουμε σχέδιο αλλά και εναλλακτικό σενάριο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αν έχουμε μεγάλα ποσοστά νοσούντων υγειονομικών.

Ένα βασικό πρόβλημα, το οποίο έχουμε και ειδικά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, είναι το κομμάτι ότι πλέον θα νοσούν και επαγγελματίες υγείας. Ήδη αυτή τη στιγμή νοσεί προσωπικό.

Είπατε για τον Ευαγγελισμό. Βέβαια ο Ευαγγελισμός, για να καταλάβουμε, έχει 3.500 εργαζομένους. Νοσούσαν οι 95. Επέστρεψαν οι 35. Άρα είναι μία κατάσταση, την οποία διαχειριζόμαστε.

Το βασικό όπλο μας στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η «Όμικρον» χρειάζεται μικρότερης διάρκειας καραντίνα. Ακολουθήσαμε το πρωτόκολλο του CDC της Αμερικής και επιστρέφουν πλέον οι υγειονομικοί στην εργασία τους από την πέμπτη ημέρα.

Σίγουρα θα παρατηρηθούν και δυσλειτουργίες. Το ποσοστό, αναλόγως των περιπτώσεων, είναι από 1,5 έως 3-3,5% ανά δομή και είναι διαχειρίσιμο.

Ωστόσο, έχουμε και εναλλακτικό σενάριο. Σε περίπτωση που υπάρξουν παραπάνω επιμολύνσεις, έχουμε έτοιμες επιτάξεις υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, που μένει μόνο να στείλουμε τα φύλλα πορείας, όποτε δούμε την πίεση.

Επιπλέον έχουμε και τη συνεργασία με τις ιδιωτικές Κλινικές και  είπαμε ότι εάν έχουμε πίεση στο σύστημα, θα παίρνουμε γιατρούς από τις ιδιωτικές Κλινικές να τους βάζουμε. Αυτό είναι το σχέδιο αντιμετώπισης της πίεσης του προσωπικού.

  • «Τηλεσυμβουλευτική» σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον ΙΣΑ

Κάτι σημαντικό: Με τον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τον κύριο Πατούλη, έχουμε μια συνεργασία και προχωράμε την «τηλεσυμβουλευτική». Πρόκειται για μια πλατφόρμα, όπου οι γιατροί θα μπορούν να παρέχουν  συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άτομα που νοσούν από Covid, αλλά δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα, ώστε και αυτοί οι συμπολίτες μας να μπορέσουν να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται.

Είναι μία πρωτοβουλία από το Υπουργείο Υγείας, το Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και τον κύριο Πατούλη, τον Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να ενισχυθεί όλη η τηλεσυμβουλευτική.

  • Απάντηση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση

Πρώτα από όλα αυτή τη στιγμή σε όλη την προσπάθεια, δυστυχώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει καταψηφίσει τα πάντα. Πριν πάρουμε ανακοινώσεις δεν ξεκαθάρισε τι θέλει, ανοιχτά ή κλειστά σχολεία, αυτή τη στιγμή δεν ξέρει τι θέλει.

Μάθαμε, όμως, κάτι που είναι σημαντικό: Ο κύριος Τσίπρας περνάει το χρόνο του ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βλέποντας Netflix. Είναι ποιοτική δραστηριότητα για τον κύριο Τσίπρα.

  • Αν κάποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση, ανεξαρτήτως ηλικίας, στο 7μηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος

 

Έχει «κλειδώσει» ότι το πιστοποιητικό των 7 μηνών θα μεταφερθεί σε όλες τις ηλικίες, αυτή τη στιγμή ισχύει μόνο για τους άνω των 60. Αν κάποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση, ανεξαρτήτως ηλικίας, στο 7μηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος, αλλά από εκεί και πέρα αν υπάρξει άλλη μορφής υποχρεωτικότητα με μείωση του ηλικιακού κριτηρίου, είναι κάτι το οποίο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Εάν έχουμε 7μηνο και δεν έχει γίνει η αναμνηστική δόση θα λήγει το πιστοποιητικό. Αυτό θα το ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες διότι πρέπει να έχουμε σαφή ημερομηνία, η οποία ημερομηνία μπορεί να είναι από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου, δηλαδή το πρώτο 15νθημερο του Φεβρουαρίου, αλλά θα πρέπει να έχουμε σαφή ημερομηνία για να το ανακοινώσουμε διότι, ανακοινώνοντας ένα τέτοιο μέτρο, θα πρέπει να μπορούν όλοι αυτοί για τους οποίους λήγει το 7μηνο, να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *