“Προσβολή” της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου – Απέρριψε τους δυο Εισαγγελείς Εφετών που επελέγησαν ομόφωνα – FANTOMAS.GR
Με ένα λιτό έγγραφο και μια γενικόλογη διατύπωση περί “έλλειψης κατανόησης της διάρθρωσης των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας” , το κολέγιο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων απέρριψε οριστικά τους δυο από τους 7 εισαγγελείς που επέλεξε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για να στελεχώσουν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Ελλάδα, υπό τον Έλληνα Ευρωπαίο εισαγγελέα Δημ. Ζημιανίτη.
Παρά το γεγονός ότι η τελική επιλογή ανήκει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είναι προφανές πως η απόρριψη δυο εισαγγελέων Εφετών , του Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και της Αμαλίας Μπακαλώνη, που επελέγησαν ομόφωνα από το Ανώτατο Δικαστικό όργανο της χώρας (11-0) αποτελεί μιαν ισχυρή προσβολή για το δικαστικό μας σύστημα.
Μια “προσβολή” μάλιστα που δεν έγινε αποδεκτή στην πρώτη της φάση, όταν έγινε γνωστό ότι τέθηκε “βέτο” για τους δυο διαπρεπείς ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς, και μάλιστα αυτό διατυπώθηκε αρμοδίως. Παρόλα αυτά, όπως αποκαλύπτει το dikastiko.gr , η διαδικασία του μπλοκαρίσματος ολοκληρώθηκε με το έγγραφο που παρουσιάζουμε σήμερα.
Το έγγραφο
Το έγγραφο που εστάλη στους δυο ανώτερους εισαγγελικούς λειτουργούς αναφέρει: “ο υποψήφιος παρουσίασε κατά της διάρκεια της συνέντευξης έλλειψη κατανόησης της διάρθρωσης των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών και της ΕPPO…. όσο και έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους ευρωπαίους εισαγγελείς που εμπλέκονται στη διαδικασία διορισμού και βασικών δεξιοτήτων συνεργασίας που είναι υψίστης σημασίας … Ο υποψήφιος δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα και δεν πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας…”.
Οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί δεν αποκλείεται πάντως να μελετήσουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν κατά της πράξης αυτής στα ευρωπαϊκά όργανα.
Η επίσκεψη
Είχε προηγηθεί, πριν από 1,5 μήνα η επίσκεψη της Ευρωπαίας Εισαγγελέα στην Ελλάδα , και τις ξεκάθαρες ενστάσεις (σε υψηλούς τόνους) που διατυπώθηκαν σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο για το βέτο που είχε τεθεί στους 2 Έλληνες εισαγγελείς που αποτελούν ομόφωνη επιλογή του ΑΔΣ. Παρόλα αυτά 4 μήνες από το «μπλόκο» στους 2 εισαγγελείς εφετών (παρά την ομόφωνη απόφαση του ΑΔΣ) και την σφοδρή ενόχληση της ελληνικής πλευράς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ανακοινώνει τώρα πως δεν γίνονται δεκτοί οι εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη.
«Ασέβεια»
Για συμπεριφορά στα όρια της ασέβειας μιλούν δικαστικές πηγές , αφού μετά την προσβλητική για την ομόφωνη απόφαση του ανωτάτου δικαστικού οργάνου της χώρας στάση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, να αμφισβητεί την κρίση του 11μελούς οργάνου, έρχεται και η η οριστική απόφαση. Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν πως αφενός η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει τον τελικό λόγο για την επιλογή, αλλά είναι εκτός συστημάτων δυτικού Τύπου και δημοκρατιών , να τίθενται εν αμφιβόλω οι ομόφωνες αποφάσεις ανωτάτων δικαστικών οργάνων.
Αυτό άλλωστε είχε επισημανθεί κατά την επίσκεψη στη χώρα μας που πραγματοποίησε πριν από 1,5 μήνα η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Laura Codruta Kövesi, γι΄αυτό και στις διαδοχικές συναντήσεις της με την φυσική και πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης το κλίμα ήταν σχετικά ψυχρό
“Πάγος”
Η κ. Kövesi, συνοδευόμενη από τον κ. Ζημιανίτη, συναντήθηκε διαδοχικά με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και τον Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, σε μια προσπάθεια προφανώς να πέσουν οι τόνοι , που δημοσίως ποτέ δεν ανέβηκαν, αλλά η ενόχληση για το γεγονός ότι μια απόφαση του κορυφαίου δικαστικού οργάνου της χώρας τέθηκε εν αμφιβόλω, ήταν εμφανής.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φέρεται να επισήμανε στην κ. Kövesi ότι το εθνικό όργανο που επέλεξε τους υποψηφίους για διορισμό Έλληνες εισαγγελείς, δηλαδή το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (Α.Δ.Σ) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, «είναι όργανο συνταγματικής περιωπής, μετέχουν σ΄ αυτό ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τα λοιπά μέλη του ορίζονται με κλήρωση μεταξύ των δικαστικών λειτουργών του Ανώτατου Δικαστηρίου».
Μάλιστα, σχετικά με τις αποφάσεις του επεσήμανε ότι «εκδίδονται μετά από ιδιαίτερη βάσανο και εξαντλητικό έλεγχο των στοιχείων, εμπεριέχουν ειδική, σαφή και επαρκέστατη αιτιολογία και απολαμβάνουν του πλήρους σεβασμού και αποδοχής από το σύνολο των δικαστών και των εισαγγελέων, πολύ δε περισσότερο όταν είναι ομόφωνες, όπως και η σχετική, η ορθότητα της οποίας δεν αμφισβητήθηκε με προσφυγή ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, από τους λοιπούς, σε ικανό μάλιστα αριθμό, υποψηφίους.».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου φέρεται κατά τη διάρκεια της συνάντησης να έκανε μία δήλωση με αποδέκτη τον Έλληνα Ευρωπαίο Εισαγγελέα Δ. Ζημιανίτη πως οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να υπερασπίζονται τους θεσμούς και τα δικαιοδοτικά όργανα της χώρας τους. Κι αυτό γιατί η ελληνική πλευρά θεωρεί (αν και ο ίδιος το αρνείται σθεναρά) πως ο εισαγγελικός λειτουργός δεν υπερασπίστηκε, ως όφειλε, τις επιλογές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
ΦΕΚ
Το υπουργείο προχώρησε στην έκδοση του ΦΕΚ διορισμού των υπολοίπων 5 εισαγγελέων, το οποίο αναφέρει:
“Με προεδρικό διάταγμα της 9ης Αυγούστου 2021, που εκδόθηκε στην Αθήνα, με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 90 του Συντάγματος, των άρθρων 49, 50 και 51 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (κ.ν. 1756/1988, Α’ 35), της παρ. 6 του άρθρου 9 του ν. 4786/2021 (Α’ 43), του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121) και τις υπ’ αρ. 60/2021, 61/2021 και 63/2021 αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, τοποθετούνται στο Γραφείο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, που εδρεύει στην Αθήνα, στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, οι διορισθέντες ως Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς:
1) Μαρία Μαλλούχου-Γιαννακούρα του Παναγιώτη, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
2) Νικόλαος Ορνεράκης του Δημητρίου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών,
3) Πόπη Παπανδρέου του Ηρακλή, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου,
4) Χαρίκλεια Θάνου του Παναγιώτη, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά,
5) Διονύσιος Μουζάκης του Δημητρίου, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών.
Ο Υπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ»