«Προτιμώ να είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης παρά στα μετόπισθεν» – FANTOMAS.GR

«Προτιμώ να είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης παρά στα μετόπισθεν», δηλώνει στο «Π» ο Θέμης Χειμάρας, και σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μας ξεναγεί στις ομορφότερες γωνιές της Φθιώτιδας, μας μιλά για την οικογένειά του και στέλνει το δικό του μήνυμα για τις πρόσφατες πυρκαγιές.

της Άννας Καραβοκύρη
Φωτό: ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΦΗΣ

Υπό άλλες συνθήκες, όλοι θα επιστρέφαμε σταδιακά στην καθημερινότητα ύστερα από τη ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου. Φέτος, όμως, η συνθήκη είναι εντελώς διαφορετική, με τη χώρα να προσπαθεί να συνέλθει από μια τραγωδία βιβλικών διαστάσεων. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για λάθος χειρισμούς και παραλήψεις, τι απαντάτε;

Ειλικρινά, δεν έχω λόγια να περιγράψω αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Περιουσίες, σπίτια, ζώα, καλλιέργειες χάθηκαν μέσα στην πύρινη λαίλαπα. Οι δεκάδες διάσπαρτες εστίες φωτιάς διαμόρφωσαν ένα φριχτό σκηνικό, το οποίο έχει αφήσει βαθιές πληγές στην Αττική, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και αλλού. Πρωταρχικός στόχος του κρατικού μηχανισμού ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το σύστημα εκκενώσεων λειτούργησε καλά και έτσι καταφέραμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Σίγουρα έγιναν λάθη. Σίγουρα υπήρξαν παραλείψεις ή και λανθασμένες εκτιμήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εντοπιστούν και να οδηγήσουν στην εφαρμογή πολιτικών που θα αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων καταστροφών.

Ποια τα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την «επόμενη ημέρα»;

Αυτή τη στιγμή, είναι απολύτως απαραίτητη η ψυχραιμία και η ενότητα. Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μεριμνήσουμε άμεσα για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν, ώστε να μην αντικρίσουμε ξανά εικόνες σαν αυτές του «Ιανού». Ήδη η ελληνική κυβέρνηση δρομολόγησε σειρά ανακουφιστικών μέτρων στήριξης για τους πληγέντες συμπολίτες μας και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει για όσο χρειαστεί. Από εκεί και έπειτα, πρέπει επιτέλους να κοιτάξουμε κατάματα την κλιματική αλλαγή. Ο σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών πρέπει να επικαιροποιηθεί και να τροποποιηθεί ανάλογα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και στο «Ελλάδα 2.0», όπου συμπεριλαμβάνονται στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και των υποδομών του.

Ας ελπίσουμε ότι θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Εσείς πώς αποφασίσατε να μπείτε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Για να αναλάβω την ευθύνη. Την ευθύνη των πράξεων, την ευθύνη των επιλογών, της συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων, η οποία μου αναλογεί ως πολίτη της Φθιώτιδας, της Ελλάδας. Προτιμώ να είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης παρά στα μετόπισθεν.

Αυτό δεν ακούγεται κάπως ρομαντικό στις ημέρες μας;

Θα μπορούσατε να με πείτε ρομαντικό! Ας είναι! Έτσι κι αλλιώς, νομίζω λείπει ο ρομαντισμός πλέον από την πολιτική. Τα πολλά χρόνια της κρίσης μας στέρησαν αισιοδοξία, χαμόγελα, ελπίδα για το καλύτερο. Ως ένας μικρός ελεύθερος επαγγελματίας μιας πόλης της ελληνικής περιφέρειας, γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της αγοράς. Θέλω να παλέψω με όποιες δυνάμεις διαθέτω για να επαναφέρω αυτό το χαμόγελο στον τόπο μου, τη Φθιώτιδα, εκεί που ζούμε και εργαζόμαστε, εκεί που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Αυτή είναι η κορυφαία ευθύνη κάθε πολίτη και αυτή επέλεξα να αναλάβω και να υπηρετώ από την πρώτη στιγμή που μπήκα στον πολιτικό στίβο. Είστε ένας δραστήριος και επιτυχημένος νέος επιχειρηματίας και παράλληλα νέος βουλευτής. Πώς συνδυάζονται αυτά; Σε αντίθεση με αυτό που θα φαντάζονταν πολλοί, προσπαθώ να αναπτύσσω την επιχειρηματική μου δραστηριότητα και όχι να ρίξω ρυθμούς. Όσο συνεχίζω να είμαι ισχυρός επαγγελματικά, τόσο ενισχύω την ανεξάρτητη και αδέσμευτη άσκηση των πολιτικών μου καθηκόντων. Με βοηθά να παραμένω ανεπηρέαστος από κάθε λογής πιέσεις. Να μη βλέπω την πολιτική ως επάγγελμα αλλά μόνο ως το πεδίο της κοινωνικής προσφοράς.

Ποια ήταν η φράση που σας είπε ο πρωθυπουργός και σας κέντρισε το πολιτικό αισθητήριο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπνέει ρεαλισμό και εμπιστοσύνη μέσα από τον πολιτικό του λόγο και, κυρίως, τις πράξεις του. Θυμάμαι πως, όταν του εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου σε σχέση με τις αυξημένες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, μου είπε, «η ενασχόληση με τα κοινά στην εποχή μας έχει λάβει χαρακτηριστικά καθήκοντος για τα παιδιά μας, Θέμη, πάμε να τα αλλάξουμε όλα». Αυτή η φράση είναι ακριβώς ό,τι σας εξηγούσα νωρίτερα, είναι ο λόγος που ασχολούμαι με την πολιτική. Όχι η φιλοδοξία, όχι η εξουσία και σε καμία περίπτωση το οικοτης Άννας Καραβοκύρη Φωτό: ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΦΗΣ Θέμης Χειμάρας «Προτιμώ να είμαι στην πρώτη γραμ νομικό όφελος. Επομένως, δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη για να δεχθώ με μεγάλη χαρά, και πολύ άγχος, την τιμητική πρόταση να ενταχθώ ως υποψήφιος το 2019, αν και είχα μόλις 19 ημέρες μέχρι την Κυριακή των εκλογών.

Η σύζυγός σας συμμερίστηκε το άγχος της εκλογικής αναμέτρησης; Συνέβαλε στην εκλογική νίκη;

Χωρίς τη Ζωή, τίποτα δεν είναι εφικτό. Είναι η φίλη, η συνεργάτιδα, η σύντροφος και κυρίως, η μητέρα των παιδιών μας και συνοδοιπόρος στο μονοπάτι που μαζί χαράσσουμε. Αντιλαμβάνεστε πως, όπως πάντα, έτσι και στην προεκλογική περίοδο, η συμβολή της είναι απόλυτα καθοριστική τόσο σε οργανωτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αυτό της ψυχολογικής στήριξης, της ενθάρρυνσης.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, δραστήριο βουλευτή, σύζυγο και πατέρα δύο μικρών παιδιών;

Νομίζω πως το κλειδί σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη εξίσωση είναι η σωστή αξιοποίηση του χρόνου. Δεν σας κρύβω, βέβαια, πως ποτέ δεν θα μου είναι αρκετός ο χρόνος με τα παιδιά μου. Ευτυχώς, έχουμε πλέον έναν σπουδαίο «σύμμαχο» σε όλο αυτό, την τεχνολογία, η οποία μας επιτρέπει να δουλεύουμε από απόσταση, ακόμη και να λύνουμε ασκήσεις αριθμητικής με τον Θάνο και την Όλγα από το εντευκτήριο της Βουλής.

Τι έχει αλλάξει στη ζωή σας και στην καθημερινότητά σας τα τελευταία δύο χρόνια που εκλεχτήκατε βουλευτής;

Πολλά ως προς το αντικείμενο της εργασίας, τίποτα στον χρόνο εργασίας. Δούλευα και εξακολουθώ να δουλεύω πολλές ώρες, με τη μόνη διαφορά πως πλέον έχουν προστεθεί τα εβδομαδιαία ταξίδια Λαμία – Αθήνα. Προσπαθώ, με κάθε δυνατό τρόπο, να μη μειώνω τον χρόνο που αφιερώνω στην οικογένεια και στα παιδιά μου. Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση, έχω σταθεί τυχερός, γιατί έχω εξαιρετικούς συνεργάτες και έτσι μπορώ να είμαι ήσυχος πως, ακόμα και όταν λείπω, όλα δουλεύουν ρολόι. Σε ό,τι αφορά τη Φθιώτιδα, εξακολουθώ να κυνηγάω τους ίδιους στόχους, από διαφορετική θέση: νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αξιοποίηση των ιαματικών μας πηγών, τουριστική ανάδειξη της περιοχής και φυσικά, έργα υποδομής και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που ανεβήκατε στο βήμα της Βουλής για να μιλήσετε;

Δέος και συγκίνηση, ένα συναίσθημα το οποίο δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ. Δεν σας κρύβω, όμως, πως αισθάνθηκα ταυτόχρονα και άγχος. Για το αν θα καταφέρω να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις που συνεπάγεται το αξίωμα του βουλευτή, για το αν θα φανώ αντάξιος των προσδοκιών των συμπολιτών μου στη Φθιώτιδα, οι οποίοι με εξέλεξαν εκπρόσωπό τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Άγχος που επιλέγω να διατηρώ, ώστε να μπορώ να γίνομαι καλύτερος, να διορθώνω λάθη και παραλείψεις, να πεισμώνω όταν συναντώ δυσκολίες. Πριν μπείτε στην πολιτική είχατε κολλήσει αρκετά ένσημα ως επιχειρηματίας.

Πόσα χρόνια εργάζεστε;

Είναι σίγουρα πολύ λιγότερα τα χρόνια που δεν εργάζομαι. Από μαθητής γυμνασίου που επιδίωκα το χαρτζιλίκι για να μη ζητώ από τους γονείς μου περισσότερα χρήματα, έως και σήμερα, η δουλειά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Έμαθα να τη σέβομαι και να την τιμώ, είτε από τη θέση του σερβιτόρου και του εργάτη στα χωράφια, είτε αργότερα ως ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης εκτυπώσεων στη Λαμία και υπεύθυνος, παράλληλα, της μικρής ομάδας των συνεργατών μου. Πότε βγάλατε το πρώτο σας χαρτζιλίκι; Ήμουν τελειόφοιτος της Β’ Γυμνασίου, όταν είπα στη μάνα μου ότι θα δουλέψω στο καφενείο του χωριού μας και ως βοηθός του θείου μου που ήταν ελαιοχρωματιστής. Οι γονείς μας ποτέ δεν στέρησαν από εμένα και τον αδερφό μου τα απαραίτητα εφόδια για να μεγαλώσουμε και να σπουδάσουμε αξιοπρεπώς. Παρ’ όλα αυτά, φρόντισαν –και τους ευχαριστώ για αυτό– να μας γαλουχήσουν με ορισμένες αξίες, να μας διδάξουν ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται» και ότι, αν θέλουμε περισσότερα, πρέπει να αγωνιστούμε δίκαια και σκληρά για αυτά. Έχετε κάνει και άλλες δουλειές για να εξασφαλίσετε το χαρτζιλίκι σας ως φοιτητής; Μα, φυσικά, όπως ίσως οι περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες, Εργάστηκα ως σέρβις σε μερικά μαγαζιά, κυρίως στη Σάμο, με την οποία διατηρώ ιδιαίτερες σχέσεις. Αργότερα, με το τέλος των σπουδών μου, απασχολήθηκα για μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομικό και διοικητικό στέλεχος, μέχρι το 2005. Τότε πήρα τη μεγάλη απόφαση να δημιουργήσω από το μηδέν τη δική μου επιχείρηση με εξειδίκευση στην αναδιοργάνωση επιχειρήσεων και τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα. Έναν χρόνο αργότερα, επέστρεψα στη γενέτειρά μου, τη Φθιώτιδα, επεκτείνοντας την επιχειρηματική μου δραστηριότητα με την ίδρυση επιχείρησης εκτυπώσεων στη Λαμία. Με λίγα λόγια, σε δουλειά να βρίσκομαι!

Αν φιλοξενούσατε κάποιο καλεσμένο στον νομό σας, πού θα τον ξεναγούσατε για να τον εντυπωσιάσετε;

Χρειάζομαι μια ολόκληρη συνέντευξη για να σας απαριθμήσω τις ομορφιές της Φθιώτιδας! Είναι ένας ευλογημένος τόπος στην καρδιά της Ελλάδας, που συνδυάζει μοναδικά το βουνό και τη θάλασσα, την ιστορία και την παράδοση, τη γαστρονομία και την καλή ποιότητα ζωής. Πιστέψτε με, όπου και αν βρεθείτε στη Φθιώτιδα θα δείτε κάτι ωραίο: πανέμορφες παραλίες στην ανατολική Φθιώτιδα, κατάφυτα μονοπάτια στην Οίτη και στο Καλλίδρομο, παραδοσιακούς οικισμούς στην Αμφίκλεια, στην Τιθορέα, στον Δομοκό, πλακόστρωτα στενά κάτω από το Κάστρο της Λαμίας, ιαματικά λουτρά στα Καμένα Βούρλα και στα Λουτρά Υπάτης. Θα γευτείτε τα αγνά κτηνοτροφικά προϊόντα της δυτικής Φθιώτιδας, τα θαλασσινά σε όλα τα χωριά του παραλιακού μετώπου, τα ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα μας, το κελυφωτό φιστίκι και το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά και τα παραδοσιακά γλυκά της, είτε με ζάχαρη είτε με ντόπια στέβια. Ακόμη και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί με τους θησαυρούς μας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως Παρασκευή 13/08Post Views:
5

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.