Προβάδισμα Λοβέρδου σε αυξημένη συμμετοχή και πρωτιά Ανδρουλάκη στον β’ γύρο δείχνει δημοσκόπηση – FANTOMAS.GR

Προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου στη μάχη για την ηγεσία του Κινήματος, όσο η συμμετοχή στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου μεγαλώνει και αδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου να κερδίσει στο β’, εφόσον ο ίδιος προκριθεί, είτε βρεθεί απέναντι στον πρώην υπουργό, είτε στον Νίκο Ανδρουλάκη, καταγράφει η έρευνα της Metron Analysis. Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ φέρεται να είναι πολύ ισχυρός διεκδικητής της αρχηγίας και όλα θα εξαρτηθούν από το εκλογικό σώμα, που θα εμφανιστεί στις κάλπες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (για το Βήμα).

Επειδή η μεγαλύτερη μεταβλητή σε αυτή την αναμέτρηση είναι το εύρος (και η σύνθεση προφανώς) του εκλογικού σώματος, το γκάλοπ μέτρησε τρία πεδία: Το πρώτο είναι η δυνητική ψήφος προς το Κίνημα Αλλαγής και αφορά στην ιστορική βάση της παράταξης, στα «όρια της εκλογικής επιρροής» του ουσιαστικά, που φτάνει στο 45% του γενικού εκλογικού σώματος – τόσοι λένε ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν το ΚΙΝΑΛ.

kinal_prothesi-psifou

Σε αυτό το πεδίο ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται με 29%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 18% και ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέχεια με 15%. Ο Παύλος Γερουλάνος καταγράφει 8%, ο Χάρης Καστανίδης 6% και ο Παύλος Χρηστίδης 5%.

Το δεύτερο πεδίο που «μετρά» η έρευνα είναι το εκλογικό σώμα, που δηλώνει τώρα ότι θα ψηφίσει ΚΙΝΑΛ και ανέρχεται στο 9,8% – αυξάνει σημαντικά τη δύναμή του σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, όπου έλαβε 8,1%.

prothesi_psifou

Σε αυτό το σώμα ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφουν ισοπαλία με 26% έκαστος, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είναι στην τρίτη θέση με 23%. Ακολουθούν ο Χάρης Καστανίδης με 6%, ο Παύλος Χρηστίδης με 5% και ο Παύλος Γερουλάνος με 4%.

Το τρίτο πεδίο είναι οι ψηφοφόροι που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου (ποσοστό 6,8%). Σε αυτό το σώμα ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 27%, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει 26% και ο Ανδρέας Λοβέρδος 23%. Ακολουθούν ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Χρηστίδης με 6% και ο Παύλος Γερουλάνος με 5%.

Η έρευνα μετράει και τα πιθανά ζευγάρια στο δεύτερο γύρο, δηλαδή τους συνδυασμούς των τριών πρώτων.

Στη μεγάλη βάση (του 45%), ο Ανδρουλάκης κερδίζει τον Παπανδρέου, αλλά και τον Λοβέρδο και ο Λοβέρδος τον Παπανδρέου – σε όλες τις εκδοχές οι διαφορές είναι μεγάλες και καθαρές. Ακριβώς έτσι πάνε τα ζευγάρια και στην εκλογική βάση του 9,8%, ενώ στο σώμα που δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου, ο Ανδρουλάκης κερδίζει και στα δύο «ξευγαρώματα», ενώ στην περίπτωση που βρεθούν Παπανδρέου και Λοβέρδος αντίπαλοι, ο πρώην πρωθυπουργός έχει ελαφρύ προβάδισμα δύο μονάδων (46-44).

Από τα αξιοπερίεργα ευρήματα της έρευνας είναι ότι και στα τρία πεδία, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, έστω και με ελαφρύ προβάδισμα σε ορισμένες περιπτώσεις, πιστεύει ότι θα νικήσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στα αξιοσημείωτα πάντως είναι ότι πέραν του ΚΙΝΑΛ που έχει στην πρόθεση ψήφου αυξημένο ποσοστό (9,8%) σε σχέση με το 8,5% της προηγούμενης έρευνας, η ΝΔ περιορίζεται στο 28% (από 31% που ήταν πριν), ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18,3% (από 20,3%), ενώ αυξημένα είναι και τα ποσοστά των άλλων τριών κομμάτων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση: Το ΚΚΕ πάει στο 5,1% από 4,7%, η Ελληνική Λύση στο 4,3% από 3,8% και το ΜΕΡΑ25 στο 4% από 3,4%.

Όπως σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Στράτος Φαναράς, ο Α. Λοβέρδος είναι πιο κοντά στο mainstream της εποχής, ο Ν. Ανδρουλάκης είναι η έκφραση της κομματικής πιστότητας και ηρεμίας, ενώ ο Γ. Παπανδρέου είναι το brand name.

Σημειώνει επίσης ότι όσο μαζικότερη είναι η συμμετοχή, μπορεί να ευνοηθεί ο Α. Λοβέρδος, ενώ όσο πιο περιορισμένη είναι, μπορεί να ευνοηθούν οι κ.κ. Παπανδρέου-Ανδρουλάκης.

Πηγές από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη κωδικοποιώντας τα ευρήματα σχολίαζαν τα εξής:

Σε όλες τις επιμέρους ομάδες ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος σε δημοφιλία και φαίνεται να περνάει στον 2ο γύρο.
Σε όλες τις επιμέρους ομάδες και σε όλους τους συνδυασμούς υποψηφίων Β γύρου, ο ΝΑ επικρατεί με μεγάλη διαφορά.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι έχει μικρότερη μηντιακή προβολή από τους δύο βασικούς του ανταγωνιστές, κάτι που δείχνει ότι η βάση της παράταξης στρέφεται αυθόρμητα προς αυτόν.
Το ότι στον 2ο γύρο η διαφορά υπέρ του Νίκου μεγαλώνει δείχνει την ευρεία απήχηση της υποψηφιότητας του.
Η άνοδος του Κινήματος Αλλαγής στις δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνει την θετική συγκυρία για την παράταξη και δικαιώνει την στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη που μιλάει για φυγή προς τα μπρος και όχι ανακίνηση ζητημάτων του χθες.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *