Προβάδισμα ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου, έκπληξη διαρκείας από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – FANTOMAS.GR

Στις 11,8 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει η Metron Analysis το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα 23 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, στην αξιολόγηση που κάνουν οι πολίτες για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τοΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, υπό τη νέα του ηγεσία, εμφανίζεται να αυξάνει κατά τι τα ποσοστά του ακόμα και σε σχέση με τις μετρήσεις που είχαν γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως μετά από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Kαταγράφεται δε με 15% στην πρόθεση ψήφου και με 18,5% στην εκτίμηση ψήφου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του  που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι», ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συσπείρωση μόλις 47% , ενώ στους κεντροαριστερούς ψηφοφοφόρους του, η συσπείρωση φτάνει το 79%. Αντίστοιχα, η ΝΔ 60% συσπείρωση στους κεντρώους ψηφοφόρους της, όταν η συσπείρωσή της στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους φτάνει στο 91%. Είναι επομένως προφανές ότι προς το παρόν, η παρουσία Ανδρουλάκη αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς στον χώρο του Κέντρου, με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να έχει κέρδη και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ είναι καθαρά πρώτη με 29,1%, εμφανίζοντας άνοδο κατά 1,6 ποσοστιαία μονάδα, ενώ ανεβασμένος καταγράφεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, με 19,6% από 18,1% τον Δεκέμβριο. Άνοδο 0,4 μονάδων εμφανίζει και το Κίνημα Αλλαγής.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ εμφανίζεται σταθερό (5,4% στη μέτρηση από  5,3% στις εκλογές του 2019) με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να εμφανίζει άνοδο, φθάνοντας στο 5% από 3,7% στην εθνική κάλπη του 2019. Άνοδο εμφανίζει το κόμμα Βαρουφάκη, που καταγράφεται στο 4,1% , ενώ είχε λάβει 3,4% το ’19.

Στην σκιά της πανδημίας

Η δημοκόπηση διενεργήθηκε από 12 ως 18 Ιανουαρίου,διάστημα κατά το οποίο η επικαιρότητα κυριαρχήθηκε από αντιφατικά μηνύματα για την πανδημία – από τη μία ξεκινούσε η επιβολή προστίμων στους ανεμβολίαστους και από την άλλη καταγράφονταν δεκάδες θάνατοι από κορωνοϊό, ενώ οι ειδικοί δήλωναν αισιόδοξοι για σχετική σύντομη αποκλιμάκωση της πανδημίας, λόγω των ηπιότερων συμπτωμάτων της Omicron.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 62% δηλώνει ότι «τα χειρότερα πέρασαν», με έναν στους τρεις πολίτες να διαφωνεί.

Η κόπωση από την πανδημία είναι εμφανής στις απαντήσεις της κοινής γνώμης, με το 81% να δηλώνει ότι οι επιπτώσεις της είναι «πολύ ή αρκετά σημαντικές» στην προσωπική τους ζωή, ενώ μόλις ο ένας στους πέντε απαντά «ελάχιστα ή καθόλου».

Ωστόσο οι εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας δεν δείχνουν να επηρεάζονται, με τον ένα στους τρεις να δηλώνουν ότι έχουν θετική άποψη, ενώ το 56% τοποθετείται αρνητικά.

Αργά, αλλά σταθερά, ανεβαίνει το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εμβολιάστηκαν – κάτι που συμβαδίζει με τα επίσημα στοιχεία: To 82%  των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πλέον έχει εμβολιαστεί , ενώ είναι ενδιαφέρον ότι ένας στους τρεις στις ηλικίες 17-34 δηλώνει ότι έχει νοσήσει, με το ποσοστό αυτό να πέφτει στο 7% στους άνω των 65.

Ο φόβος της ακρίβειας

Μπορεί η πανδημία να καταγράφεται και πάλι ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, ωστόσο η ανησυχία για την ακρίβεια μεγαλώνει . Το 34% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πανδημία είναι το μείζον πρόβλημα της χώρα, ενώ τον Δεκέμβριο  την ίδια   απάντηση είχε δώσει το 36%. Αντίθετα , η ανησυχία για την ακρίβεια ανέβηκε στο 32% , από 30% τον Δεκέμβριο – και είναι προφανές ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για καλύτερη πορεία της επιδημίας , τότε το επόμενο διάστημα θα κυριαρχηθεί από τους φόβους για την άνοδο του πληθωρισμού.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση της κυβέρνησης στην οικονομία, μόλις το 27% δηλώνει ικανοποίηση, με ένα 61%   να δηλώνει το αντίθετο. Ωστόσο, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης  ανακάμπτει ελαφρά σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κυριαρχούσε η αβεβαιότητα για την πανδημία  ταυτόχρονα με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια.

Δείτε εδώ ολόκληρη την δημοσκόπηση:

 

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *