Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο! – FANTOMAS.GR

Έπεσαν οι υπογραφές για τη νέου τύπου Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας -ΗΠΑ, με τον Άντονι Μπλίνκεν να μιλά για στη σημασία της Αθήνας ως αξιόπιστου συμμάχου, χαρακτηρίζοντάς την πυλώνα σταθερότητας τόσο στην Αν. Μεσόγειο, όσο και για τις βορειοατλαντικές σχέσεις. Το νέο διμερές σύμφωνο, που φέρει τις υπογραφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια, αφορά ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας σε πέντε περιοχές, δηλαδή σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο και Λάρισα.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από τη Τουρκία, υπάρχει το casus belli, αν η χώρα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις είναι η από κοινού συνεργασία. Έκανε ειδική μνεία στις διπλωματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα, όπως αυτές για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και στην ελληνογαλλική συμφωνία, για την οποία είπε, θα μας βοηθήσει στη βελτίωση της άμυνας και την ενδυνάμωση του βραχίονα του ΝΑΤΟ.

H Συμφωνία σημαίνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες τοποθεσίες στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αν. Μπλίκεν, τονίζοντας ότι ενδυναμώνουμε την αμυντική μας συνεργασία, με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για τη συνεισφορά της τελευταίας στο Αφγανιστάν, για τη μέχρι τώρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε πρόσφυγες από τη χώρα, ενώ αναφέρθηκε στην μακρά φιλία μεταξύ των δύο χωρών, στους Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ, κάνοντας ειδική μνεία στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *