Πύρρειος νίκη του Μακρόν – καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής, πέρασε αυτόματα το συνταξιοδοτικό

“Ζωντανή” κατάφερε να βγει η κυβέρνηση της Γαλλίας,  αφού η Εθνοσυνέλευση της χώρας δεν υιοθέτησε τελικά καμία από τις δύο προτάσεις μομφής  που είχαν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανοίγοντας έτσι τον κοινοβουλευτικό τουλάχιστον δρόμο για την προωθούμενη από τον  πρόεδρο Μακρόν  αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Αν υπερψηφιζόταν μια πρόταση μομφής τότε θα έπρεπε να παραιτηθεί η πρωθυπουργός και να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού. Καθοριστικής σημασίας ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν η στάση των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Ρεπουμπλικανών οι περισσότεροι εκ των οποίων ενώ προ ημερών είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, σήμερα δεν τάχθηκαν υπέρ καμίας πρότασης μομφής.

Από τους 61 βουλευτές του κόμματος των Ρεπουμπλικανών μόνο οι 19 υπερψήφισαν τις προτάσεις μομφής. Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, ο αριστερός ηγέτης Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «έπαιξε με τη φωτιά» και ότι έφτασε η ώρα της «λαϊκής μομφής», ενώ η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ζήτησε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και επέκρινε τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που δεν υπερψήφισαν τις προτάσεις μομφής.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας σε πολλές γαλλικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού. Τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες γαλλικές πόλεις οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων.

πηγή: ΑΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *