Σε ποιους Γερμανούς η Μόσχα απαγόρεψε την είσοδο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι διεύρυνε τον κατάλογο των Γερμανών αξιωματούχων που ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας και στις υπηρεσίες πληροφοριών, απαγορεύοντάς τους την είσοδο στην χώρα, σε μια απάντηση αντιποίνων για τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Μόσχα τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, η απόφαση αυτή ελήφθη ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα υποτιθέμενα «ρωσικά ίχνη» που βρέθηκαν στην παραβίαση των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών της γερμανικής Βουλής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει κυρώσεις στον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού Ίγκορ Κοστιουκόφ και σε έναν ακόμη Ρώσο αξιωματούχο, τους οποίους κατηγόρησε ως υπεύθυνους για την υποκλοπή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια μιας κυβερνοεπίθεσης εναντίον του γερμανικού κοινοβουλίου το 2015.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του δεν κατονομάζει τους Γερμανούς αξιωματούχους στους οποίους επιβλήθηκαν οι περιορισμοί. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας που επικρατεί στην διπλωματία, οι αξιωματούχοι αυτοί που επελέγησαν για τον ρωσικό κατάλογο είναι υψηλόβαθμα στελέχη των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών που υπάγονται στο σύστημα του υπουργείου Αμύνης της Γερμανίας».

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται επίσης ότι σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική της αντιπαράθεσης, η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει λαμβάνοντας περαιτέρω μέτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *