Σκυλακάκης: Τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο – Με μείωση φόρου θα ωφεληθούν οι πλούσιοι

«Ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος» απάντησε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ερωτηθείς εάν θα ήταν δυνατή προσωρινή μείωση του φόρου στα καύσιμα.

Η μείωση του, σημείωσε, «θα ήταν ένας αντίστροφος φόρος δηλαδή τα πιο φτωχά νοικοκυριά τα καύσιμα τα χρησιμοποιούν πολύ πιο λίγο γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο, ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη, και είναι τεράστιος φόρος, αλλά τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο. Το μεγαλύτερο κομμάτι των συνταξιούχων, πάρα πολλοί άνεργοι δεν έχουν επίσης»

» Αυτοί δε που έχουν δύο ή τρία αυτοκίνητα που δεν τους λες και τους φτωχούς της κοινωνίας θα ωφεληθούν περισσότερο, οπότε να κάνουμε μια μείωση φόρου που θα ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πιο πλούσιους και θα αφήνει απροστάτευτους τους πιο φτωχότερους φαίνεται παράλογο ιδίως όταν έχουμε κάνει διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης» ολοκλήρωσε τη σκέψη του ο κ. Σκυλακάκης.

Loading video

Η «ανάγνωση» αυτή του κ. Σκυλακάκη σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των φτωχών και την μειωμένη επίδραση στη τσέπη τους πιθανής μείωσης του φόρου δεν έμεινε ασχολίαστη από την αξιωματική αντιπολίτευση, άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μετ’ επιτάσεις μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μάλιστα λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης και «δούλεμα» προς τις μεσαίες και κατώτερες οικονομικά τάξεις, με τον εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλο σε μια φανερά ειρωνική ανάρτηση και συνδυάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού με τις σημερινές ανακοινώσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ, να σημειώνει ότι «Ο Σκυλακάκης μας ενημέρωσε ότι δεν μειώνουν τους φόρους στα καύσιμα, γιατί δεν θέλουν να ευνοήσουν τους πλούσιους. Αυτούς που «τιμώρησαν» με τη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας».

Στο ίδιο πνεύμα το ΚΙΝΑΛ, σημειώνει ότι «Την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνουν πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, χωρίς μάλιστα να έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης δηλώνει πως είναι αντιλαϊκό μέτρο η προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα» για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «οι προτεραιότητές τους είναι ξεκάθαρες».

Αμηχανία και απουσία σχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αμηχανία και απουσία σχεδίου», τονίζοντας πως «παρά τις κρίσεις η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι ισχυρή».

Ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει εκλογές και ακολουθεί μια στρατηγική για να αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά του προβλήματα.

Δίνοντας δε μια άλλη διάσταση σημείωσε πως «η απλή αναλογική δημιουργεί μια αστάθεια που θα έχει βλαπτικές οικονομικές συνέπειες».

Οι οικονομικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, τόνισε ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου οδηγεί σε άμεση μείωση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ του ΑΕΠ και αντίστοιχα του εθνικού μας εισοδήματος.

Εκτίμησε δε πως αν δεν υπάρξει μια μείζονα παγκόσμια κρίση, η τιμή του φυσικού αερίου θα μειωθεί και θα επανέλθει σε κάτι διαχειρίσιμο που θα απορροφήσει η οικονομία και στη συνέχεια θα υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως το ηλεκτρικό ρεύμα έχει χαμηλό φόρο και οι παρεμβάσεις είναι μεγαλύτερες από 6% που είναι ο φόρος.

Πρόσθεσε μάλιστα πως οι αυξήσεις στα καύσιμα είναι προσωρινές και τις απέδωσε στην κρίση στην Ουκρανία.

 

 

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *