Στη Σλοβενία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Σλοβενίας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Borut Pahor. Μετά την υποδοχή της, η κυρία Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Θυμάτων Όλων των Πολέμων. Ακολούθησαν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δυο Προέδρων, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε τα εξής:

 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και καλό φίλο της Ελλάδας κύριο Borut Pahor, για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μου επιφύλαξε κατά την πρώτη μου αυτή επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία και ελπίζω σύντομα να έχω τη χαρά να τον υποδεχθώ, με την σειρά μου, στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες επισκέψεις μου στο εξωτερικό, την εποχή της πανδημίας, γεγονός ενδεικτικό του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Γιατί πράγματι, οι σχέσεις Ελλάδας και Σλοβενίας διακρίνονται από θερμή φιλία και στενή συνεργασία. Είμαι σίγουρη, ότι τα κοινά μας οράματα και η σύγκλιση απόψεων που διαπιστώσαμε κατά τις πολύ ενδιαφέρουσες συνομιλίες που προηγήθηκαν θα αποτελέσουν εφαλτήριο για ενδυνάμωση και ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Με τον Πρόεδρο Pahor, εξετάσαμε από κοινού την πορεία των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Σλοβενίας. Κατέστη σαφές ότι ασπαζόμαστε κοινές αξίες και αρχές, είμαστε στενοί Ευρωπαίοι εταίροι και νατοϊκοί σύμμαχοι και συνεργαζόμαστε στενά στο σύνολο των Διεθνών Οργανισμών. Διαπιστώσαμε, βέβαια, ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων και προς αυτή την κατεύθυνση θα καταβάλουμε προσπάθεια στο επόμενο διάστημα. Η παρουσία δε εδώ, σήμερα του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, αποσκοπεί στην ανάδειξη των δυνατοτήτων περαιτέρω σύσφιξης της οικονομικής μας συνεργασίας.

Ως προς τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είχα την ευκαιρία να τονίσω ότι, η με οιονδήποτε τρόπο παραβίαση ή αμφισβήτηση  του διεθνούς δικαίου, συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στην Ευρώπη.

Επεσήμανα, συναφώς, την ανάγκη όλες οι χώρες της περιοχής να στραφούν οριστικά και αμετάκλητα στην οδό του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. Αυτή είναι η μοναδική επιλογή που αρμόζει στις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα, αλλά και σε χώρες που επιθυμούν να προσχωρήσουν στην κοινότητα των λαών που απαρτίζουν την ΕΕ, όπου οι αρχές αυτές θεωρούνται δεδομένες.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, επαναβεβαίωσα την απόλυτη προσήλωσή μας στην ανάγκη επίλυσής του στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επανέλαβα, επίσης, την απόλυτη προσήλωσή μας στην κατάργηση των Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου καθώς και στην πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Είχαμε, περαιτέρω, την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία θεωρούμε ένα ισχυρό μέσο επίτευξης σταθερότητας και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής οικογένειάς μας.

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε ακόμα περισσότερο την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση κάθε φύσεως απειλών. Σήμερα εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την κοινή μας απόφαση για τη θέσπιση, ενός πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, τυποποιημένου και διαλειτουργικού έναντι του COVID-19 που θα καλύπτει τον εμβολιασμό, την αρνητική διαγνωστική δοκιμή αλλά και την ανάρρωση.

Σε ό,τι αφορά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ανταλλάξαμε απόψεις για τις επιθυμητές στοχεύσεις. Ευελπιστούμε  οι συζητήσεις να δώσουν νέα ώθηση στις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Ελλάδα προετοιμάζεται να συμμετάσχει ενεργά στις εργασίες της Διάσκεψης, τόσο στο επίπεδο της πολιτείας όσο και σε εκείνο της Κοινωνίας των Πολιτών. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην κινητοποίηση των πολιτών μας, ιδιαίτερα των νέων μας. Θέλουμε να αφουγκραστούμε τις σκέψεις και τα οράματά τους για την Ευρώπη στην οποία θέλουν να ζήσουν στο μέλλον.

Ευχαριστώ, για άλλη μια φορά, θερμά τον Σλοβένο Πρόεδρο για την υποδοχή και φιλοξενία του και είμαι βεβαία, ότι η σημερινή μας συνάντηση θα έχει άμεσο και ουσιαστικό αντίκρισμα στην ενίσχυση των εξαιρετικών διμερών μας σχέσεων.»

 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τη στάση της χώρας μας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Η Ελλάδα, ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ στην περιοχή, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ενισχύοντας έμπρακτα και με ίδιες πρωτοβουλίες την ευρωπαϊκή τους πορεία. Για το σκοπό αυτό, μαζί με τη Σλοβενική Προεδρία, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, θα εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις κοινές μας προσπάθειες για να συνδράμουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.»

 

Σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες της Ελλάδας από την Σλοβενική προεδρία σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα, η κυρία Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, έχει σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια. Καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, η προσδοκία της χώρας μας είναι ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα αναλάβουν ένα μέρος του βάρους, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό, όπως είπε, πρέπει να αποτυπωθεί και στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να αρχίσει πάλι να εφαρμόζεται η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία – συμφωνία που έχει παγώσει εκ μέρους της Τουρκίας με το πρόσχημα της πανδημίας.

 

Ο Borut Pahor, από την πλευρά του, καλωσόρισε την κυρία Σακελλαροπούλου, παρατηρώντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την κήρυξη της πανδημίας, γεγονός που αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα. Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας έκανε ξεχωριστή μνεία στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, επισημαίνοντας ότι «αυτό που μας συνδέει με τη δημιουργία του ελληνικού κράτους είναι η συμμετοχή του Ιωάννη Καποδίστρια στο Συνέδριο της Λιουμπλιάνας, πριν από διακόσια χρόνια». Ο κύριος Pahor αναφέρθηκε, επίσης, στην κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι η Σλοβενία καταδικάζει τις αθέμιτες ενέργειες της Τουρκίας που, όπως είπε, πλήττουν τη σταθερότητα στην περιοχή σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. Ο κύριος Pahor επανέλαβε την προσήλωση της χώρας του στους κανόνες της καλής γειτονίας και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

 

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Κοινοβούλιο, όπου την υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Igor Zorčič. Ακολούθησε επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Diocesan Classical Gymnasium, όπου οι Πρόεδροι των δυο χωρών συζήτησαν με τους μαθητές. Τέλος, η Πρόεδρος επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Λιουμπλιάνας και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Zoran Janković. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *