Στροφή στη μετριοπάθεια και την αξιοπιστία – FANTOMAS.GR

Ανέμεναν τσιμπημένα ποσοστά των πρώτων δημοσκοπήσεων στο ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν σχεδόν διπλασιασμό των ποσοστών σε όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, καθώς άλλο πράγμα είναι η δημοσκόπηση και άλλο η ώρα της κάλπης. Οπότε στη Χαριλάου Τρικούπη έσκασαν χαμόγελα ικανοποίησης, αλλά κρατούν και μικρό καλάθι, καθώς ανέμεναν την άνοδο για δύο λόγους. Πρώτον, η εκλογή ενός νέου αρχηγού δίχως κυβερνητική φθορά και, δεύτερον, είναι η αύρα των 270.000 ψηφοφόρων. Αυτή η προσέλευση από μόνη της αναλογεί σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 15%, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη διαβάζουν πολύ προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις, νιώθουν ικανοποίηση, αλλά κρατούν χαμηλούς τόνους. Και αυτό επειδή είναι πολύ νωρίς, αναμένουν να κατακαθίσει η σκόνη και μετά θα μπορούν να κρίνουν την πραγματική απήχηση και τον πραγματικό θόρυβο που έκανε στην κοινωνία η αλλαγή ηγεσίας. «Αυτή την εποχή υπάρχουν πολίτες που δηλώνουν ότι μπορεί να ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής λόγω και του εύρους της νίκης του Νίκου Ανδρουλάκη επί του Γιώργου Παπανδρέου», λένε έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Επίσης, κάνουν συγκρίσεις και με τον Νοέμβριο του 2017, όταν συστάθηκε το Κίνημα Αλλαγής και είχε νωπή την εντολή η Φώφη Γεννηματά. Και τότε το ΚΙΝΑΛ κατέγραφε υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, που έφτασαν έως το 15%, και κατέληξε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 στο 8,1%. Βέβαια, στην τότε πτωτική πορεία του ΚΙΝΑΛ υπήρχαν πολλοί παράγοντες. Πρώτον, η αποχώρηση του Ποταμιού, λόγω της διαφωνίας της αείμνηστης Γεννηματά με τον Θεοδωράκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και η αποχώρηση του Θεοχαρόπουλου κι ενός κομματιού τής ΔΗΜ.ΑΡ., όταν ο Τσίπρας του πρότεινε υπουργοποίηση. Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και στις τότε δημοσκοπήσεις κατέγραφε υψηλότερα ποσοστά από ό,τι τώρα. Και τρίτον, στις τότε δημοσκοπήσεις πέραν της προσωπικής δημοφιλίας της Φώφης Γεννηματά, το ΚΙΝΑΛ υστερούσε σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία.

Τώρα, αφενός μεν το ΚΙΝΑΛ καταγράφει σχεδόν διπλάσια ποσοστά, έχοντας πλησιάσει στο -4 από τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη μέτρηση της Marc, ενώ και στις άλλες μετρήσεις είναι πολύ κοντά. Αφετέρου δε ο κ. Ανδρουλάκης καταγράφει μία υπεροχή έναντι του κ. Τσίπρα. Ειδικά στο ερώτημα ποιος είναι ο κατάλληλος για ηγέτης της Κεντροαριστεράς ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει μία ευρεία απήχηση σχεδόν δέκα μονάδες διαφορά από τον πρώην πρωθυπουργό. Επίσης στο ερώτημα για το ποιος είναι κυρίαρχος στον χώρο του κέντρου, ο κ. Ανδρουλάκης είναι στο -5 από τον κ. Μητσοτάκη και πολύ μπροστά από τον κ. Τσίπρα.

 Προσφέρουν χρόνο

Αυτά τα στοιχεία είναι που έχουν φέρει τα χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη και ειδικότερα στην ηγετική ομάδα. Και αυτό διότι δίνουν χρόνο στον Νίκο Ανδρουλάκη να τρέξει τις όποιες αλλαγές με στόχο την αναδιοργάνωση του κόμματος. Κάτι που ανέφερε και στην τυχαία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στους διαδρόμους της Βουλής, όπου αντάλλαξαν δύο κουβέντες και ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε πότε θα ξεκινήσει τις τετ-α-τετ επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Προτεραιότητα είναι η οργάνωση του κόμματος και μετά θα έρθουν και συναντήσεις», ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ALCO, Κώστας Παναγόπουλος, αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο και στην περίοδο χάριτος του ΚΙΝΑΛ, τόνισε: «Η μεγάλη συμμετοχή συνιστά ασφαλώς μια θετική αφετηρία για τον κύριο Ανδρουλάκη. Η ευκαιρία υπάρχει. Προφανώς κάθε αλλαγή σε ένα Κόμμα επιδρά στο πολιτικό σκηνικό. Το μέγεθος της επίδρασης, όμως,  θα κριθεί από τον βαθμό που η νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε. Κάτι που θα διαφανεί τους επόμενους 3-4 μήνες».

Ένα αξιόπιστο κόμμα θέλει να δομήσει ο νέος πρόεδρος του Κινήματος

Το προφίλ

Αυτές τις ημέρες στην ηγετική ομάδα συζητούν για το προφίλ του νέου ΠΑΣΟΚ. Προεκλογικά ο νέος πρόεδρος είχε πει ότι θα είναι ένα κόμμα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό, που θα εκφράζει την κοινωνία και με θέσεις και προτάσεις διακυβέρνησης. Ήδη το πρώτο δείγμα της νέας ηγεσίας είναι η στροφή στη μετριοπάθεια. Προς ώρας ο νέος αρχηγός και τα στελέχη που είναι κοντά του ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, όπως κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε όλα τα προηγμένα κράτη της γης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν κραυγές, αλλά το κυριότερο αντιπολίτευση με ανύπαρκτα δεδομένα. Δηλαδή, να μετατρέπουν την τρίχα σε τριχιά.

Εξάλλου, και ο Μιχάλης Κατρίνης που εκπροσωπεί τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Βουλή κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τόνισε με έμφαση ότι «εμείς θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση». Οπότε, θα πρέπει να ξεχάσουμε τον προσδιορισμό νεοφιλελεύθερος από τη φρασεολογία των στελεχών του ΚΙΝΑΛ. Τουναντίον, θα ακούμε συχνά-πυκνά τον χαρακτηρισμό συντηρητική νοοτροπία.

Κάτι που φάνηκε και από τη δεύτερη ομιλία του κ. Ανδρουλάκη στην Κ.Ο. το προηγούμενο Σάββατο το πρωί, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η Κυβέρνηση υλοποίησε το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο παρεμβάσεων στην Ευρωζώνη ύψους 25% του ΑΕΠ, αλλά η αναπλήρωση των απωλειών του είναι της τάξης του 11,7%. Το ελληνικό θαύμα της ανάπτυξης δεν είναι τόσο αληθινό όσο προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση. Η χώρα δεν επιστρέφει σε “κανονικότητα”. Συνεχίζει σε ένα καθεστώς υστέρησης και στρεβλώσεων που την κρατούν καθηλωμένη στα λάθη τού χθες». Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε και κάποιες από τις προτάσεις που θα κατατεθούν στον δημόσιο διάλογο το επόμενο διάστημα και θα αφορούν τη φορολογία, το ασφαλιστικό, το ΕΣΥ, την μετάβαση στην πράσινη οικονομία, τις αμυντικές δαπάνες, το μεταναστευτικό, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε δύο τομείς. Ο ένας είναι ο εμβολιασμός των πολιτών και ο άλλος το δημογραφικό.

Για τον εμβολιασμό το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θα τρέξει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού και μάλιστα γι’ αυτό το ζήτημα ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε σχετικά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Παρασκευή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δήλωσή του αμέσως μετά χρησιμοποίησε το ρήμα «εκλιπαρώ τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Σε ό,τι αφορά το δημογραφικό, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε πως «επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο και μακροχρόνιο Σχέδιο Δημογραφικής Ανάκαμψης, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών της Ευρώπης. Παράδειγμα, η διασφάλιση προσιτού κόστους ενοικίασης κατοικίας στα νέα ζευγάρια, με οδηγό το μοντέλο της Πορτογαλίας. Στην ίδια κατεύθυνση σχεδιάζουμε δέσμη μέτρων, για την ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και τη στήριξη στις οικογένειες με δύο εργαζόμενους». Κι όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από εμάς μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά οφείλει να ζητήσει από το κόμμα του, να ψάξει στην Κυβέρνησή του αν υπάρχει υπευθυνότητα».

“Α”

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *