Συμφωνία των “28” της Ε.Ε. για μειωμένο ΦΠΑ στις ψηφιακές εκδόσεις

European Commission in Brussels

Οι 28 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να επιτρέψουν στα κράτη μέλη να επιβάλλουν μειωμένα, πολύ μειωμένα ή ακόμη και μηδενικά ποσοστά ΦΠΑ στις ψηφιακές εκδόσεις.

Χρειάσθηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να συμφωνήσουν οι 28 σ’ αυτή την πρόταση οδηγίας που διατυπώθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κύρια ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία υποστηρίχθηκε ευρύτατα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι να ευθυγραμμισθούν οι κανόνες αναφορικά με τον ΦΠΑ για τις ψηφιακές εκδόσεις (ηλεκτρονικά βιβλία και εφημερίδες στο Ίντερνετ) με εκείνους των έντυπων αντιστοίχων τους, σε μια εποχή που το χαρτί αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από κάθε είδους οθόνες (smartphones και ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης).

Στα φορολογικά θέματα, πρέπει να επιτυγχάνεται ομοφωνία των 28 χωρών μελών για να μπορεί να υιοθετηθεί μια ευρωπαϊκή πρόταση, γεγονός που καθιστά τις μεταρρυθμίσεις δυσκολότερες σ’ αυτόν τον τομέα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει από την πλευρά του τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει, όμως η γνωμοδότησή του δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και τα κράτη μέλη ελέγχουν όλες τις φορολογικές αποφάσεις.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι 28, στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο: «είναι μια αληθινή πρόοδος (…) οφείλουμε να ζούμε στην εποχή μας και να ξέρουμε πως ένα βιβλίο είναι βιβλίο όπου κι αν έχει γραφεί».

«Η διάταξη που υιοθετείτε σήμερα θα αποτελέσει ένα αληθινό στήριγμα για τη δημιουργία, την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και συνεπώς είναι μια πολύ σημαντική στιγμή», πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *