Συνάντηση Πλακιωτάκη με την ΠΝΟ
Συνάντηση με τη νέα ηγεσία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) είχε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός άκουσε τις προτάσεις τις ΠΝΟ, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόθεσή του είναι ο διαρκής διάλογος με τους ναυτεργάτες και τονίζοντας ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές τόσο στην ΠΝΟ, όσο και σε κάθε ναυτεργατικό σωματείο ξεχωριστά.
«Σταθερή προτεραιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «αποτελεί η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής».
Επίσης, πρόσθεσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου, θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των υπηρεσιών, πολλές από τις οποίες αναμένεται να διευκολύνουν ιδιαιτέρως την καθημερινότητα των ναυτικών.
Ο κ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΠΝΟ για τις ενέργειες που έγιναν και οδήγησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων των ναυτικών, ενώ επισήμανε ότι ελέγχεται σταθερά η τήρηση της νομοθεσίας για τη ναυτική εργασία.
Από την πλευρά της, η ΠΝΟ, με σημερινή της ανακοίνωση, αναφέρει ότι στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί της ακτοπλοΐας, μετά και από τους δεκάδες ελέγχους που πραγματοποίησαν από τον Ιούλιο του 2021 μικτά κλιμάκια εκπροσώπων των ναυτικών και των λιμενικών οργάνων.
Όπως τονίζει το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών, η καταστρατήγηση των συνθέσεων, στην κατηγορία των ταχυπλόων πλοίων, συνεχίζεται, όπου δεν εφαρμόζονται τα διπλά πληρώματα, ενώ προσθέτει ότι «ι επανειλημμένες παραβιάσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ΣΣΕ και των ορίων και ωρών εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών τείνουν να γίνουν ο κανόνας σε πολλές γραμμές με «προεξάρχουσα» αυτή της Κυλλήνης.
Η ΠΝΟ ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο και όταν εντοπίζουν τις όποιες παραβιάσεις να μεριμνούν άμεσα για την αποκατάσταση τους, επιβάλλοντας και εισπράττοντας τα νόμιμα διοικητικά πρόστιμα.
Υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά ότι πάγια, σταθερή και αμετακίνητη θέση της Ομοσπονδίας είναι η κατάργηση του Ν. 4150/2013. Και για τον σκοπό αυτό, τονίστηκε ότι «απαιτείται η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, με ισομερή εκπροσώπηση της εργοδοσίας, της ναυτεργασίας και των υπηρεσιακών παραγόντων, με πραγματικό αντικείμενο και στόχο την εξέταση και επίλυση των ειδικότερων καθημερινών προβλημάτων, συνεπεία των μειωμένων συνθέσεων, εξαιτίας της γενικής εφαρμογής του Ν. 4150/2013».
Επισημάνθηκε επίσης, ότι κάποιοι κύκλοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις εσωτερικές διεργασίες στην Ομοσπονδία, και ότι η ΠΝΟ «δεν πρόκειται να ανεχθεί στο ελάχιστο την συνέχιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, δηλαδή να ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους ναυτικούς χωρίς την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή τους πριν τη λήψη των οποιοδήποτε αποφάσεων».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, ο διευθυντής Κλάδου Β’, υποναύαρχος Αλέξανδρος Τσελίκης, ο διευθυντής Ναυτικής Εργασίας, αντιπλοίαρχος Αντώνης Δουμάνης, ο πρόεδρος του ΝΑΤ, Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος και η γενική διευθύντρια του ΝΑΤ, Γεωργιά Μανιάτη.
Από την πλευρά της ΠΝΟ συμμετείχε ο νέος γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας των ναυτικών, Μανώλης Τσικαλάκης και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωση Πλοιάρχων, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτικών Πλοιάρχων και Κυβερνητών, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S-Π/Κ-Ο/Γ Μικρών Αποστάσεων.