Συνεχίζει ο Τάκης Θεοδωρικάκος το διάλογο με κόμματα, βουλευτές και φορείς για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ
Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, με τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, με θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ.
Το απόγευμα o υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με την εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, βουλευτή Λάρισας κυρία Ευαγγελία Λιακούλη και συζήτησαν, εκτενώς, τις επικείμενες αλλαγές στο ΑΣΕΠ.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε ουσιαστική και δημιουργική τη συζήτηση, και τις προτάσεις που κατέθεσε η εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ πολύ ενδιαφέρουσες. «Πιστεύω ότι μπορούμε, από κοινού, να συνδράμουμε, ουσιαστικά, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η υπόθεση. Άλλωστε είναι μια υπόθεση που ενδιαφέρει όλη την κοινωνία και πρέπει να έχει βάθος χρόνου. Γι’ αυτό είναι αναγκαίες οι συγκλίσεις και η συνεννόηση όλων των κομμάτων, αν αυτό είναι δυνατό», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.
Η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε: «Θεωρώ ότι οι εμπνευστές αυτής της μεταρρύθμισης, που είναι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, έφεραν στην Ελλάδα έναν πραγματικό εκδημοκρατισμό στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε. Έχουμε δει και έχουμε δοκιμάσει στην πράξη, όλα όσα ίσως δεν πήγαν καλά ή θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα. Κι αυτά πρέπει να τα δούμε μαζί, από κοινού, όλο το πολιτικό σύστημα, γιατί φέρουμε ευθύνη απέναντι στο Δημόσιο τομέα, πολύ μεγάλη».
Ø Στη συνέχεια, για το ίδιο θέμα, ο κ. Θεοδωρικάκος με τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, κυρία Βιβή Χαραλαμπογιάννη, είχαν τηλεδιάσκεψη με βουλευτές της ΝΔ, που συμμετέχουν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης.
Οι πλήρεις δηλώσεις του κυρίου Θεοδωρικάκου και της κυρίας Λιακούλη:
Τάκης Θεοδωρικάκος: «Με την αρμόδια τομεάρχη του ΚΙΝΑΛ για τα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, την κυρία Λιακούλη, είχαμε μία πάρα πολύ ουσιαστική και δημιουργική συζήτηση, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχουμε με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, αλλά και της κοινωνίας, προκειμένου να βοηθήσουμε όλοι μαζί στην πολύ κρίσιμη μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ, την οποία έχει μπροστά του το Υπουργείο Εσωτερικών για το επόμενο διάστημα. Ασφαλώς ο στόχος μας είναι οι διαδικασίες πρόσληψης στο Δημόσιο να γίνονται πολύ γρήγορα και να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία και στις τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν σήμερα, να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί το ΑΣΕΠ, το οποίο είναι ένας πολύ πετυχημένος θεσμός, που καθιερώθηκε το 1994, με τον περίφημο νόμο Πεπονή, να εκσυγχρονιστεί, να ψηφιοποιηθεί. Το βασικό κριτήριο της εισαγωγής των ενδιαφερόμενων υποψηφίων για εργασία στο Δημόσιο είναι να κρίνονται αξιοκρατικά, με βάση γραπτές εξετάσεις στον τομέα τον οποίο καλούνται να υπηρετήσουν. Με την κυρία Λιακούλη, όπως είπα, είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Διατυπώθηκαν μία σειρά πολύ ενδιαφέρουσες θέσεις και προτάσεις. Πιστεύω ότι μπορούμε, από κοινού, να συνδράμουμε, ουσιαστικά, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η υπόθεση. Άλλωστε είναι μια υπόθεση που ενδιαφέρει όλη την κοινωνία και πρέπει να έχει βάθος χρόνου. Γι’ αυτό είναι αναγκαίες οι συγκλίσεις και η συνεννόηση όλων των κομμάτων, αν αυτό είναι δυνατό».
Ευαγγελία Λιακούλη: «Δέχτηκα με χαρά την πρόσκληση του κυρίου υπουργού, σήμερα, και τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ μας. Μία συζήτηση σε πολύ θετικό κλίμα. Και θεωρώ -και από καρδιάς- μία συζήτηση, εντοπίζοντας πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία μας απασχολούν, κοινούς προβληματισμούς, θεσμικά ζητήματα, κορυφαίας σημασίας για το Υπουργείο, με το οποίο ασχολούμαστε και οι δύο. Κι εγώ, τουλάχιστον, χωρίς να ρίξω σήμερα τη “σκιά” μου πάνω του, αλλά προσπαθώντας να πάρω το ‘‘φως’’ της νέας μεταρρύθμισης, την οποία φιλοδοξεί το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα φέρει και θα φέρει με θετικό πρόσημο. Κοιτάξτε, θεωρώ ότι οι εμπνευστές αυτής της μεταρρύθμισης, που είναι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, έφεραν στην Ελλάδα έναν πραγματικό εκδημοκρατισμό στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε. Έχουμε δει και έχουμε δοκιμάσει στην πράξη, όλα ίσως δεν πήγαν καλά ή θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα. Κι αυτά πρέπει να τα δούμε μαζί, από κοινού, όλο το πολιτικό σύστημα, γιατί φέρουμε ευθύνη απέναντι στο Δημόσιο τομέα, πολύ μεγάλη. Ο κ. υπουργός αναφέρθηκε, επιγραμματικά, στις μεγάλες αλλαγές, στις οποίες θα επιφέρει στο σύστημα αυτό, στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης -όπως αρμόζει και προσιδιάζει στους σύγχρονους καιρούς. Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτά που είπε. Του έδωσα τις σκέψεις μου και τις πληροφορίες, τις οποίες θεωρώ εγώ ότι έχουν θετικό πρόσημο και περιμένω στην επόμενη συνάντησή μας να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από αυτό για να δούμε πώς μπορούμε να κατατείνουμε πάντοτε σε θετική έκβαση των μεταρρυθμίσεων αυτών για τη χώρα. Αυτός είναι ο κοινός σκοπός».