Τα 5 μέτρα για τα σχολεία που ζητά ο Σύψας

Ο επιδημιολόγος Νίκος Σύψας σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στα 5 μέτρα που θα πρέπει να λήφθούν για το άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Open ο κ. Σύψας σημείωσε πως για το οποίο άνοιγμα των σχολείων θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου με πλήρη σύνθεση των τάξεων, ο κ. Σύψας διευκρίνισε πως οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων είναι ακόμη υπό συζήτηση, ενώ την Πέμπτη η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να καταλήξει στις οριστικές οδηγίες για το πώς θα προσέλθουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Στη συνέχεια τόνισε τα πέντε βασικά μέτρα που θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Αυτά είναι:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν θα φορά σε όλες τις τάξεις ή από την Γ’ Δημοτικού και πάνω)
Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα/τάξεις – Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα
Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός, απολυμάνσεις, αντισηπτικά
Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων

Σχετικά με το ενδεχόμενο να βρεθεί κρούσμα σε σχολική μονάδα ο κ. Σύψας ανέφερε ότι : «Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά».

Για τα κυλικεία υπογράμμισε πως τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τρία:

Τα παιδιά να πηγαίνουν ένα – ένα στο κυλικείο.
Tο προσωπικό του κυλικείου να μοιράζει φαγητό στα παιδιά.
Nα μην ανοίξουν καθόλου τα κυλικεία.

Χαμηλές προσδοκίες, ακόμα, για το εμβόλιο

Τέλος ο καθηγητής αναφέρθηκε στο εμβόλιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πως ο κόσμος δεν θα πρέπει να έχει μεγάλες προσδοκίες γι’ αυτό.

«Αυτή τη στιγμή, το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν έχει ολοκληρώσει τη φάση 3 της μελέτης. Άρα, δεν είμαστε ακόμα απόλυτα βέβαιοι πόσο αποτελεσματικό είναι και πόσο ασφαλές είναι. Να σας πω εδώ ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει κατεβάσει πολύ τις προσδοκίες λέγοντας ότι θα δεχθεί ένα εμβόλιο που θα έχει αποτελεσματικότητα κατά 50%. Ναι μεν θα έχουμε ένα εμβόλιο αλλά να περιμένουμε πρώτα τις μελέτες να δούμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι» ειπε χαρακτηριστικά.

PARASKHNIO.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *