Τα ελληνοτουρκικά σήμερα στο Κρήτη tv

“Αντιθέσεις” με τον Γιώργο Σαχίνη
KΡHTH TV 21:45μμ

Απόψε μια μεγάλη συζήτηση για όλο το πλέγμα των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής σε ένα ρευστό και πολυεπίπεδο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, οι όροι, το περιεχόμενο, τα πρόσωπα, οι ισορροπίες και οι στρατηγικές Αθήνας και Άγκυρας.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και η Τουρκία. Η απόφαση της Κύπρου να ζητήσει κυρώσεις για Λευκορωσία και Τουρκία ταυτόχρονα, οι πιέσεις και η στάση της Ελλάδας.

Ο ρόλος των μεγάλων παικτών ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, οι επιδιώξεις Ερντογάν και οι δύο τακτικές έναντι Αθήνας και Λευκωσίας.

Τα ζητήματα στρατηγικής και “κόκκινων γραμμών” στην Ελλάδα, υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και η διελκυστίνδα εντός και εκτός για την Αιγιαλίτιδα Ζώνη.

Ποιοι και γιατί θέτουν θέματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και ιδιοκτησιακού, η αλήθεια, οι μύθοι και το αποτύπωμα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών.

Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και τι κρύβει η διατύπωση «έρευνες σε διεκδικούμενη από τις δύο χώρες περιοχή μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας».

Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις για το Κυπριακό και ποια η σχέση Αθήνας-Λευκωσίας.

Στην εκπομπή συμμετέχουν:
* Ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Ξενάκης με αντικείμενο “Διεθνής Πολιτική: Μεσόγειος”.

* Ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.

* Ο εκ των κορυφαίων διπλωματών, πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης, που διετέλεσε, μεταξύ άλλων, και διπλωματικός σύμβουλος των γραφείων δύο πρωθυπουργών.

* Ο Παναγιώτης Τσάκωνας, κύριος ερευνητής, επικεφαλής του προγράμματος Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

* Ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

* Ο Ανδρέας Θεοφάνους, πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ και αρθρογράφος-αναλυτής στην Ουάσινγκτον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *