Τα φάρμακα που πρέπει να έχετε μαζί σας για… ασφαλείς διακοπές!

Επειδή μερικές φορές οι διακοπές κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτές. Απλές καταστάσεις όπως τραυματισμοί, τσιμπήματα από έντομα, ηλιακά εγκαύματα ή ακόμα και ένας απλός πονοκέφαλος μπορεί να μας προβληματίσουν. Ανάλογα την ώρα της ημέρας ή την απόσταση, η αναζήτηση φαρμακείου μπορεί να μην πάντα εύκολη υπόθεση.

Ένα μικρό αλλά οργανωμένο φαρμακείο μπορεί να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση και πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα απαραίτητα αξεσουάρ του ταξιδιού. Σε αυτό πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχουν:

Γάντια μιας χρήσης
Γάντια αποστειρωμένα
Γάζες αποστειρωμένες (άφθονες)
Οξυζενέ
Αλκοολικό διάλυμα
Αντισηπτικό διάλυμα
Αυτοκόλλητα επιθέματα σε διάφορα μεγέθη
Ελαστικοί επίδεσμοι (5, 10 και 15εκ.)
Αυτοκόλλητη ταινία
Ψαλίδι
Τσιμπιδάκι
Θερμόμετρο
Αντιπυρετικό/αναλγητικό φάρμακο
Αντιφλεγμονώδες φάρμακο
Μυοχαλαρωτικό φάρμακο
Αντιδιαρροϊκό φάρμακο
Αντιόξινο φάρμακο
Δραμαμίνη (ή μασώμενη “τσίχλα” κατά της ναυτίας)
Εντομοαπωθητική αλοιφή
Τοπική αντιβιοτική αλοιφή
Αντιφλεγμονώδη αλοιφή
Αντιισταμινική αλοιφή  για την αντιμετώπιση του πόνου και της φαγούρας που      προκαλούν τσιμπήματα από έντομα ή τσούχτρες
Τοπική αλοιφή με κορτιζόνη για την αντιμετώπιση τοπικών αλλεργικών         αντιδράσεων που προκαλούν τσιμπήματα από έντομα ή τσούχτρες
Παγοκύστη

Επιπλέον, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα πρέπει να έχουν μαζί τους τα φάρμακα που τους έχει χορηγήσει ο θεράπων ιατρός ή συνταγές για να μπορέσουν να τα προμηθευτούν.

Τέλος, τα άτομα που έχουν αλλεργίες και μπορεί να εκδηλώσουν αναφυλακτική αντίδραση πρέπει να έχουν μαζί τους έναν “στυλό” αδρεναλίνης και οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό για το πως, που και πότε θα την χρησιμοποιήσουν.

Εκτός από τα παραπάνω, πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μαζί τα βιβλιάρια ασθενείας και τις κάρτες από τις ιδιωτικές ασφάλειες (εάν υπάρχουν), καθώς και το τηλέφωνο του “οικογενειακού” γιατρού και παιδιάτρου (εάν υπάρχουν παιδιά) έτσι ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί τους εάν παραστεί ανάγκη.

Info: Ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, είναι Χειρουργός Ορθοπαιδικός MD, Επιμελητής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής, Νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ”, Ιατρός Γυναικείας Ομάδας Μπάσκετ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ ([email protected]).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *