Τα παράσημα του Προέδρου σε Δημόπουλο και Σαλτιέλ

 

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο του ΕΚΠΑ , ΑΘ, Δημόπουλο και τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου Ελλάδος κ. Σαλτιέλ.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Δημόπουλε,

Σας επιδίδω το Παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος για το έργο σας και την προσφορά σας, σ’ επίπεδο θεωρίας και ιδίως πράξης, στους τομείς της Αιματολογίας και της Ογκολογίας.  Ένα έργο που έχει, προ πολλού και κατά πολύ, ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας, δοθέντος ότι, με τις πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις σας, κατέχετε περίοπτη επιστημονική θέση παγκοσμίως.  Γεγονός το οποίο τιμά την Ελλάδα και έχει συμβάλει ουσιωδώς στην ενίσχυση του κύρους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Διεθνή Επιστημονική Κοινότητα.

Κ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΜΕΛΕΤΙΟΣ  ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε για την εξαιρετική αυτή τιμή. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά για την πολύτιμη συνδρομή σας στο Πανεπιστήμιό μας όχι μόνο κατά την διάρκεια της λαμπρής σταδιοδρομίας σας ως καθηγητής της Νομικής Σχολής, αλλά και κατά την διάρκεια της θητείας σας στην Προεδρία της Δημοκρατίας με τη στήριξη που παρείχατε στο ίδρυμά μας. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους συνεργάτες μου, πολλοί από τους οποίους είναι σήμερα εδώ διότι μαζί με αυτούς σε δύσκολες συνθήκες νομίζω ότι καταφέραμε και καταφέρνουμε τουλάχιστον σε κάποιους τομείς της ιατρικής να έχουμε διεθνείς διακρίσεις και αριστεία προς όφελος πάντα των ασθενών μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Σαλτιέλ,

Σας απονέμω το Παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος για την ανεκτίμητη προσφορά σας αφενός στην απόδοση του οφειλόμενου σεβασμού στην Ιερή Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.  Και, αφετέρου, στην ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη, η οποία βίωσε όσα καμία άλλη Πόλη την ναζιστική θηριωδία και την αντίστοιχη τραγωδία του Ολοκαυτώματος.

κ. ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ:  

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε

Με βαθιά συγκίνηση, σας ευχαριστώ για την ύψιστη τιμή που η Ελληνική πολιτεία με εμπιστεύεται με την απονομή του Παρασήμου του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Σύμβολο αναγέννησης ο φοίνικας. Συνειρμικά φέρνει στον νου μου την αναγέννηση του Ελληνικού Έθνους αλλά και την αναβίωση της Ελληνο-εβραικής Κοινότητας μετά την Ναζιστική λαίλαπα. Η δύναμη της θέλησης, η αναδημιουργία, ακόμη και μετά από τους χαλεπότερους των καιρών, είναι ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι Έλληνες, Εβραίοι και Χριστιανοί. Είναι το χαρακτηριστικό που μας πάει μπροστά ακόμη και όταν τα δεδομένα είναι εναντίον μας. Γι΄αυτό και νιώθω περήφανος, αλλά και ταυτισμένος με τον συμβολισμό αυτής της διάκρισης. Μαζί με το μετάλλιο, λοιπόν, αναλαμβάνω και την ευθύνη που το συνοδεύει για συνέχιση του έργου. Αν και πρέπει να πω,  ότι ποτέ δεν θεώρησα ότι κάνω κάποιο έργο. Αυτό ήρθε πάντα, αβίαστα ως αποτέλεσμα της πορείας μου και της αντίληψή μου για την ζωή. Παιδί της αμέσως μεταπολεμικής εποχής, μεγάλωσα με την ελπίδα και το πείσμα για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και με τις μνήμες των δεινών της αφανισμένης οικογένειας, της  αποδεκατισμένης Εβραϊκής Κοινότητας. Ένιωθα γέφυρα και ο ρόλος δεν με κούραζε, αλλά μου άρεσε και έγινε χρέος. Εξερεύνησα τις ρίζες του Πολιτισμού και της Θρησκείας μου, χωρίς να με περιορίζει η διαφορετικότητα, ενσωμάτωσα με καμάρι τον Έλληνα, τον Θεσσαλονικιό, τον Εβραίο. Γεφύρωσα το παλιό με το νέο, την κοινότητα με την κοινωνία, τον Εβραϊσμό και τον Ελληνισμό. Μόνο θετικά μπορούν  να προκύψουν από την γεφύρωση και την συνεργασία. Η νοοτροπία αυτή με καθοδήγησε αργότερα και στην δουλειά μου, όπου οι επιχειρήσεις δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα με την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία με τον κόσμο. Γέφυρα πολιτισμού και προόδου.

Είναι τιμή μου που οι χώρες αυτές το αναγνώρισαν. Στο πλαίσιο της εβραϊκής κοινότητας διεκδίκησα τα αυτονόητα. Η μάχη με τον αντισημιτισμό δεν είναι έργο, αλλά καθήκον. Η διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, η γνώση της ιστορίας, η προβολή του μοναδικού ελληνοεβραϊκού πολιτισμού αποτυπώματος, η αναγνώριση από την Γερμανία των ευθυνών της για τα το Ολοκαύτωμα και το χρέος της απέναντι στην μνήμη και τους Έλληνες Εβραίους. Όλα αυτά είναι το αυτονόητο χρέος που με την ταυτότητά μας, αλλά είναι και εγγύηση για το μέλλον μας. Στο ίδιο πνεύμα τάχθηκαν και οι ενέργειές μου για την προώθηση της Ελλάδας στον κόσμο. Η συνεργασία με ελληνικούς και ελληνο-εβραϊκούς οργανισμούς της Διασποράς, με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, με διεθνείς εβραϊκούς οργανισμούς, καθώς και οι αναβαθμισμένες σχέσεις Ελλάδος και Ισραήλ δίνουν καρπούς ανάπτυξης και προόδου επιβεβαιώνοντας την πάγια πεποίθησή μας για ουσιαστικά αμοιβαία οφέλη.

Ευχαριστώ από καρδιάς εσάς, κύριε Πρόεδρε, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όχι μόνο για την σημερινή τιμή, αλλά και για το δικό σας έργο. Για την στήριξη στα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες Εβραίους, για την σθεναρή στάση σας στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, για την υποστήριξη στην δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος της Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη που είναι και το πιο πρόσφατο και μεγαλόπνοο εκπαιδευτικό εγχείρημα που έχουμε αναλάβει, καθώς και την προώθηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την οικογένειά μου και ιδιαίτερα προς την αείμνηστο σύζυγό μου Λουκία που τόσο πρόωρα «έφυγε», αλλά και προς τους συνεργάτες μου για την αγάπη και την υποστήριξή τους. Διότι τίποτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ένα περιβάλλον με άξιους συνοδοιπόρους. Είμαι ευγνώμων για τους υπέροχους, ανεκτίμητους και ικανούς ανθρώπους που είχα και έχω δίπλα μου. Με την δέσμευση και την υπόσχεση ότι θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο το έργο μου για κάθε κοινωφελή σκοπό κλείνω με τα λόγια του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη που τα αφιερώνω στην κόρη μου και τα εγγόνια μου και συμβολικά μέσω αυτών προς τη νέα γενιά: «Το πρώτο σου χρέος στην κοινωνία είναι να νιώσεις μέσα σου όλους σου τους προγόνους. Το δεύτερο είναι να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος είναι να παραδώσεις στα παιδιά σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσουν». Μη σταματάτε λοιπόν να δουλεύετε και να προσφέρετε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *