Θεοδωρικάκος: Υπάρχει σχεδιασμός για κάθε περίπτωση από το κράτος για τον κορωνοϊό

Υπάρχει σχεδιασμός για κάθε ενδεχόμενο από την Κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, είπε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ (εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»), συνιστώντας ψυχραιμία και αποφόρτιση της κατάστασης.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε περίπτωση «για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την ιατρική πλευρά της υπόθεσης υπάρχει προετοιμασία που κάνει το Υπουργείο Υγείας και ανάλογα με το τι θα υπάρξει από ’κει και πέρα. Γι’ αυτό υπεγράφη χθες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την Κυβέρνηση. Υπάρχει σχεδιασμός για κάθε κατάσταση. Και από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Συνέστησε στους πολίτες να λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας που έχουν εξαγγείλει οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μια μόνο χώρα αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και συνέστησε:  «Πρέπει να είμαστε ήρεμοι, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, δεν λύνει κανείς κανένα πρόβλημα με τον πανικό».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, με εντολή του πρωθυπουργού εξαιρέθηκε από την κινητικότητα των εργαζομένων το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα των υπηρεσιών να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε αυξημένη ανάγκη απαιτηθεί λόγω της απειλής του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στη Βουλή, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι έχει πολύ μεγάλη αποδοχή από το σύνολο των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών γιατί  λύνει βασικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης που αφορούν όλους τους πολίτες.

Όπως εξήγησε, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «πρακτικά δίνουμε τη δυνατότητα στους Δήμους να παίξουν έναν αναπτυξιακό ρόλο, με πολλά έργα που είναι διασφαλισμένα και με εξασφαλισμένους πόρους. Λύνουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών ώστε οι Δήμοι να μπορούν να κάνουν γρήγορα μελέτες και να υλοποιούν τα έργα τους κι επίσης ξαναδίνουμε οντότητα στις υπηρεσίες δόμησης, τις παλιές πολεοδομίες ούτως ώστε να μη ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι γιατί για εννέα χρόνια ο ένας δήμος εξυπηρετούσε μια πλειάδα δήμων γύρω του».

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα για αίτηση ιθαγένειας στους πρόσφυγες στα επτά και όχι στα τρία χρόνια, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Κάνουμε κάτι που είναι αυτονόητο και λογικό. Δεν μπορεί κάποιος που εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παίρνει το καθεστώς πρόσφυγα και στα τρία χρόνια να γίνει Έλληνας ενώ ένας αλλοδαπός που έχει μπει νομίμως στην Ελληνική Δημοκρατία, να αποκτά το δικαίωμα να ζητήσει την ιθαγένεια σε επτά χρόνια. Το εξισώσαμε γιατί αυτό ήταν το δίκαιο και λογικό και όποιοι μπαίνουν στη χώρα θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν την αίτηση ιθαγένειας σε επτά χρόνια».

Αναφερόμενος στο θέμα των αδήλωτων τετραγωνικών ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «τα  ‘‘ξεχασμένα” τετραγωνικά πρέπει να δηλωθούν. Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή στις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη και δεν πρέπει να στερούμε από τους δήμους τα έσοδα που δικαιούνται γιατί κι αυτά γυρνάνε πίσω σε όλους εμάς τους υπόλοιπους δημότες μέσω των ανταποδοτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, ασφάλεια κ.λπ.)».

Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι, εφόσον οι πολίτες κάνουν αυτές τις δηλώσεις μέχρι 31 Μαρτίου 2020, απαλλάσσονται από τα πρόστιμα και τις ποινές και τα βάρη προηγουμένων ετών προς τους Δήμους. «Βάζουμε ένα τέλος γιατί θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή σεβασμού στη νομιμότητα».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών η πλατφόρμα θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 2.00 μ.μ. της Πέμπτης, 27 Φεβρουαρίου. Έγινε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ΚΕΔΕ, την ΑΑΔΕ και τη ΓΓΠΣ. Η διαδικασία είναι απλή. Οι πολίτες θα μπαίνουν με τους κωδικούς του taxisnet στις εξής πλατφόρμες:  μέσω των site του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης mindigital.gr, του Υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr, της ΓΓΠΣΔΔ gsis.gr και της ΚΕΔΕ kedke.gr.  Και με τέσσερα «κλικ», είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε μέσω του κινητού τους, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τη διόρθωση.

Σε ερώτηση για το ΑΣΕΠ ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης. Αυτό, όπως εξήγησε, θα γίνει με νομοθετική παρέμβαση που θα γίνει σε περίπου οκτώ μήνες. Στο παρόν νομοσχέδιο ωστόσο έχουν προβλεφθεί ορισμένες διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα στο ΑΣΕΠ να ενισχυθεί αποσπώντας υπαλλήλους. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στο ΑΣΕΠ να περιγράφει τα κριτήρια για τις προκηρύξεις που κάνει χωρίς υπουργικές αποφάσεις και να αποδέχεται, χωρίς να απαιτείται μετάφραση, μια σειρά πιστοποιητικά στις πέντε βασικές γλώσσες της ΕΕ. «Όλα αυτά είναι πρακτικά μέτρα προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία και το ΑΣΕΠ να γίνει πιο λειτουργικό», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε ότι τα κλειστά κέντρα ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης που τώρα υλοποιείται. «Τα κλειστά κέντρα πρέπει να γίνουν γιατί δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί η ανεξέλεγκτη συσσώρευση ανθρώπων σε ανοικτούς χώρους τύπου Μόρια. Αυτός είναι ένας τεράστιος κίνδυνος και για την υγεία και για την ασφάλεια όλων. Τόσο των ίδιων των μεταναστών όσο και των συμπατριωτών μας. Πρέπει να μπει ένα τέλος και αυτό γίνεται». Επισήμανε ότι δεν μπορεί όποιος έρχεται παράνομα στη χώρα να κυκλοφορεί ελεύθερα και τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση των νησιών.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Με τον πιο σαφή, ξεκάθαρο, κατηγορηματικό και τεκμηριωμένο τρόπο έκλεισε το θέμα ο πρωθυπουργός με την ομιλία του την Κυριακή στην ΠΕ της ΝΔ. Έχουμε απόλυτη δύναμη και αυτοπεποίθηση να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όταν αυτή η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το έργο της και θα μπορεί να κριθεί θετικά, κατά τη γνώμη μου, από τον ελληνικό λαό».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *