Τι είπε η Πελώνη στην ενημέρωση

Επιδημιολογική κατάσταση και νέα βήματα ελευθερίας

Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας παρουσιάζουν στοιχεία σταθερής βελτίωσης. Καταγράφεται  ήδη αποκλιμάκωση  στον αριθμό των κρουσμάτων, πτώση στον δείκτη μεταδοτικότητας, μείωση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων συμπολιτών μας. 

Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές, είναι ανεμβολίαστοι. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγνοείται από κανέναν. Αποδεικνύεται ήδη στην πράξη ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για τον καθένα και την καθεμιά μας. Χτίζει τείχος ανοσίας στην κοινότητα. Λειτουργεί σαν κλειδί για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Οριοθετεί το τέλος της υγειονομικής κρίσης και την αρχή μιας νέας εποχής.

Είναι ήδη κοινά παραδεκτό ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» -το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό Κράτος- προχωρά με τρόπο υποδειγματικό και γρήγορους ρυθμούς. Γίνονται περίπου 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα και συνολικά έχουν ήδη ξεπεράσει τα 6,5 εκατομμύρια. Περισσότεροι από 4.100.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη τουλάχιστον την πρώτη δόση, ενώ περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. 

Χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας 25-29 ετών και σύντομα θα ανοίξει και για τους ηλικίας 18-24.

Από τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει και η επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. 

Κοινός στόχος τώρα είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στους μεγαλύτερους που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αλλά και στους νεότερους που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και μπορεί να γίνονται μεταδότες ενδεχόμενης νόσησης.

 

Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και οι θετικές προσδοκίες για το επόμενο διάστημα επιτρέπουν νέα βήματα για την ανάκτηση της ελευθερίας μας. Αποφασίστηκε έτσι, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων η άρση επιμέρους περιορισμών.

Συγκεκριμένα:

Από αύριο Σάββατο:  

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

– Θα επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. 

-Επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές, που έχουν δύο ελεύθερες διόδους. 

-Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος, από 50% σε ποσοστά που φτάνουν έως και το 75% ανάλογα με τη δυναμικότητα κάθε χώρου.

-Από την Δευτέρα 14 Ιουνίου:

-Επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθηση των Α.Ε.Ι..

-Από την 1η Ιουλίου: 

-Αίρεται -εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά  δεδομένα- ο χρονικός περιορισμός της κυκλοφορίας. Και

-αυξάνεται το όριο για τις υπηρεσίες κέτερινγκ δεξιώσεων από τα 100 στα  300 άτομα.

-Τέλος, επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων  στις Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

Για την οικονομία

Η πορεία προς την ελευθερία συνοδεύεται ήδη από θετικά μηνύματα για τις άμεσες και απώτερες προοπτικές της οικονομίας μας.

Την περασμένη Τετάρτη το Δημόσιο άντλησε μέσω της επανέκδοσης 10ετούς ομολόγου, 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 0,888%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν το ποσό-στόχο κατά 12 φορές.

Την ίδια στιγμή, από τη δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλή απόδοση -0,31%.

Τόσο η έκδοση δεκαετούς ομολόγου, όσο και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων κατέληξαν σε άλλη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι -όπως τόνισε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ένα ακόμα σημάδι εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας.

Στην ίδια εκτίμηση οδηγούν και τα πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία  τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, η Ελλάδα κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 4,4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Πέτυχε έτσι τον τέταρτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που καταδεικνύει τόσο τη δυναμική που είχε η οικονομία στις αρχές του 2021, όσο και τις προοπτικές της στο επόμενο διάστημα.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη των εργασιών της  Συνόδου  των Υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. (EU-Med7) που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EU-Med7, που θα γίνει στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο.

Στην ατζέντα της Υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, του ευρωπαϊκού πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, της κατάστασης στην Αν. Μεσόγειο, της συνεργασίας με τις χώρες Νότιας Γειτονίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

Τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες- θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, περί τις 16.00 ώρα Βρυξελλών, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Πάγια θέση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα.

Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα.

Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα.

Την ίδια ώρα, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων.

Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς.

Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας: τους τελευταίους μήνες είχαμε επανέναρξη και δύο γύρους διερευνητικών επαφών, πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ανταλλαγές επισκέψεων των Υπουργών Εξωτερικών.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία και ότι η συνάντηση αυτή στο ανώτατο επίπεδο θα είναι μια ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις.     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *