Τι είπε ο Οικονόμου στην ενημέρωση

Εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Έχουμε μπει ήδη στην Εβδομάδα των Παθών, προσδοκώντας την Ανάσταση του Κυρίου. Για εκατομμύρια Ορθοδόξους η εβδομάδα που βαδίζουμε είναι ίσως η πιο σημαντική του έτους και φέρει τεράστιο συμβολικό φορτίο.

Ρυθμίσεις οφειλών

Από σήμερα -κάποιες μάλιστα από το περασμένο Σάββατο- είναι ανοιχτές όλες οι πλατφόρμες για τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα και δίνουν νέες δυνατότητες στους οφειλέτες που έχασαν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις  στις  οποίες είχαν ενταχθεί στο παρελθόν ή σε εκείνους που, ενώ ήταν συνεπείς, δημιούργησαν καινούριες υποχρεώσεις

–Για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή των 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που θα έρθει να σβήσει κάποιες από τις παλιές τους υποχρεώσεις.

–Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές την 1η Νοεμβρίου 2021, συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα καινούργιο σχήμα. Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνησή μας αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι έχει πλήρη εικόνα των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά από τις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας, της εισαγόμενης οικονομικής κρίσης. Για αυτό και παρεμβαίνουμε γρήγορα και άμεσα, παρέχοντας λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας. Βασική μας αρχή είναι ο πραγματισμός και η πολιτική για εμάς, όπως πολλές φορές έχουμε πει, είναι επίλυση προβλημάτων. Όχι μεγάλα λόγια, όχι εντάσεις, όχι τοξικότητα. Το δικό μας πολιτικό οικοσύστημα μέχρι την τελευταία μέρα που θα είμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου θα παράγει λύσεις για τους πολίτες και αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά με το πολιτικό οικοσύστημα όλων των υπολοίπων.

Στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι με τη συνεργασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ανοίγει ο δρόμος για την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες, αν και θα μπορούσαν να δανειοδοτηθούν, δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να πάρουν δάνειο από κάποια τράπεζα.  Σήμερα  ο κύκλος των επιχειρήσεων που μπορούν να δανειοδοτηθούν είναι περίπου 40.000 και με το νέο εργαλείο «Know your Customer» τους επόμενους μήνες θα έχουν πρόσβαση στο δανεισμό  γύρω στις 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Κυβέρνησή μας είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας σε όλα τα επίπεδα και αυτό το έχουμε αποδείξει με πράξεις. Και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε συνεχώς νέα εργαλεία, νέες πολιτικές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, πρωτίστως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Επιπλέον :

-Σημειώνω ότι σήμερα κατατίθεται τροπολογία με την οποία προβλέπεται άμεση αύξηση 8% για τα αναπηρικά επιδόματα, ενισχύοντας έτσι σχεδόν 200.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας να δοθεί και σε αυτούς.

-Προσθέτω ότι -όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- μια νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη νέα τετραετία θα προχωρήσει αμέσως στην πλήρη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από την οποιαδήποτε συμμετοχή στην προμήθεια των φαρμάκων.

Συνέπεια και διαρκής προσπάθεια στα 4 χρόνια διακυβέρνησης.

Όλα αυτά και μια σειρά από άλλα αποδεικνύουν ότι στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδείξαμε ότι είμαστε απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Ό,τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά, το κάναμε μετεκλογικά και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά παραπάνω. Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Πετύχαμε ρεκόρ στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Η ανάπτυξη τρέχει με ρυθμούς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανεργία μειώθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Οι συντάξεις αυξήθηκαν για πρώτη φορά κατά 7,75% μετά από δώδεκα χρόνια. Αυξήσαμε συνολικά κατά 20% σε σχέση με το 2019 τον κατώτατο μισθό και έφτασε στα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ. Δώσαμε  9 δισ. για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και συνολικά πάνω από 13 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας.

Δώσαμε παραπάνω από 43 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, τους αγρότες, τους ανέργους στην περίοδο της πανδημίας. Κάναμε άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους με την ψηφιοποίηση σειράς συναλλαγών με το Δημόσιο, με τεράστια οφέλη και για το Δημόσιο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες. Θωρακίσαμε τα σύνορα και αντιμετωπίσαμε στην πράξη το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αναβαθμίσαμε και διευρύναμε τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας μας. Ξανακάναμε την Ελλάδα μια χώρα ισχυρή και αξιόπιστη στη γειτονιά μας.

Αποδείξαμε ότι -παρά τις μεγάλες, πρωτοφανείς, πρωτόγνωρες, εξωγενείς προκλήσεις- η Ελλάδα μπορεί να καταφέρνει καλύτερα από παραδοσιακά ισχυρότερες χώρες. Αποδείξαμε, ταυτόχρονα ότι θέλουμε και μπορούμε να επιστρέφουμε το πλεόνασμα της ανάπτυξης ως κεκτημένο στην ελληνική κοινωνία.

Για τα ψέματα ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα όλων αυτών , θέλω να επισημάνω ότι ο κ. Τσίπρας, μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, κατάφερε να επιτύχει μια πρωτοφανή για τον ίδιο, συμμετρία: κάθε φράση και ένα ψέμα. Συνόψισε τα πιο χοντρά ψέματα  όλης αυτής της περιόδου και πρόσθεσε καινούρια. Επειδή η σύγκριση ανάμεσα στο επαχθές χθες του 2019 και στην Ελλάδα του 2023 είναι καταλυτικά εις βάρος του κ. Τσίπρα, προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα αυτό με ψέματα.

-Ψέματα για την ακρίβεια -που βεβαίως είναι υπαρκτή- αλλά η Ελλάδα χάρη και στις πολιτικές της Κυβέρνησης παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

-Ψέματα για τις εργασιακές σχέσεις που όχι μόνο δεν επιδεινώθηκαν, αλλά βελτιώθηκαν κάτι που πήγε παράλληλα και με τη μείωση της ανεργίας χάρη σε εμβληματικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

-Ψέματα για την υγεία, για την οποία η σημερινή Κυβέρνηση διαθέτει πολλά περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν, τόσο σε οικονομικούς, όσο και σε ανθρώπινους πόρους.

-Ψέματα για το Κράτος, όπου, παρότι υπάρχουν ακόμη λίγες εστίες παθογένειας, συντελέστηκαν άλματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, όπου οι πολίτες αποκτούν πιστοποιητικά με ένα κλικ στο κινητό τους, έχουν άυλη συνταγογράφηση, παίρνουν τη σύνταξή τους μέσα σε 60 μέρες σε σύγκριση με τον 1,5 και πλέον χρόνο που απαιτείτο στο παρελθόν.

-Ψέματα για δήθεν πρόθεση της Κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό, την ώρα που ο  Νόμος 5037/2023 περιφρουρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του και ενισχύει την εποπτεία, τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και ως προς τον περιορισμό της σπατάλης. Την ώρα που για πρώτη φορά ορίζεται ρητά και ξεκάθαρα -με το άρθρο 3  του ίδιου νόμου- ότι οι πάροχοι του νερού είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις. Την ώρα που ως Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τις δύο εταιρείες, δηλαδή, ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. Την ώρα που -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα σεβαστεί απόλυτα την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι δύο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει άλλους για όσα ο ίδιος διαπράττει. Είχαμε επισημάνει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο -και από αυτό εδώ το βήμα- ότι εισήγαγε στην χώρα μας ένα ιδιόμορφο τραμπισμό, τον τραμπισμό αλά γκρέκα. Και αφού δεν έχει καμιά πειστική απάντηση να δώσει σε αυτό, αφού η πολιτική που ακολουθεί, ο πολακισμός, είναι η επιτομή του τραμπισμού α λα γκρέκα, ο κ. Τσίπρας έρχεται με περισσό θράσος να καπηλευτεί το δικό μας επιχείρημα, διαστρεβλώνοντας προκλητικά την πραγματικότητα.

Ενώ κατά πάγια πρακτική όλο αυτό το διάστημα -και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- επιμένει στο διχασμό και τον τραμπισμό α λα γκρέκα, ενώ συνεχίζει τις χυδαίες προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού, την ίδια στιγμή καταγγέλλει την τοξικότητα!

Ο κ. Τσίπρας επενδύει στην τοξικότητα και μόνο σε αυτή -αυτή είναι η πραγματικότητα- κλιμακώνοντάς την όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες. Επειδή δεν έχει τίποτα να πει για το αύριο της Πατρίδας, για το αύριο των πολιτών και να εισφέρει στο μέλλον της χώρας, επειδή δεν τον συμφέρει ο τραγικός απολογισμός του κυβερνητικού του έργου, επειδή υπολείπεται οικτρά σε κάθε σύγκριση σε κάθε τομέα πραγματικής πολιτικής με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παλεύει να απομακρύνει την πολιτική συζήτηση από τα ουσιαστικά, αυτά που ενδιαφέρουν την κοινωνία, από αυτά που απασχολούν τους ανθρώπους και να την προσαρμόσει στις απαιτήσεις του προσωπικού φανατικού του ακροατηρίου.

Όσο και να αγωνίζεται, η εκμηδενισμένη πολιτική του αξιοπιστία και ο απόλυτος πολακισμός που διακρίνει το λόγο του, δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Εμείς συνεχίζουμε μπροστά, σταθερά, τολμηρά, με μοναδική μας έγνοια το πώς θα βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και πώς θα αναβαθμίσουμε τη χώρα μας.

Εμείς θέλουμε και προσπαθούμε ο προεκλογικός διάλογος να είναι καθαυτό πολιτικός, δίχως το παραμικρό ψήγμα μικροπολιτικής και τοξικότητας. Όχι μόνο διότι η πολιτικότητα είναι βασικό μας χαρακτηριστικό, βασική καταστατική μας αρχή, αλλά κυρίως διότι η Κυβέρνησή μας έχει παραγάγει πλούσιο έργο κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης μας τετραετίας, πλούσιο και ευρύ έργο, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Έργο για το οποίο θέλουμε να μιλήσουμε, να το εξηγήσουμε, να το υπερασπιστούμε, και εν τέλει να κριθούμε από τους πολίτες για αυτό. Αυτή, άλλωστε, είναι η ουσία της πολιτικής σε ένα δημοκρατικό και φιλελεύθερο Κράτος. Όπως έχουμε πολλές φορές πει, θεωρούμε ότι η πολιτική είναι η επίλυση προβλημάτων και ο πραγματισμός είναι η θεμελιώδης αρχή ενός σύγχρονου πολιτικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει με ψέματα, με κατασκευασμένα γεγονότα να επιβάλλει μια ατζέντα τοξικότητας, έναν αγώνα απολύτως καταστροφικό και καθόλου δημιουργικό.

Η σκανδαλολογία και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητα, γιατί κάτι τέτοιο θα άφηνε σκιές, θα δημιουργούσε υποψίες οι οποίες θα γιγαντώνονταν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, πρέπει να αντιληφθεί ότι οφείλει στην κοινωνία των πολιτών ο προεκλογικός διάλογος να γίνει επί των γεγονότων και της πραγματικότητας, γιατί οι πολίτες περιμένουν συζήτηση και απαντήσεις στα προβλήματα, περιμένουν διέξοδο στις αγωνίες τους. Όσο συνεχίζει στη γραμμή του ψέματος και της τοξικότητας, το ρήγμα του με την κοινωνία των πολιτών τόσο περισσότερο θα βαθαίνει.

Είναι εμφανές σε κάθε ψύχραιμο, έντιμο, δημοκρατικό πολίτη ότι ο δρόμος που πορευόμαστε πολιτικά δεν τέμνεται πουθενά με το αδιέξοδο μονοπάτι που βαδίζει ο κ. Τσίπρας. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το κομματικό του ακροατήριο και η εξασφάλιση της παρουσίας του για πάνω από 15 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Για το κόμμα Κασιδιάρη

Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα κόμματος στις εκλογές η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη, σε αντίθεση, δυστυχώς, με άλλα κόμματα που είτε από αντιπολιτευτικό μένος, είτε από μικροκομματικούς μαθηματικούς υπολογισμούς, είτε γιατί θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αντιδρούν, αδιαφορώντας όμως για τις συνέπειες των επιλογών τους αυτών τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση δημιουργήθηκε επαρκές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να απαγορεύσει τη συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία σε εγκληματικές οργανώσεις. Και το πλαίσιο αυτό δεν αφήνει καμία απολύτως αμφιβολία ως προς τον προσδιορισμό των πραγματικών προθέσεων, αλλά και της πραγματικής ηγεσίας οργανώσεων που με τον μανδύα κομμάτων προσπαθούν να ξεγελάσουν τους θεσμούς και την κοινωνία, επιστρατεύοντας ακόμη και πρώην δικαστικούς ως επικεφαλής αυτών των εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα πολιτικού κόμματος. Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας είναι απολύτως στο πλαίσιο των συνταγματικών της υποχρεώσεων, κορυφαία των οποίων είναι η θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών και η απόκρουση κάθε τυχόν επιβουλής της.

Για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κατατέθηκε  την Παρασκευή στη Βουλή τροπολογίαπου περιέχει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση. Η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη ή όχι θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση του τμήματος αυτού, και από τους 10 δικαστές που συμμετέχουν.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα με αυτήν την πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή -όποια και να είναι- να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται και που προβλέπονται από τη ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί και επίσης δεν επηρεάζεται σε τίποτα η σύνθεση του Α1 Τμήματος, η οποία είναι έτσι και αλλιώς δεδομένη.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο ζήτημα είναι ακατανόητη και επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να αφήσει τα μισόλογα και την ηθελημένη ασάφεια, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σοβαρό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Κάθε εργαλειοποίηση της θεσμικότητας γύρω από το ζήτημα αυτό είναι και ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *