Τι είπε ο πρωθυπουργός στα Ποσειδώνεια
Κάλεσμα στον ελληνικό ναυτιλιακό κόσμο να υποστηρίξει με επενδύσεις την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απηύθυνε ο πρωθυπουργός από το βήμα της τελετής εγκαινίων της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2018».
«Έχει μεγάλη σημασία να παραμείνει η ναυτιλία στην κορυφή της Ευρωπαϊκής αναπτυξιακής ατζέντας», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η τεχνογνωσία των Ελλήνων αποτελεί εχέγγυο προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι αναφορές αυτές του Α. Τσίπρα έγιναν λίγα λεπτά μετά την επισήμανση του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη, πως η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας δεν είναι δεδομένη και χρειάζεται να διασφαλιστεί απέναντι στις συνεχής πολιτικές στήριξης της ναυτιλίας από άλλα έθνη προεξαρχόντων των Ασιατικών.
Η κυβέρνηση και ο αντιπροσωπευτικός φορέας της πλοιοκτησίας εμφανίστηκαν στο ίδιο μήκος κύματος απευθυνόμενοι στην διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα που δίνει σύσσωμη το παρόν στην έκθεση των Ποσειδωνίων που ξεκίνησε την Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Περισσότεροι από 2.000 εκθέτες και 2.000 επισκέπτες υπολογίζονται πως βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στα «Ποσειδώνια 2018 », γεγονός που πιστοποιεί την πρωτοκαθεδρία της ελληνικής ναυτιλίας παγκοσμίως, κάτι που αναγνώρισε τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Kitack Lim, όσο και η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc, που απηύθυναν επίσης χαιρετισμό στην τελετή έναρξης.
Να σημειωθεί, ότι ο ελληνόκτητος στόλος αντιστοιχεί στο 20% της Παγκόσμιας θαλάσσιας μεταφορικής δυναμικότητας και στο 50% αυτής του στόλου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, σημείωσε «ότι η δραστηριότητα των ελληνικών ναυτιλιακών προφανώς και αποτελεί ένα βαρύνον μέγεθος στο ΑΕΠ της χώρας και μόνον κατά το 2017 το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε στη χώρα ξεπέρασε 9 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 20% πάνω σε σχέση με το 2016».
Η Ευρωπαία Επίτροπος από την πλευρά της σημείωσε πως «η αληθινή καρδιά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας χτυπά στην Ελλάδα», που αποτελεί μητρόπολη του κλάδου παγκοσμίως. Ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα από τα μέλη του οργανισμού με την μεγαλύτερη επιρροή και με μακροχρόνια ιστορία και εμπειρία «που μας βοηθάει σε πολλά θέματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως».
Ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα στις τελευταίες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και την σχεδιαζόμενη συμφωνία για έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης περιέγραψε ως στόχο «να πατήσει ξανά στα πόδια της η χώρα στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, χωρίς δεκανίκια, χωρίς πιστοληπτικές γραμμές στήριξης, χωρίς τεχνική υποβοήθηση της αναπνοής της».
Αυτός είναι ο στόχος μας είπε, «και αυτόν τον εθνικό στόχο σας καλώ όλους και ιδιαίτερα την ελληνική ναυτιλία και τους εκπροσώπους της να συμβάλλουν ώστε να τον πετύχουμε». Μίλησε δε για ένα «σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας και για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας», αναφερόμενος στην ανάπτυξη των εξαγωγών αλλά και την ανάπτυξη των ελληνικών λιμενικών υποδομών που αξιοποιούν την γεωστρατηγική θέση της χώρας.
Κυρίαρχα θέματα, πάντως, που αναδείχθηκαν από τις ομιλίες των διεθνών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας, ήταν η μεγάλη πρόκληση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η προσαρμογή της πρωτοπόρου ναυτιλίας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που συντελείται με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Φωτο: ΑΠΕ