Τι προβλέπεται για αναστολές, “Συν-Εργασία”, τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού και επιδόματα

Δεκαπέντε μέτρα στήριξης και ρύθμισης της εργασίας για 1.000.000 εργαζομένους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, τα οποία ισχύουν από σήμερα το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Για τις αναστολές συμβάσεων από 11/2-28/2, οι εργοδότες καλούνται να τις προαναγγείλουν από σήμερα έως την Κυριακή 14 του μηνός.
 2. Επεκτείνεται έως 31/3 ο μηχανισμός “Συν-Εργασία”.
 3. Δίνονται άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς λόγω κλειστών σχολικών μονάδων.
 4. Διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας, αρκεί να δηλωθεί στην “ΕΡΓΑΝΗ”. Το πρόστιμο για μη δήλωση ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.
 5. Ξεκινούν έλεγχοι των Επιθεωρητών Εργασίας για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των υγειονομικών μέτρων.
 6. Καθιερώνεται ευέλικτο ωράριο εργασίας και άδεια 3 ωρών για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού.
 7. Στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 άτομα, θα μπορεί ο εργοδότης να δηλώσει όσους επιθυμούν να κάνουν rapid test, το οποίο θα καλύπτεται από το κράτος.
 8. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν να απασχολούνται με τηλεργασία.
 9. Δίνεται επίδομα 534 ευρώ στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.
 10. Δίνεται αποζημίωση 400 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί, στους άνεργους του κλάδου τουρισμού-επισιτισμού που δεν επαναπροσλαμβάνονται.
 11. Ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, θα λάβουν 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο.
 12. Παρατείνεται για 2 μήνες η διάρκεια παροχής του επιδόματος ανεργίας, εφόσον αυτό λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
 13. Χορηγείται ειδική οικονομική ενίσχυση για πληττόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες ξενοδοχειακών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και πρόκειται να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων. Καλύπτεται για 12 μήνες το 80% μισθού και εισφορών.
 14. Πληρώνονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές έως 31/3 για τα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, με μείωση τζίρου τουλάχιστον 70% στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020.
 15. Χορηγείται οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις πολιτισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *