Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΙΝΑΛ – Ποιους και γιατί ανησύχησε

Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΙΝΑΛ. Ποιους και γιατί ανησύχησε.

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ έδωσαν την πρωτιά με διαφορά στον μετριοπαθή 42χρονο σοσιαλδημοκράτη, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος υπήρξε ένα από τα τρία φαβορί της διεκδίκησης της αρχηγίας.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα για την εκλογή του νέου προέδρου, εχθές ψήφισαν για την ανανέωση, την ενότητα και την αυτόνομη πορεία.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη το ζητούμενο των χθεσινών εκλογών ήταν να περάσει στον δεύτερο γύρο. Αν τα κατάφερνε, δύσκολα θα έχανε την πρωτιά τη δεύτερη Κυριακή, καθώς είναι η πιο μετριοπαθής υποψηφιότητα από τους τρεις βασικούς διεκδικητές μαζί με τον Παπανδρέου και τον Λοβέρδο. Ήξερε πως όποιος κι αν ήταν ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο, θα προσέλκυε πολύ πιο εύκολα τους ψηφοφόρους του χαμένου. Αυτό δεν ισχύει για τους άλλους δύο, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου δύσκολα θα κερδίσει μαζικά ψηφοφόρους του Λοβέρδου, όπως και ο Λοβέρδος δύσκολα θα κέρδιζε τους ψηφοφόρους του Παπανδρέου. Εδώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πλεονέκτημα.

Εκεί που θεωρητικά κινδύνευε περισσότερο, ήταν στον πρώτο γύρο, επειδή οι άλλοι δύο είχαν πιο ξεκάθαρο στίγμα και η έντονη αντίθεση μεταξύ τους, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες συσπειρώσεις που θα τον συμπίεζαν. Από τη στιγμή όμως που κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο με άνετη πλειοψηφία, αφήνοντας τον δεύτερο σχεδόν δέκα μονάδες πίσω, θα είναι πολύ δύσκολο από εδώ και πέρα να χάσει.

Οι χαμένοι της χθεσινής διαδικασίας τυπικά είναι τέσσερις, αλλά ουσιαστικά ο χαμένος είναι ένας: ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού μόνο εκείνος ήταν στη μικρή λίστα όσων διεκδικούσαν την αρχηγία με αξιώσεις. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν από τους προβεβλημένους των ΜΜΕ και είχε ισχυρούς υποστηρικτές, πλην όμως η βάση του ΚΙΝΑΛ τον άφησε εκτός του δευτέρου γύρου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να επιλεγεί από κάποιους από τους ψηφοφόρους του Γερουλάνου και του Καστανίδη, οι οποίοι πέτυχαν πολύ μικρά ποσοστά, κοντά στο 3%, αλλά οι ψηφοφόροι του Ανδρέα Λοβέρδου, που αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο όσων ψήφισαν εχθές, θα κατευθυνθούν κυρίως τον Ανδρουλάκη.

Στον δεύτερο γύρο έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο οι ψηφοφόροι που προσήλθαν στον πρώτο. Οπότε κανένας δεν μπορεί να φέρει νέους ψηφοφόρους στην αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής.

Η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη και η επιλογή των μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ είχε σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα. Η πλειοψηφία της βάσης επέλεξε την αυτόνομη πορεία του κόμματος, απορρίπτοντας το κλείσιμο του ματιού προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Προτίμησε έναν υποψήφιο που δεν έχει κυβερνήσει και δεν έχει τη φθορά της εξουσίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης -για αντικειμενικούς λόγους- δεν έχει ψηφίσει μνημόνια. Κι εδώ ο Αλέξης Τσίπρας, που μετά το 2015 είναι «μνημονιακός» σαν τους άλλους, θα βρεθεί στην άβολη θέση να έχει απέναντί του κάποιον που «δεν λέρωσε τα χέρια του» να διεκδικεί τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω μνημονίου.

Πώς θα αντιμετωπίσει ο Τσίπρας τον Ανδρουλάκη, στην περίπτωση που κερδίσει, όταν στο δικό του κόμμα φιλοξενεί μεγάλο τμήμα του «μνημονιακού» ΠΑΣΟΚ; Γιατί ακριβώς θα τον κατηγορεί, αν ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ δεν συμμετείχε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ώστε να του χρεώσουν κυβερνητικά αμαρτήματα; Για τις κυβερνητικές αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ άλλωστε, είναι εξίσου εύκολο να κατηγορήσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ με τόσα στελέχη του που βρίσκονται εκεί.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου η υποψηφιότητα προβλήθηκε πολύ από τα ΜΜΕ, στόχευε στην πρωτιά την οποία δεν πέτυχε. Παραμένει ωστόσο στο παιχνίδι, παρότι η φιλοδοξία του ήταν να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία που είχε για να επανέλθει «δικαιωμένος», όπως επιθυμούσε. Τώρα, που θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για αυτόν καθώς οι ψηφοφόροι του Λοβέρδου δύσκολα θα τον προτιμήσουν από τον Ανδρουλάκη.

Οι χαμένοι της χθεσινής διαδικασίας τυπικά είναι τέσσερις, αλλά ουσιαστικά ο χαμένος είναι ένας: ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού μόνο εκείνος ήταν στη μικρή λίστα όσων διεκδικούσαν την αρχηγία με αξιώσεις. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν από τους προβεβλημένους των ΜΜΕ και είχε ισχυρούς υποστηρικτές, πλην όμως η βάση του ΚΙΝΑΛ τον άφησε εκτός του δευτέρου γύρου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΚΙΝΑΛ βγήκε κερδισμένο από την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής. Η μεγάλη συμμετοχή ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό στόχο και ανέπτυξε μια δυναμική υπέρ του κόμματος. Το αν θα αξιοποιηθεί αυτή περαιτέρω θα φανεί στην πορεία και θα εξαρτηθεί και από την στρατηγική της νέας ηγεσίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία από εχθές, λόγω της μαζικής συμμετοχής, καθώς η εκλογική του δύναμη προέρχεται από το «προδομένο» ΠΑΣΟΚ, που αν αρχίσει να επιστρέφει, έστω ένα μέρος του, αυτό θα σημάνει αυτόματα τη δική του συρρίκνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ήδη αδυναμία εδώ και δύο χρόνια να αυξήσει τη δύναμη του, παρά την κυβερνητική φθορά της Νέας Δημοκρατίας που κυβερνάει για τρίτο χρόνο διαχειριζόμενη μεγάλες κρίσεις.

Η ανανέωση και επανεκκίνηση του ΚΙΝΑΛ με έναν νέο ηγέτη, αν είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, πέντε χρόνια νεότερο από τον Αλέξη Τσίπρα, που δεν έχει ψηφίσει μνημόνια, δεν είναι το καλύτερο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κέρδιζε ο Ανδρέας Λοβέρδος, είχαν να προσδοκούν ότι θα υποδέχονταν τους ψηφοφόρους του Γιώργου Παπανδρέου. Αν κερδίσει ο Γιώργος Παπανδρέου, θα μείνει ζωντανή η αφήγηση της «προοδευτικής κυβέρνησης», το μόνο που έχουν για την ώρα, για τις επόμενες εκλογές. Από μια νίκη Ανδρουλάκη δεν φαίνεται να κερδίζουν κάτι.

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή τους αφορά λιγότερο, αφού το πολιτικό διακύβευμα είναι η κυριαρχία στην κεντροαριστερά, αν και το κέντρο το διεκδικούν όλοι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο

Τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο; Είναι το ερώτημα που από τα μεσάνυχτα ακούς όλο και περισσότερο στις συζητήσεις των στελεχών και των φίλων του Κινήματος Αλλαγής. Για τα έμπειρα στελέχη του κόμματος, αυτό το ερώτημα έπεται. Προηγούνται οι διαπιστώσεις από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Ναι, υπήρχαν οι εκτιμήσεις για μεγάλη κινητικότητα και οι προβλέψεις για συμμετοχή που θα ξεπερνούσε αυτήν του 2017 όταν ψήφισαν 212 χιλιάδες άνθρωποι. Τελικά την ξεπέρασε κατά πολύ. Και υπάρχει και ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο. Το κλίμα που επικρατούσε έξω από τα εκλογικά κέντρα. Ήταν ένα κλίμα γιορτής. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, με τη νεολαία να δίνει το δικό της χρώμα στις ουρές, στέκονταν υπομονετικά για να μπορέσουν να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Αλλά, ας πάμε στις διαπιστώσεις. Η πρώτη είναι ότι η μεγάλη συμμετοχή έστειλε ένα μήνυμα εκτός των τειχών του Κινήματος Αλλαγής, στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη ΝΔ. Το μήνυμα είναι ότι υπάρχει και τρίτος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό. Έστειλε και ένα μήνυμα εντός των τειχών. Έγινε πολύς και λόγος για την ενότητα του κόμματος στις 13 Δεκεμβρίου. Μοιάζει να μην υφίσταται πλέον ένα τέτοιο θέμα. Ο νέος αρχηγός θα έχει νομιμοποιητική βάση μεγάλη δεν είναι εύκολο να υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις. Πράγματι, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την επεκκίνηση του κεντροαριστερού φορέα. Αν μάλιστα η επόμενη σειρά δημοσκοπήσεων προικοδοτήσει τη νέα ηγεσία με διψήφια ποσοστά τότε θα έχει δημιουργηθεί μια βάση για την αλλαγή των συσχετισμών στην κεντροαριστερά. Στην Κουμουνδούρου δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο, το αντίθετο, για να κοιμούνται ήσυχοι μετά τη χθεσινή συμμετοχή.

Ποιος όμως θα είναι ο νέος αρχηγός;

Ένα κλισέ που χρησιμοποιείται και έχει βάση είναι ότι ο δεύτερος γύρος μιας εκλογής είναι ένας άλλος πλανήτης. Τα πάντα ξεκινάνε από την αρχή. Υπάρχουν όμως κάποιες κοινές διαπιστώσεις έμπειρων στελεχών που έχουν ως εξής.

Η πρωτιά δίνει αέρα νίκης στον Νίκο Ανδρουλάκη. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η πλειοψηφία της βάσης έκανε την επιλογή να επιλέξει ένα νέο πρόσωπο για την ηγεσία της παράταξης. Είναι βέβαιον, υποστηρίζεται, ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων ψήφισαν τον ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής θα πάνε στις κάλπες και την ερχόμενη Κυριακή. Παράλληλα η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι ψηφοφόροι του κ. Λοβέρδου, όσοι πάνε στις κάλπες μετά την χθεσινή απογοήτευση, θα κινηθούν προς την κατεύθυνση του κ. Ανδρουλάκη. Συνεπώς, λέγεται, η μάχη ξεκινάει με πλεονέκτημα του κ. Ανδρουλάκη. Στη δήλωση του, αργά το βράδυ, ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να εκπέμψει μήνυμα μέτρου και ενότητας. Με αυτή τη στρατηγική θα κινηθεί, έχοντας ως σημαία του το τρίπτυχο ανανέωση-ενότητα-πολιτική αυτονομία.

Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να ανατρέψει αυτό τον αέρα νίκης που φαίνεται να δημιουργεί για τον αντίπαλό του η μεγάλη πρωτιά του στις χθεσινές κάλπες; Το βέβαιο είναι ότι έχει επιφέρει ένα πλήγμα στην εικόνα που επιχειρούσε να μεταδώσει το επιτελείο του. Υπήρξε, πράγματι, μια αξιοσημείωτη συσπείρωση δυνάμεων του κ. Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα. Ήταν εμφανής σε όσους γνώριζαν την ανθρωπογεωγραφία του χώρου. Αυτό δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας που οδήγησε σε εκτιμήσεις για σίγουρη πρωτιά στη κάλπη. Τα αρχικά αποτελέσματα αιφνιδίασαν τους πάντες. Η μάχη των εντυπώσεων είχε χαθεί. Κυκλοφόρησε μάλιστα και μια φημολογία, με την οποία δεν είχαν σχέση οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία σκεφτόταν να αποχωρούσε από το δεύτερο γύρο πράγμα που όπως λένε πολλοί αναλυτές αλλά και κυρίως ο επί χρόνια ταλαιπωρημένος κόσμος του ΠΑΣΟΚ ίσως θα ήταν και το λογικό μετά και τη μεγάλη διαφορά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Παπανδρέου όμως αντίθετα με την πολιτική λογική, έδωσε ραντεβού στις κάλπες. Η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού θεωρεί ότι η διαφορά με τον κ. Ανδρουλάκη μπορεί να καλυφθεί. Την εβδομάδα που έρχεται η ατζέντα θα αλλάξει, το ίδιο και τα διλήμματα. «Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου περιγράφοντας και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Σε κάθε περίπτωση ξεκινάει μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα για το Κίνημα Αλλαγής. Στο τέλος της, την ερχόμενη Κυριακή, θα αρχίσει να γράφεται μια νέα σελίδα. Που ίσως να εμπεριέχει το βήμα παραπάνω για την ελληνική κεντροαριστερά.

Ας θυμηθούμε όμως τα χθεσινά αποτελέσματα… Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 36,92%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με 27,87% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,07%. Οι κ.κ. Χρηστίδης, Καστανίδης, Γερουλάνος συγκέντρωσαν περί το 3%.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στη νότια Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης- και πρώτευσε σε όλες τις Περιφέρειες και στη Βόρεια και στην Κεντρική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρώτευσε μόνο στη Δυτική Ελλάδα. Και μόνο στην Αττική πλειοψήφησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 93% των ψήφων

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξακολουθεί να διατηρεί ευρύ προβάδισμα, όσο προχωράει η ολοκλήρωση των ψήφων στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Όπως αποτυπώνεται στην ενσωμάτωση των πρώτων αποτελεσμάτων στο 93% της Επικράτειας ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται καθαρά με 36,92%. Ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,87% (66.920) και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 26,07%. Τέταρτος είναι ο Παύλος Χρηστίδης με 3,23% και έπονται ο Χάρης Καστανίδης με 2,97% και ο Παύλος Γερουλάνος με 2,97%).

Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ (ενσωμάτωση 93%)

  • 36,92% Νίκος Ανδρουλάκης
  • 27,87% Γιώργος Παπανδρέου
  • 26,07% Ανδρέας Λοβέρδος
  • 3,23% Παύλος Χρηστίδης
  • 2,97% Παύλος Γερουλάνος
  • 2,94% Χάρης Καστανίδης

Τι ψήφισαν οι Απόδημοι στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Στις κάλπες αποδήμων από το εξωτερικό (ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία κλπ) μέχρι στιγμής και ενώ λείπουν τέσσερα εκλογικά τμήματα, πρώτος έρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου και ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Συνολικά στο εξωτερικό λειτούργησαν 22 εκλογικά τμήματα σε 11 χώρες για τον απόδημο ελληνισμό.

Συγκεκριμένα, οι ψήφοι στις κάλπες Αποδήμων (μέχρι στιγμής) έχουν ως εξής:

  • Παπανδρέου 890
  • Ανδρουλάκης 517
  • Λοβέρδος 356
  • Καστανίδης 77
  • Γερουλάνος 76
  • Χρηστίδης 51

Τα αποτελέσματα από την Επικράτεια στις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Στην Αττική με καταμετρημένο το 86,73% των ψήφων, ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται με ποσοστό 33,22%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 29,32% και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 27,9%.

  • Στον δήμο Αθηναίων, με καταμετρημένο το 92,4% των ψήφων, πρώτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 30,36%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28,69% και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 28,58%.
  • Στον δήμο Πειραιώς μπροστά προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 32,15%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 31% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 30,43%.
  • Στην Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκέντρωσε το 61,3%, με δεύτερο τον Γιώργο Παπανδρέου με 24,69% και τρίτο πολύ πίσω τον Ανδρέα Λοβέρδο με 10,07%.
  • Στην Κεντρική Ελλάδα, πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 35%, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 31,23% και ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,36%.
  • Σε περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρώτος ο Ανδρουλάκης με 37,13%, δεύτερος ο Λοβέρδος με 27,76% και τρίτος ο Παπανδρέου με 22,03%.
  • Στη Θεσσαλία, το νήμα έκοψε πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,37%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 29,45% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 23,1%.
  • Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πρώτος ο Ανδρουλάκης με 35,69%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 28,83% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28,66%.
  • Στα νησιά του Νότιου Αιγαίου ο Νίκος Ανδρουλάκης με 55,07%, ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου με 24,27% και μετά ο Ανδρέας Λοβέρδος με 15,61%.
  • Στο Βόρειο Αιγαίο, πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,07%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 33,93% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 20,95%.
  • Στην Ήπειρο, πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 39,22%, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 32,7% και έπεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 19,42%.
  • Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,1%, δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27,68% και τρίτος ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,39%.

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *