Τι τρέχει με την Κυπριακή ΑΟΖ:

Περίεργα παιχνίδια παίζονται τις τελευταίες ημέρες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί, η μια μετά την  άλλη μία  οι ξένες εταιρείες (ENI, Total, EXXON-Mobil), φεύγουν από  τα αδειοδοτημένα βυθοτεμάχια, με πρόσχημα τον κορονοιό (!)  και αυτή την στιγμή μόνο τα τουρκικά γεωτρύπανα και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που τα συνοδεύουν έχουν απομείνει στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη,  η ιταλογαλλική κοινοπραξία Total/ENI θα επανέλθει σ’ ένα χρόνο, δηλαδή τον Απρίλιο του 2021 και η κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum θα συνεχίσει σ’ ενάμιση χρόνο, τον Σεπτέμβρη του 2021. Κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι οι Τούρκοι πέτυχαν τους στόχους τους να παγώσουν τις ελληνοκυπριακές έρευνες στην περιοχή καθώς δεν μπορεί να γίνει πιστευτό ότι εταιρείες όπως οι ENI, Total, EXXON-Mobil, εξαιτίας της πανδημίας που δεν τις επηρέασε καθόλου.

Πλέον τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα είναι μόνα τους στην κυπριακή ΑΟΖ ή για την ακρίβεια, πλέουν συνοδεία του τουρκικού Στόλου με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έχουν ενσωματωμένες ομάδες ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να εκτελέσουν νηοψίες ή καταλήψεις πλοίων/πλωτών γεωτρύπανων των ξένων εταιρειών, αν απαιτηθεί.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα τουρκικά πλωτά γωτρύπανα δείχνουν να ξέρουν πού και πώς θα κινηθούν, σαν να έχουν πάρει στοιχεία από τις ξένες εταιρείες για τις υποθαλάσσιες περιοχές «υψηλού ενδιαφέροντος» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *