Το απόγευμα τα επίσημα εγκαίνια του Πύργου του Πειραιά
Εγκαινιάζεται και επίσημα σήμερα (Τρίτη 4 Ιουνίου) στις 7 το απόγευμα, ο Πύργος του Πειραιά, το κτίριο – τοπόσημο των 22 ορόφων, που δεσπόζει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Το – για πολλές δεκαετίες – κτίριο φάντασμα, – η αξιοποίηση του οποίου αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη, είναι πλέον από τα πιο σύγχρονα και καλαίσθητα κτίρια της χώρας μας και ο πρώτος βιοκλιματικός ουρανοξύστης στην Ελλάδα.
Η ιστορία του
Ο Πύργος του Πειραιά, το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στην Ελλάδα μετά τον παρόμοιας αρχιτεκτονικής Πύργο Αθηνών, ήταν το πιο φιλόδοξο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα τη δεκαετία του 70.
Το 1968, ο τότε Δήμαρχος Πειραιά, Αριστείδης Σκυλίτσης, κατεδάφισε την ιστορική παλιά αγορά και παραχώρησε την έκταση για να γίνει ο Πύργος. Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος άντλησε έμπνευση για τον Πύργο από το 1967, όταν βρέθηκε ως προσκεκλημένος στα εγκαίνια του κινηματογράφου ODEON, στον πύργο Marble Arch, στο City του Λονδίνου. Εμεινε έκθαμβος από τη θέα του κτιρίου και θέλησε να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο στην πόλη του.
Ο Πύργος χτίστηκε το 1972. Ο σκελετός ολοκληρώθηκε το 1974 και το 1983 επενδύθηκε εξωτερικά με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα. Από το κτήριο ωστόσο αξιοποιήθηκαν μόνο οι τρεις κάτω όροφοι και το υπόλοιπο έμεινε κενό. Αργότερα, το έργο εγκαταλείφθηκε και ο Πύργος παρέμεινε ημιτελής και άδειος με τον αστικό μύθο να λέει ότι έχει πρόβλημα στατικότητας.
Εκτοτε, πέρασαν πολλά χρόνια. Η δημοτική αρχή Μώραλη, έχοντας βάλει προσωπικό στοίχημα την αξιοποίηση του Πύργου, στις 6 Ιουλίου 2020, υπέγραψε σύμβαση παραχώησης 99 ετών, με την κοινοπραξία των DIMAND, EBRD και PRODEA Investments και λίγο αργοτερα ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής του.
Πλέον, το ανακαινισμένο κτήριο των 34.600 τετραγωνικών μέτρων και 22 ορόφων έχει ήδη ανοίξει. Από τον Ιανουάριο άλλωστε, φάνηκαν «τα πρώτα σημάδια ζωής», με την έναρξη της λειτουργίας του καταστήματος με αθλητικά είδη ένδυσης και υπόδησης της βρετανικής εταιρίας JD Sports. Πριν λίγες ημέρες επίσης, άνοιξε κατάστημα – ναυαρχίδα της Ζάρα. Εκτείνεται συνολικά σε 4.900 τετραγωνικά μέτρα σε τρεις ορόφους – ισόγειο-πρώτο και δεύτερο όροφο.
Μέσα από την ανακατασκευή του, ουσιαστικά ο Πύργος του Πειραιά έχει μετατραπεί σε ένα βιοκλιματικό, «πράσινο» κτίριο, για την κατασκευή του οποίου ενσωματώθηκαν, οι καλύτερες περιβαλλοντικές μέθοδοι και χρησιμοποιήθηκαν βιώσιμα υλικά. Έτσι, εξασφαλίζει τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και, αντίστοιχα, όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το κτίριο μάλιστα φέρει τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις «LEED PLATINUM»- η υψηλότερη βαθμίδα του πιο διαδεδομένου συστήματος αξιολόγησης αειφόρων κτηρίων- και «WELL», με την τελευταία να αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών και η νέα του μορφή δε θυμίζει σε τίποτα την εικόνα εγκατάλειψης του παρελθόντος.