Το παρασκήνιο της συμφωνίας – FANTOMAS.GR

Την υπογραφή πολυεπίπεδης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τη Ελλάδας – Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμάνουελ Μακρόν την Τρίτη, πλαισιωμένοι μάλιστα από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Belh@rra

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας θα περιλαμβάνει την προμήθεια φρεγατών τύπου Belh@rra και κορβετών τύπου GoWind και πιθανώς την αναβάθμιση δύο ακόμη φρεγατών MEKO. Η ελληνική πλευρά πίεζε και για την υπογραφή συμφώνου αμυντικής συνδρομής, αλλά η Γαλλία τοποθετεί το θέμα στο πλαίσιο του άρθρου 5 της Συνθήκης της ΕΕ και κάτω από τη νέα δομή του Ευρωστρατού.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας παρέμενε καιρό τώρα ανοιχτό, ενώ το υπουργείο Άμυνας δεχόταν προσφορές, χωρίς να έχει προκηρύξει διαγωνιστική διαδικασία. Προσφορές είχαν καταθέσει η Γαλλική NAVAL, η Ολλανδική Damien, τα γερμανικά ναυπηγεία, η Ιταλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Στη shortlist της κυβέρνησης βρισκόταν η NAVAL, η αμερικανική πρόταση και η Ολλανδική.

Έτσι, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που βρίσκεται από σήμερα στη Γαλλία, αύριο Τρίτη, στη Γαλλία μεταβαίνουν οι υπουργοί Εξωτερικών Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως όλα δείχνουν ένα μέρος της παραγγελίας θα κατασκευαστεί σε ελληνικά ναυπηγεία. Αυτό θα αφορά μάλλον της κορβέτες GoWInd, ενώ για τις φρεγάτες Belh@rra όλα δείχνουν πως θα παραχθούν στα ναυπηγεία της NAVAL.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Μπορεί η γαλλική Belh@rra να αποτελέσει λύση για το ΠΝ στο 1 δις/πλοίο; Κι όμως έχει ελπίδες! - Πτήση & Διάστημα

Μοναδική λύση

Με τη Γερμανία να εισέρχεται σε περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας και με το γεωπολιτικό της ρόλο να αποδυναμώνεται -παροδικά-, τη στιγμή που όμως η ελληνική κυβέρνηση οδηγείται σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αναζητούνταν ένα αμυντικό deal με πολλαπλασιαστή ισχύος όχι μόνο για στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά σε διπλωματικό και πολιτικό επίσης.

Η κατάσταση άρχισε να ξεκαθαρίζει μετά την υπογραφή της AUKUS και την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ Γαλλίας. Η επίσκεψη του Εμάνουελ Μακρόν στην Ελλάδα, προλείανε το έδαφος, καθώς διαμήνυσε ότι το Παρίσι θέλει πάση θυσία το αμυντικό deal.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές το θέμα βρισκόταν στην ατζέντα του Γάλλου Προέδρου στο περιθώριο της EU NED 9.

Για την ελληνική πλευρά καταλύτης εξελίξεων όπως ισχυρίζονται κάποιοι, ήταν η άρνηση του Λευκού Οίκου στο αίτημα του Μαξίμου για συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το deal επισφραγίστηκε κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας Μπάιντεν – Μακρόν. Όπως όλα δείχνουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο πλαίσιο αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς τη Γαλλία, για την απώλεια του μεγάλου deal των υποβρυχίων της Αυστραλίας, συναινεί στην επιλογή των γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα. Το μήνυμα Μπάιντεν έφτασε στην Αθήνα από δύο ή και περισσότερες πλευρές, με αποτέλεσμα να λύσει τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ρήτρα αμυντικής συνδρομής

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή, ως προς το κομμάτι της αμυντικής συμφωνίας αυτή θα περιέχει στοιχεία ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια, και η ευόδωσή της έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα στηρίζει ενεργά το σχέδιο του Παρισιού για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *