Το Twitter έκλεισε χιλιάδες κινεζικούς, ρωσικούς και τουρκικούς προπαγανδιστικούς λογαριασμούς

Δεκάδες χιλιάδες λογαριασμοί στο Twitter που συνδέονται με το κινεζικό, το ρωσικό και το τουρκικό κράτος και χρησιμοποιούνταν για προπαγάνδα και παραπληροφόρηση διεγράφησαν από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του.

Το Twitter  απενεργοποίησε έναν κινεζικό «πυρήνα» 23.750 λογαριασμών που συνδέονταν με 150.000 άλλους λογαριασμούς, οι οποίοι χρησίμευαν ως «πολλαπλασιαστές». Το Twitter έκλεισε επίσης 7.340 λογαριασμούς που συνδέονται με την Τουρκία και 1.152 που συνδέονται με την Ρωσία. Όπως διευκρίνησε το μέσο, το περιεχόμενο των λογαριασμών που έκλεισαν  διατηρήθηκε σε βάση δεδομένων για λόγους επιστημονικής έρευνας.

Το δίκτυο των κινεζικών λογαριασμών ανακαλύφθηκε με την βοήθεια εργαλείων που εφαρμόσθηκαν τον περασμένο Αύγουστο για την διαγραφή λογαριασμών που συνδέονται με το Πεκίνο κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. Αυτό το κινεζικό δίκτυο απενεργοποιήθηκε πέρυσι από τα Twitter, Facebook και YouTube της Google.

Το δίκτυο αυτό αναρτούσε tweets, κυρίως στην κινεζική γλώσσα, που προορίζονταν κυρίως στην κινεζική διασπορά, «με γεωπολιτικές θεωρίες ευνοϊκές για το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, υποστηρίζοντας παραπλανητικές θεωρίες για την πολιτική δυναμική του Χονγκ Κονγκ», εξηγεί σε σημείωμά του το Twitter.

Οι χιλιάδες αυτοί λογαριασμοί χρησίμευσαν επίσης για την προώθηση των θέσεων του Πεκίνου ως προς την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, στην συνέχεια ως προς τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το αυστραλιανό κέντρο ASPI που ανέλυσε το περιεχόμενο.

Οσο για το δίκτυο των τουρκικών λογαριασμών, εντοπίσθηκε το 2020 και ήταν αφιερωμένο κυρίως στην προώθηση του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με το Twitter. Οι ρωσικοί λογαριασμοί χρησίμευαν επίσης στην προώθηση των θέσεων του κυβερνώντος κόμματος και σε επιθέσεις κατά των επικριτών του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *