Τραμπ: Δεν θα καταγραφούν οι παράτυποι μετανάστες στον πληθυσμό της Αμερικής

ΟΑμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Τρίτη διάταγμα βάσει του οποίου οι μετανάστες που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα δεν θα μπορούν να περιληφθούν στη φετινή απογραφή του πληθυσμού των ΗΠΑ, με την οποία ορίζεται πόσες έδρες μπορεί να διεκδικεί κάθε πολιτεία στο Κογκρέσο.

Η απογραφή στις ΗΠΑ πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια και σε αυτή συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι των πολιτειών, περιλαμβανομένων των αστέγων, των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, ή όσων ζουν σε τροχόσπιτα ή δεν διαθέτουν ταχυδρομικό κώδικα.

Ο Τραμπ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αρνείται “να προσφέρει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε αλλοδαπούς που εισέρχονται ή μένουν στη χώρα αυτή παράνομα, διότι με αυτό τον τρόπο θα δοθούν κακόβουλα κίνητρα και θα υπονομευθεί το σύστημα διακυβέρνησής μας”.

“Όπως δεν δίνουμε πολιτική ισχύ στους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ προσωρινά, δεν θα πρέπει να τη δίνουμε σε ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ”, τόνισε.

Βάσει του πληθυσμού των πολιτειών ορίζεται η διανομή των 675 δισεκατομμυρίων δολαρίων ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων, αλλά και οι έδρες που αναλογούν σε κάθε μία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι οι έδρες των πολιτειών στο Κογκρέσο ορίζονται “από τον συνολικό αριθμό των ατόμων” που καταγράφονται σε κάθε πολιτεία κατά τη δεκαετή απογραφή.

Το διάταγμα του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο όρος “άτομο” στο Σύνταγμα σημαίνει στην πραγματικότητα “κάτοικος” και ότι ο πρόεδρος έχει την ευχέρεια να καθορίζει τον ορισμό της λέξης.

“Αντιμεταναστευτική πολιτική”

Η ισχυρή οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ “αντίθετη στο Σύνταγμα” και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Και η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς δήλωσε ότι πρόκειται να προσφύγει δικαστικά εναντίον της απόφασης του Αμερικανού προέδρο.

“Κανείς δεν σταματά να είναι άνθρωπος, απλώς και μόνο δεν διαθέτει νόμιμα έγγραφα. Βάσει του νόμου, όποιος διαμένει στις ΗΠΑ στη διάρκεια της απογραφής, όποιο κι να είναι το νομικό του καθεστώς, πρέπει να καταμετρηθεί”, τόνισε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι θέλει “για μία ακόμη φορά να προκαλέσει φόβο και δυσπιστία στις πιο ευάλωτες (…) κοινότητες”, αλλά και ότι “παραβιάζει το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου”.

Πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε κρίνει παράνομο το αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ να ερωτώνται όσοι συμμετέχουν στην απογραφή αν είναι Αμερικανοί πολίτες, ένα ερώτημα το οποίο δεν τίθεται πλέον εδώ και 60 χρόνια.

Περίπου 10 με 11 εκατομμύρια άνθρωποι διέμεναν στις ΗΠΑ το 2017 χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα, σύμφωνα με εκτίμηση του κέντρου ερευνών Pew.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *