Τρεις εύκολοι τρόποι για να βρείτε κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια

Οι κρυφές κάμερες δεν είναι νέο πρόβλημα. Στη Νότια Κορέα, περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις βιντεοσκόπησης με κρυφές κάμερες αναφέρθηκαν στην αστυνομία μεταξύ 2013 και 2018, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Human Rights Watch με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ο αριθμός των αναφορών για κρυφές κάμερες έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω του ότι είναι εύκολο να αγορασθούν και αρκετά φθηνά πλέον φθηνής τιμής τέτοιων καμερών.

Οι ειδικοί μοιράζονται απλές μεθόδους για τον εντοπισμό κρυφών καμερών σε δωμάτια ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενα ακίνητα.

1 Πραγματοποιήστε μια φυσική αναζήτηση

Όταν ψάχνετε για κρυφές κάμερες, ξεκινήστε με χώρους όπως μπάνια και υπνοδωμάτια.

Οι οικοδεσπότες της Airbnb επιτρέπεται να έχουν κάμερες στα σπίτια τους, αλλά πρέπει να ενημερώνουν τους επισκέπτες και οι κάμερες δεν πρέπει να τοποθετούνται σε ιδιωτικούς χώρους.

Ένας διακόπτης φώτων με μια κρυφή κάμερα (μέση) σε επίδειξη σε κατάστημα κρυφών φωτογραφικών μηχανών στη Νότια Κορέα στις 22 Μαρτίου 2019.

Jung Yeon-je | Afp | Getty Images

Σχεδόν όλες οι κρυφές κάμερες είναι κρυμμένες σε οικιακές συσκευές, όπως φώτα, θερμοστάτες και συνδεδεμένα ρολόγια ραδιόφωνα.

«Κοιτάξτε και δείτε εάν κάτι φαίνεται ότι είναι ασυνήθιστο και μετά επιθεωρήστε το πιο κοντά»

Οι περισσότερες κατασκοπευτικές κάμερες συνδέονται με μια ηλεκτρική πηγή ή μια ηλεκτρονική συσκευή.

Το πρώτο πράγμα που κάνετε σε ένα υπνοδωμάτιο είναι να αποσυνδέσετε τα ρολόι-ραδιόφωνα και να τα βάλετε σε ένα συρτάρι.

Ο Michael O’Rourke, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας Advanced Operational Concepts, είπε επίσης ότι κάνει ακριβώς αυτό.

Ακόμη και καλά κρυμμένες κάμερες θα έχουν μια μικρή ποσότητα ανακλαστικού γυαλιού από τον φακό.

«Εάν χρησιμοποιείτε φακούς και τους ρίχνετε την δέσμη σε κάτι που πιστεύετε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να κρύψει την κάμερα, θα δείτε μια αντανάκλαση εκεί μέσα, που είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ανιχνεύσετε εάν υπάρχει κάμερα», είπε.

This picture taken on March 22, 2019 shows a painting installed with a hidden camera on display at a spy camera shop in the port city of Incheon. - Spycam business is facing an increasingly negative public sentiment after a series of hidden camera scandals hit the ultra-wired South Korea, where many women fear daily of being secretly filmed by so-called "molka", or spycam videos, in schools and toilets, among other places. (Photo by JUNG Yeon-Je / AFP)        (Photo credit should read JUNG YEON-JE/AFP via G
Ένας πίνακας που έχει εγκατασταθεί με μια κρυφή κάμερα που εκτίθεται σε ένα κατάστημα κρυφών καμερών στις 22 Μαρτίου 2019. Ακόμη και όταν μια κάμερα είναι κρυμμένη σε μια άλλη συσκευή, όπως θερμοστάτη ή πρίζα, θα υπάρχει κάποιο γυαλί που είναι ανακλαστικό, επειδή θα υπάρχει ένας φακός, είπε ο Bombace.
Jung Yeon-je | Afp | Getty Images

Χρειάζεται προσοχή για τον ακριβή εντοπισμό των κρυφών φακών.

«Πολλοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να κάνουν ερασιτεχνική ανίχνευση φακών, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει»,  ″Ωστόσο, αν δεν έχετε μια καλή μεθοδολογία αναζήτησης – αν προχωρήσετε πολύ γρήγορα, αν είστε ανυπόμονοι – μπορείτε να χάσετε αρκετά.”

2. Κοιτάξτε το δίκτυο Wi-Fi

Μια κρυφή κάμερα μπορεί να είναι συνδεδεμένη σε ένα τοπικό δίκτυο Wi-Fi για να μπορεί να ελέγχεται από απόσταση.

Hidden cameras must be connected to a local Wi-Fi network to be viewed remotely, said Global Threat Solutions CEO Kenneth Bombace.
Οι κρυφές κάμερες πρέπει να είναι συνδεδεμένες σε ένα τοπικό δίκτυο Wi-Fi για να τις δει κανείς εξ αποστάσεως, δήλωσε ο CEO της Global Threat Solutions, Kenneth Bombace.
Getty Images

Οι εφαρμογές σάρωσης Wi-Fi όπως το Fing μπορούν να αναγνωρίσουν συσκευές στο δίκτυο που είναι κάμερες.

Όσοι κρύβουν κάμερες μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα ξεχωριστό δίκτυο Wi-Fi για να μεταδώσουν ζωντανά πλάνα βίντεο, αλλά οι εφαρμογές σάρωσης Wi-Fi μπορούν επίσης να εντοπίσουν πόσα δίκτυα υπάρχουν σε μια κατοικία.

Ο Kody Kinzie, ερευνητής ασφάλειας στην εταιρεία ασφάλειας δεδομένων και ανάλυσης Varonis, προειδοποίησε ότι ένας σαρωτής δικτύου μπορεί να μην καταγράφει τα πάντα.

″Το επόμενο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε συσκευές που μεταδίδουν το δικό τους όνομα δικτύου”, είπε.

Συνέστησε τη χρήση εφαρμογών όπως το WiGLE για την εύρεση συσκευών που ”μεταδίδουν κάποιο είδος ονόματος δικτύου Bluetooth και Wi-Fi”, πρόσθεσε ο Kinzie.

3. Αγοράστε έναν ανιχνευτή κάμερας 

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, οι ανιχνευτές κάμερας μπορούν να πραγματοποιήσουν σάρωση για ραδιοσυχνότητες που είναι συνδεδεμένες σε κρυφές κάμερες. Αυτες μπορούν εύκολα να αγοραστούν στο διαδίκτυο από ιστότοπους όπως το Amazon ή το AliExpress.

Αλλά ο O’Rourke σημείωσε ότι αυτή η μέθοδος λειτουργεί μόνο εάν η κρυφή κάμερα μεταδίδει δεδομένα.

«Τόσοι πολλοί από αυτούς έχουν τώρα κάρτες SD που αποθηκεύουν δεδομένα που πρέπει να ανακτηθούν αφού κάποιος φύγει», είπε ο O’Rourke. «Και έτσι είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν».

Ο Bombace πρόσθεσε ότι ενώ είναι δυνατό να αγοράσετε έναν σαρωτή ραδιοσυχνοτήτων, οι φθηνότεροι μάλλον δεν είναι τόσο καλοί.

″Όπως οτιδήποτε άλλο, παίρνετε αυτό που πληρώνετε – αν είναι 30 $, μάλλον δεν είναι τόσο καλό”, είπε ο Bombace. «Τα καλύτερα θα κοστίσουν εκατοντάδες ή και πάνω από 1.000 δολάρια».

Τι να κάνετε αν βρείτε κάμερα

Αφού εντοπίσετε μια κάμερα, αποσυνδέστε την αμέσως χωρίς να την καταστρέψετε επειδή το υλικολογισμικό της κάμερας μπορεί να περιέχει πληροφορίες αναγνώρισης, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης και το δίκτυο Wi-Fi στο οποίο ήταν συνδεδεμένο, είπε ο Kinzie.

Disconnect hidden cameras but don't damage them, said Varonis security researcher Kody Kinzie.
Αποσυνδέστε τις κρυφές κάμερες αλλά μην τις καταστρέψετε, δήλωσε ο ερευνητής ασφαλείας Varonis, Kody Kinzie.
Krisanapong Detraphiphat | Getty Images

Ο O’Rourke είπε ότι οι κρυφές κάμερες που βρέθηκαν στα δωμάτια του ξενοδοχείου θα πρέπει να αναφέρονται στη ρεσεψιόν. Στη συνέχεια, συμβούλεψε να μετακομίσει σε άλλο ξενοδοχείο αντί να ζητήσει άλλο δωμάτιο.

«Μόλις βρείτε μια κάμερα σε ένα δωμάτιο, δεν θα εμπιστευόμουν κανένα άλλο δωμάτιο σε ολόκληρο το ξενοδοχείο», είπε.

Η Bombace συνέστησε επίσης την αναφορά κρυφών καμερών στην αστυνομία, ακόμη και αν είναι μόνο για λόγους τεκμηρίωσης, σε περίπτωση που ακολουθήσουν δικαστικές ή ποινικές διώξεις.

«Θα μπορούσατε επίσης να παρέχετε [την αναφορά] στην Airbnb, ώστε να μπορούν να αποτρέψουν αυτό το άτομο από το να το κάνει ξανά», είπε.

Αλλά τελικά, είπε ο Bombace, δεν θα απέφευγε να νοικιάσει ένα σπίτι λόγω φόβου για κάμερες.

″Θα έκανα απλώς βήματα κοινής λογικής για να προστατεύσω τον εαυτό σου. Και να συνειδητοποιήσω ότι δεν είσαι στο σπίτι σου”

 

 

 

 

CNBC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.