Τσίπρας (από Νάξο) :«Πρόβλημα ότι δεν διεκδικήσαμε τεστ για τουρίστες πριν έρθουν στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την κρίση, η ύφεση θα είναι τρομακτική»Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από την Νάξο ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την διαχείριση των επιπτώσεων στην οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως ανέφερε «η κυβέρνηση μεγιστοποιεί την ύφεση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη κρίση της πανδημίας».

«Στον τουρισμό υπήρχαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Πολλά μπρος – πίσω, πολλές καθυστερήσεις. Υγειονομικά πρωτόκολλα που καθυστέρησαν. Διάφορα ευτράπελα με λίστες με νησιά πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Ευτυχώς η κυβέρνηση τα πήρε πίσω. Τελευταία, με τα δωμάτια καραντίνας σε μικρές μονάδες. Ευτυχώς κι αυτό το πήρε πίσω. Όμως δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι πλέον «μεγάλο πρόβλημα ότι δεν διεκδικήσαμε το τεστ να γίνεται στους τουρίστες πριν έρθουν στην χώρα μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι όλα αυτά οδηγούν σε δυσοίωνες προοπτικές αφού στην καλύτερη εκδοχή θα έχουμε μια τουριστική κίνηση που θα είναι στο 15-20% της περσινής τουριστικής κίνησης.

«Ίσως για την Νάξο τα νούμερα αυτά να είναι λίγο καλύτερα γιατί έχετε και εσωτερικό τουρισμό. Όμως οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ευχολόγια» είπε.

Τα μέτρα στήριξης θα έπρεπε να ληφθούν όπως τόνισε «χθες όχι σήμερα» και τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στηρίζουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, επανέλαβε πως χρειάζονται μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι αναστολής της, καθώς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

«Κι αν δεν έρθουν αυτά τα μέτρα έγκαιρα και βλέπω ότι δεν έρχονται έγκαιρα φοβάμαι ότι η ύφεση φέτος θα είναι τρομακτική» σημείωσε, τονίζοντας πως «η ύφεση δεν είναι ένας αριθμός. Είδαμε και βιώσαμε στην κρίση τι σήμαινε το 9%. Αν φέτος είναι πάνω από 10%, αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες καταστήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν και χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά».

«Μέσα σε 5 μήνες κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κατακτήσαμε με πολύ μεγάλες δυσκολίες σε 5 ολόκληρα χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Νάξου και μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό.

Παράλληλα, επέμεινε για την σημασία να διατηρηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο, ένα μέτρο που στόχο είχε να άρει την αδικία ανάμεσα στον νησιώτη και τον κάτοικο της ηπειρωτικής χώρας. Ένα μέτρο που η σημερινή κυβέρνηση δεν το στηρίζει».

Ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα είχε περιοδεύσει στο κέντρο της και συνομίλησε με κατοίκους, καταστηματάρχες και εμπόρους.

Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είχαν ανοίξει μόλις τις τελευταίες ημέρες, τρεις μήνες αργότερα από ότι συνήθως και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα αφού δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η τουριστική περίοδος.

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση που είχε με φορείς και συλλόγους του νησιού ανάλυσε το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι, ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να στηρίξει την οικονομία και την κοινωνία. «Έχουμε πλήρη επίγνωση της δυσκολίας που αντιμετωπίζετε. Η πανδημία του κορονοϊού ήταν και μια οικονομική πανδημία με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία μας που στηρίζεται στις υπηρεσίες και τον τουρισμό. Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την δυνατότητα που υπήρχε μέσα από τα δημόσια Ταμεία γρήγορα και εμπροσθοβαρώς» τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν το βλέπουμε να το κάνει, δυστυχώς. Δισεκατομμύρια ακούμε και δισεκατομμύρια δεν βλέπουμε» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η χρονιά φέτος ήταν εξαιρετικά αρνητική και πριν τον κορονοϊό»

Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με εργαζόμενους και το ΔΣ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ), ο κ. Τσίπρας συζήτησε τις προοπτικές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αλλά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι, σημαντικές δυσκολίες όπως υπογράμμισε που στο μεγάλο τους μέρος ξεκίνησαν και πριν από τον κορονοϊό.

«Η χρονιά φέτος ήταν εξαιρετικά αρνητική και πριν τον κορονοϊό. Όμως μετά τον κορονοϊό νομίζω ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους και κατ επέκταση και για τους συνεταιρισμούς. Γι αυτό και από την αρχή προτείναμε μια εμπροσθοβαρή ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, οριζόντια» ανέφερε χαρακτηριστικά και παρουσίασε στην συνέχεια τους πυλώνες του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι στο σκέλος του πρωτογενούς τομέα.

Μη επιστρεπτέα ενίσχυση, πρόσβαση σε δανεισμό με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και ειδικά για τους κτηνοτρόφους έκτακτη ενίσχυση με 80 εκατομμύρια ευρώ για να ξεπεράσουν αυτή την κρίση όπως ανέφερε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που τους τελευταίους μήνες καθυστερεί τις διαδικασίες ενίσχυσης μέσα από το μεταφορικό ισοδύναμο.

«Τους τελευταίους 6 μήνες βλέπουμε να υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και η κυβέρνηση να μην προωθεί την αποπληρωμή για το μεταφορικό ισοδύναμο. Το τρέχον έτος δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα προκειμένου να ενταχθούν οι επιχειρήσεις. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, μεγάλο πρόβλημα, να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας ειδικής μεταχείρισης απέναντι στους παραγωγούς των νησιών. Να μην αντιλαμβάνονται δηλαδή την έννοια της νησιωτικότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφερόμενος στην νέα ΚΑΠ που προβλέπει λιγότερους πόρους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι γιατί θα πρέπει να δοθεί μια μάχη ώστε τα όποια πακέτα στήριξης να συνδεθούν τουλάχιστον με το κριτήριο της νησιωτικότητας. Οι παραγωγοί μας πρέπει να έχουν μεγαλύτερες ενισχύσεις για να ανταπεξέλθουν» τόνισε. Ο Αλέξης Τσίπρας που προηγουμένως είχε περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού της Νάξου σημείωσε ότι είναι σημαντικό που αυτή η συνεταιριστική οργάνωση στέκεται στο πλευρό των αγροτών από το 1926 και αριθμεί χιλιάδες μέλη. «Εδώ εσείς φυλάτε Θερμοπύλες. Και πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε καλύτερη την δική σας τη ζωή γιατί συμβάλετε πολύ σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας. Είναι πολύ σημαντική προσπάθειά σας και πρέπει να ενισχυθείτε» είπε και σημείωσε ότι η Νάξος έχει κι άλλη μια σημαντική ιδιαιτερότητα.

Είναι ένα νησί που εκτός από την φυσική ομορφιά είναι και ιδιαίτερα γόνιμος τόπος με ποιοτικά προϊόντα. «Είναι ένα νησί που δεν έχει στηριχθεί στον τουρισμό ως μονοκαλλιέργεια αλλά έχει και πρωτογενή τομέα. Κι αυτό είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο για την Νάξο αλλά για το μοντέλο της οικονομίας στην χώρα μας, που δεν μπορεί να στηρίζεται μονάχα στον τουρισμό και πρέπει να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή. Και πρέπει επιπλέον να στηρίξουμε το αξιόλογο συνεταιριστικό μοντέλο που έχετε εσείς εδώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάξο συνεχίζεται με σύσκεψη με φορείς και συλλόγους του νησιού, συνάντηση με τον σύλλογο κτηνοτρόφων Φιλωτίου Νάξου και επίσκεψη στην Απείρανθο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *