Τζαννακόπουλος: Βόμβα στα εργατικά κεκτημένα ενός αιώνα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

 

 

«Βόμβα στα συλλογικά κεκτημένα της τελευταίας εκατονταετίας βάζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel και το δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη.

 

«Η ΝΔ αντιμετωπίζει τη σχέση εργοδότη-εργαζόμενου σαν να είναι σχέση ισοτιμίας», σημείωσε, «σαν να πρόκειται για δύο ελεύθερα υποκείμενα, τα οποία διαπραγματεύονται επί ίσοις όροις και συμφωνούν σε κάτι που συμφέρει και τις δύο πλευρές». «Το εργατικό δίκαιο, όμως, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και έναν αιώνα, δεν αντιμετωπίζει τη σχέση εργοδότη-εργαζόμενου ως ισότιμη. Αντίθετα, αναγνωρίζει ότι ο εργοδότης έχει κυρίαρχη θέση έναντι του εργαζόμενου», υπογράμμισε. «Για αυτό και είναι χαρακτηριστικό του εργατικού δικαίου η συλλογική διαπραγμάτευση και η συλλογική συμφωνία των εργαζόμενων με την εργοδοσία. Αυτό ακριβώς δηλαδή που έρχεται να καταργήσει το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη», επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

«Με το νέο νομοσχέδιο, ο εργαζόμενος θα διευθετεί μόνος του το χρόνο εργασίας με τον εργοδότη του, θα είναι δηλαδή έρμαιο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ενώ την ίδια στιγμή καταργείται η δυνατότητα του εργαζόμενου να επαναπροσληφθεί σε περίπτωση που ακυρωθεί η απόλυσή του», τόνισε. «Στόχος τους είναι η εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου δόγματος της “ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας” της οικονομίας, μέσα από τη μείωση του μισθού, τις απλήρωτες υπερωρίες, την απόλυτη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κάνοντας λόγο για «άθλιο, ταξικό νομοσχέδιο».

 

«Η Νέα Δημοκρατία μας λέει, με λίγα λόγια, ότι η κρίση που υπάρχει σήμερα πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για να καταργηθούν τα εργατικά δικαιώματα, να μειωθούν οι μισθοί, να εκκαθαριστούν οι λεγόμενες “μη ανταγωνιστικές” μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε. «Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, σε πολλές περιπτώσεις πλέον –και ειδικά μετά την πανδημία- ακολουθείται η αντίθετη πολιτική, το Σύμφωνο Σταθερότητας ανεστάλη, γίνονται δαπάνες για να ενισχυθούν οι οικονομίες των κρατών. Το ερώτημα είναι αν μετά το πέρασμα της πανδημίας θα επιστρέψουμε στις κλασικές νεοφιλελεύθερες συνταγές», διεμήνυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Η διαδικασία αυτή είναι μια ανοιχτή μάχη», είπε, συμπληρώνοντας ότι «και στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολουθεί αυτή τη στιγμή μια λογική αντι-λιτότητας».

 

Αναφερθείς στο άνοιγμα του τουρισμού, έκανε λόγο για «συνέντευξη-φιάσκο του κ. Θεοχάρη στο BBC, η οποία έδειξε ότι η χώρα είναι απροετοίμαστη να υποδεχθεί τους τουρίστες –με ευθύνη πρωτίστως βέβαια του κ. Μητσοτάκη». «Όπως έγινε ξεκάθαρο από τη συνέντευξη του κ. Θεοχάρη στο βρετανικό μέσο, βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες –στον τουρισμό- χώρες», σημείωσε ο  Δ. Τζανακόπουλος. «Ο αναγκαίος εμβολιασμός στα νησιά προχωρά εξαιρετικά αργά και υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθούν τα περιστατικά που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι, όταν εκκίνησε ένας πανδημικός κύκλος στη χώρα, τον οποίο η κυβέρνηση δεν κατάφερε τελικά ποτέ να περιορίσει», πρόσθεσε.

 

Αναφορικά με τη στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, επισήμανε ότι «αποδεικνύεται πως για όλη την περίοδο από το 2016 –όταν ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης- μέχρι τις εκλογές του 2019, το μόνο που έκανε η Νέα Δημοκρατία ήταν να λαϊκίζει και να λέει ψέματα, προσπαθώντας να συσπειρώσει ιδεολογικά το χώρο της σκληρής Δεξιάς, αναποδογυρίζοντας όμως τελείως τη ρητορική της για τη Συμφωνία των Πρεσπών αμέσως μετά τις εκλογές». «Είναι φυσικό ο κ. Μητσοτάκης να υφίσταται σήμερα τις συνέπειες αυτής της στρατηγικής και να μην μπορεί να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, αυτό το συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών πάνω στο οποίο συγκρότησε τη σημερινή ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Αυτό το συνονθύλευμα, δημιουργεί τεράστια προβλήματα όσον αφορά την αξιοπιστία της χώρας στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων», τόνισε.

 

Ακόμα, έκανε λόγο για «κολοβή Δημοκρατία» όταν δεν υπάρχουν κανονικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, επισημαίνοντας ότι «από την πλευρά μας έχουμε διαμηνύσει στον κ. Τασούλα την ανάγκη να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία της Βουλής». «Δεν μπορεί τα πάντα στη χώρα σταδιακά να ανοίγουν και τα μόνα που μένουν κλειστά να είναι η Βουλή και τα πανεπιστήμια», σημείωσε με νόημα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση για την εγκληματικότητα που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες μετά το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, υπογράμμισε ότι «η ποινική καταστολή και η αυστηροποίηση ενός ποινικού συστήματος, δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και μείωση της εγκληματικότητας». «Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι πρέπει να επιστρατεύονται άλλες μέθοδοι αντεγκληματικής πολιτικής και να αποφεύγεται ο ποινικός λαϊκισμός στον οποίο επιδίδεται σήμερα η ΝΔ», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *