Βαρύ κατηγορώ των δικηγόρων στη διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών – Ζητούν πειθαρχικό έλεγχο για το -καταγγελλόμενο- “χάος” – FANTOMAS.GR

Με ένα βαρύ κατηγορώ από το σύνολο του ΔΣ και σε κατά πλειοψηφία πρόταση για την υποβολή αιτήματος πειθαρχικού ελέγχου της προϊσταμένης του Πρωτοδικείου Αθηνών με αφορμή την ανακοίνωσή της σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργούσε την Παρασκευή 15/10 εν μέσω της κακοκαιρίας το δικαστήριο, προχωρεί ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας. Παράλληλα σφοδρά πυρά εκτοξεύονται κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα της Παρασκευής , η πλειοψηφούσα άποψη (11 υπέρ) του ΔΣ κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση για υποβολή αιτήματος πειθαρχικού ελέγχου της προϊσταμένης του Πρωτοδικείου Σοφίας Φούρλαρη, καθώς και στην πολιτική αποδοκιμασία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κωστα Τσιάρα, για τις δυσλειτουργίες που καταγγέλλουν στα δικαστήρια της Αθήνας.

Η δεύτερη άποψη (5 ψήφοι) τάχθηκε υπέρ του αιτήματος «παραίτησης» της προϊσταμένης και του Υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ η τρίτη άποψη (πήρε 5 ψήφους) ζήτησε να «υποβληθεί δημόσια συγνώμη από την προϊσταμένη και τον Υπουργό», «να ζητήσει ο Υπουργός την παραίτηση της» άλλως «να υποβληθεί παραίτηση από τον Υπουργό».

Τι είχε συμβεί

O ΔΣΑ από το μεσημέρι της Παρασκευής  περιέγραψε μια κατάσταση πλήρους ασυνεννοησίας και ταλαιπωρίας για δικηγόρους και διαδίκους για τις συνθήκες κάτω από τις  οποίες εκτυλίχθηκε  η μέρα στα δικαστήρια, μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για μη «λειτουργία τους»: «…Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής για αύριο Παρασκευή 15.10, λόγω των αιφνίδιων και έντονων καιρικών φαινομένων. Από την αναστολή εργασιών εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Στο Πρωτοδικείο

Σύμφωνα με τους δικηγόρους το πρόβλημα αφορούσε την μη εξειδίκευση των υποθέσεων που θα εκδικάζονταν. Δηλαδή, όπως λένε, ποιες είναι οι «επείγουσες» υποθέσεις. Μάλιστα στέκονταν σε ανακοίνωση του Πρωτοδικείου που ανέφερε πως «θα εκφωνηθούν κανονικά όλες οι πολιτικές και ποινικές υποθέσεις, στις οποίες η σύνθεση της έδρας θα κρίνει ποιες εξ αυτών χρήζουν άμεσο χειρισμό λόγω επείγοντος χαρακτήρα (παραγραφή ή άλλο λόγο)».

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΔΣΑ «είναι ανεπίτρεπτο από τη μία να μην εξειδικεύονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ποιες είναι οι επείγουσες υποθέσεις που θα δικασθούν και από την άλλη κάποιες Διοικήσεις (βλ. Πρωτοδικείο Αθηνών) κατά πλήρη αντίθεση με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση να οδηγούν όλες τις ποινικές και πολιτικές υποθέσεις σε εκφώνηση, προκαλώντας πλήρη σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου έτι περαιτέρω. Οι ευθύνες που αναλογούν, θα ζητηθούν και οι υπεύθυνοι έπρεπε ήδη να τις έχουν αναλάβει».

“Οι επικείμενες εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πρέπει να εμπλέκονται με την ομαλή λειτουργία του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης” επισημαίνεται σε ανακοίνωση της μειοψηφίας της ΕνΔΕ.

Στις επικείμενες εκλογές του Συλλόγου αποδίδει η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων την έντονη αντίδραση των δικηγόρων της Αθήνας κατά της Προέδρου της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου Σοφίας Φούρλαρη σχετικά με την εκδίκαση των υποθέσεων της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Μειοψηφία ΕνΔΕ

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή τους:

«Με αφορμή την από 15-10-2021 ανακοίνωση του ΔΣΑ υπενθυμίζουμε ότι οι δικονομικές διατάξεις κάμπτονται μόνο με τυπικές διαδικασίες. Οι αποφάσεις της Πολιτείας, όταν δεν τις τροποποιούν αλλά εισάγουν γενικά κριτήρια ,αφήνουν στην κρίση του φυσικού Δικαστή και Εισαγγελέα να αποφασίσουν ποιες υποθέσεις υπάγονται στα κριτήρια αυτά. Μόνον με αυτή την ασφαλιστική δικλείδα δεν κινδυνεύει να τρωθεί η βασική συνταγματική αρχή του φυσικού δικαστή.

Η τελευταία απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης εκδόθηκε για να ρυθμίσει έκτακτη περίπτωση, πέραν όμως των αυτοφόρων πλημμελημάτων και κακουργημάτων δεν προσδιόρισε περαιτέρω ποιες είναι οι υποθέσεις των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων που «έχουν επείγοντα χαρακτήρα». Συνεπώς, από τη στιγμή που το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επανέλαβε την τακτική που είχε ακολουθήσει στις ΚΥΑ για την πανδημία, ο φυσικός δικαστής ήταν υποχρεωμένος να κάνει την συγκεκριμένη επιλογή.

Μειοψηφία ΕνΔΕ

Πέραν αυτών το ουσιώδες ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει όλους είναι το πώς , ιδίως δε σε έκτακτες περιπτώσεις, οι παράγοντες του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης (Υπουργείο Δικαιοσύνης, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, δικηγόροι, γραμματείς) θα μπορούν να συνεννοούνται. Για μια ακόμη φορά ανακύπτει πρόβλημα στις συνεννοήσεις αυτές. Σαφώς οι διαμάχες του πρόσφατου παρελθόντος επιδρούν αρνητικά στην επίλυση του προβλήματος.

Μειοψηφία ΕνΔΕ

Πριν όμως καταλήξουμε σε αιτήματα πειθαρχικών διαδικασιών, οι οποίες άλλωστε στο δικαστικό σώμα πάντα υπάρχουν και λειτουργούν, υπό την εγγύηση των θεσμικών οργάνων που έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα για αυτές, ας κάνουμε την αυτοκριτική μας. Γιατί οι επικείμενες εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πρέπει να εμπλέκονται με την ομαλή λειτουργία του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.

Ελευθερία Κώνστα, Εφέτης, μέλος ΔΣ ΕνΔε

Δημήτριος Φούκας, Πρ. Πρωτοδικών, μέλος ΔΣ ΕνΔε

Ευστάθιος Βεργώνης, Εισαγγελέας Εφετών

Μαρία Μπουτάκη, Πρωτοδίκης

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *