Βρετανοί και Γερμανοί επιλέγουν Ελλάδα

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται μακριά τρεις μόνο μήνες, μεγάλη είναι η συζήτηση γύρω από τον τουρισμό και το κατά πόσο θα μπορέσει το φετινό καλοκαίρι να αποδώσει και να λειτουργήσει κάτω από τις συνθήκες της πανδημίας.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου για το 2021 στις 14 Μαΐου, στον οποίο κεντρική θέση έχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα πράσινα ψηφιακά pass. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει θέσει υπόψιν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζοντας πως θα βοηθήσει την ανάκαμψη του τουρισμού. Στις 17 Μαρτίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν να δηλώνει ότι στόχος είναι να υλοποιηθεί πριν από τον Ιούνιο, καθώς είναι πρωταρχικής σημασίας να σωθεί η τουριστική περίοδος. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες θέλουν τα «πράσινα ψηφιακά pass» να ισχύουν μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια Covid-19 εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, κάτι που σημαίνει πως αποκλείονται το ρωσικό Sputnik και το κινεζικό της Sinopharm.

Από την πλευρά τους οι τουριστικοί φορείς εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς η αγορά παραμένει επί του παρόντος «παγωμένη». Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος η “μάχη” θα δοθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη, για το πώς θα εξελιχθεί το 2021 για τον ελληνικό τουρισμό. Κλειδί φυσικά αποτελεί ο εμβολιασμός και ο ρυθμός που θα «τρέχει», καθώς αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ταξιδιωτικές οδηγίες των χωρών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πρώτες κρατήσεις των ξένων επισκεπτών για την Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το τέλος Μαρτίου φέτος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι φέτος θα είναι η χρονιά που οι κρατήσεις θα πραγματοποιηθούν την τελευταία στιγμή.

Την ίδια εικόνα στασιμότητας εμφανίζουν αυτή την περίοδο και οι κρατήσεις στα τουριστικά γραφεία της χώρας, με τους επαγγελματίες του κλάδου να δηλώνουν πως σε σχέση με πέρυσι, εφέτος δεν υπάρχει καμία κίνηση, σημειώνοντας πως περί τα τέλη Μαΐου θα αποτυπωθούν οι πρώτες ενδείξεις για την εξέλιξη της.

 

Στο επίκεντρο Ισραήλ, Βρετανία, Γερμανία

Στο μεταξύ, η όποια αχτίδα αισιοδοξίας, παρά την υφιστάμενη θολή εικόνα στο μέτωπο των κρατήσεων, προκύπτει από την καλή ροή των εμβολιασμών σε Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα. Σημειώνεται πως το Ισραήλ στέλνει Ελλάδα 1,5 εκατ. τουρίστες

Αναφορικά με τους βρετανούς τουρίστες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της TUI οι κρατήσεις για διακοπές από τα μέσα Ιουλίου και μετά έχουν «πετάξει» προς τα πάνω με πρώτες χώρες στις προτιμήσεις τους να είναι η Ελλάδα και η Ισπανία. Για «μαζική αύξηση των κρατήσεων» σε ελληνικούς προορισμούς έκανε λόγο ο Τόμπι Κέλι, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Trailfinders, διευκρινίζοντας ότι «οι Βρετανοί προσανατολίζονται τώρα προς ό,τι είναι πιθανό να είναι ανοικτό» το καλοκαίρι.

Αλλά και η γερμανική αγορά αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και το 2021. Σημειώνεται πως ακόμα και πέρυσι, οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι σε αφίξεις στη χώρα μας (στέλνοντας 1.534.153 επισκέπτες, σημειώνοντας πτώση 58,4% σε σχέση με το 2019), παρόλο που μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2020 υπήρχαν μεγάλοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Για το 2021, και λόγω της πορείας των εμβολιασμών αναμένεται πως το καλοκαίρι θα μπορέσει να είναι καλύτερο από πέρυσι. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι Γερμανοί tour operators ελπίζουν να φτάσουν ένα ποσοστό 50-60% των κρατήσεων του 2019, ενώ το 2020 ήταν περίπου στο 25%.

 

Αμαλία Κάτζου από την  Political

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *