Υπερ-τορπίλη αναπτύσσει η Ρωσία;

Το 1961, ο μεγάλος Σοβιετικός φυσικός Αντρέι Ζαχάροφ, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου και κούρσας εξοπλισμών, είχε κάνει μια ριζοσπαστική πρόταση για τη μεταφορά της τερατώδους «Czar bomba», του πυρηνικού όπλου 100 μεγατόνων που είχε αναπτύξει ο σοβιετικός στρατός.

Αφού η βόμβα δεν χωρούσε σε κανένα από τα υπάρχοντα βομβαρδιστικά, ο Ζαχάροφ πρότεινε να μεταφερθεί σε μια τορπίλη, η οποία θα εκτοξευόταν από υποβρύχιο. Η λύση του Ζαχάροφ ήταν τρομακτική: όχι μόνο θα υπήρχε η καταστροφή από την πυρηνική έκρηξη, αλλά το τσουνάμι που η έκρηξη θα προκαλούσε θα αποτελείωνε το στόχο της βόμβας.

Η πρόταση του Ζαχάροφ προέβλεπε μια τορπίλη μήκους 24 μέτρων και βάρους 40 τόνων, με την κωδική ονομασία Τ-15, και θα χρειαζόταν ειδικό υποβρύχιο για να εκτοξευτεί, ωστόσο ακόμα και τα «γεράκια» της ΕΣΣΔ αντέδρασαν με τρόμο μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής που ένα τέτοιο όπλο θα προκαλούσε και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Ρωσία επανεξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός τέτοιου οπλικού συστήματος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sputnik, σχεδιαστής τορπίλων ανέφερε ότι υπάρχει μια σκέψη για τον σχεδιασμό μιας τορπίλης ικανής να προκαλεί μεγάλες καταστροφές σε παραθαλάσσιους στόχους, σαν και την Τ-15 που είχε προτείνει ο Ζαχάροφ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, παρουσιάζοντας τα νέα οπλικά συστήματα της χώρας είχε αναφερθεί σε ένα υποβρύχιο drone, το Status-6, το οποίο θα είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει πυρηνικά όπλα, αν και μοιάζει περισσότερο με υποβρύχιο, παρά με τορπίλη. Από την άλλη, υπάρχουν σκέψεις για τορπίλη μήκους 24 μέτρων και βεληνεκούς 50 χιλιομέτρων.

Μένει να φανεί αν όλα αυτά είναι όντως υλοποιήσιμα ή αν απλώς αποτελούν μέρος της ρητορικής που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα…

Πληροφορίες: National Interest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *