Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας Δήμου Πειραιά: “Μένουμε σπίτι” δε σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία!

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει διαδυκτιακά με στελέχη του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η συζήτηση – την οποία θα συντονίζει η Ελεονώρα Μελέτη – θα διεξαχθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, με αφορμή το ίδιο ζήτημα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Πειραιά, Αλέξανδρος Τζεφεράκος, ανέφερε :

“Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με απόφαση του Ο.Η.Ε., αναδεικνύοντας ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό που απαντάται σε όλες τις κοινωνίες, τις χώρες και τους πολιτισμούς, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, μορφωτικού ή οικονομικού επιπέδου.
Δυστυχώς, η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Ακόμη και οι απειλές τέτοιων πράξεων, ο εξαναγκασμός ή/και η στέρηση ελευθερίας – αποτελούν έμφυλη βία. Μπορεί να τελεστεί τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο χώρο (σπίτι, εργασία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ.), στρεφόμενη εναντίον της θέλησης του ατόμου. Εμπεριέχει τη χρήση υπαρκτής ή υποτιθέμενης δύναμης – εξουσίας και χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και «σωφρονισμού» των ατόμων που την υφίστανται.
Οι αιτίες του φαινομένου έχουν τις ρίζες τους στα έμφυλα στερεότυπα και σε βαθιά ριζωμένες στρεβλές αντιλήψεις που θέλουν τη γυναίκα να υστερεί έναντι του άνδρα.
Η μηδενική ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση.
Για την εξάλειψη της, είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας. Γιατί αφορά όλους μας!
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, θα μας βρει περιορισμένους/ες στο σπίτι.
Ωστόσο, «μένουμε σπίτι» δε σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία!
Παρά τις αντιξοότητες της κρίσιμης περιόδου που βιώνουμε, οι δράσεις ευαισθητοποίησης της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Πειραιά δε σταματούν, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά της βίας.
Στο πλαίσιο αυτό το συμμετέχουμε στην εκδήλωση φωταγώγησης του πέτρινου ρολογιού στο Πασαλιμάνι σε χρώμα πορτοκαλί, που είναι το επίσημο χρώμα της διεθνούς ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Επίσης, ως το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο σε θέματα έμφυλης βίας ενημερώνουμε για το ποιές δυνατότητες υποστήριξης σε γυναίκες θύματα βίας παρέχονται στην περιοχή του Δήμου Πειραιά:
➡️ Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πειραιά, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά.
➡️ Το Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) που λειτουργεί εντός του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 17:00 (Λεωφ. Εθνάρχου Μακαρίου, Νέο Φάληρο, ΤΚ 185 47) Τηλ: 2104828970 & 210 4825372 email: [email protected]
➡️ Η τηλεφωνική γραμμή SOS 1590 που λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο
➡️ Η ηλεκτρονική επικοινωνία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Πειραιά: email: [email protected] και στο inbox της σελίδας μας στο Facebook (m.me/101172425172022)”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *