Πλειός : Οι φαβέλες στη Βραζιλία είναι πολυτελή προάστια μπροστά σ΄αυτό που υπήρχε στην Μόρια
Με καταγωγή από την Λέσβο και συχνές επισκέψεις στο νησί τα τελευταία 25 χρόνια επισκέφτηκε για τελευταία φορά το ΚΥΤ της Μόριας στις αρχές Φεβρουαρίου ο κος Γιώργος Πλειός, καθηγής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ. Η είδηση της πυρκαγιάς δεν τον εξέπληξε. «Οι φαβέλες στη Βραζιλία είναι πολυτελή προάστια μπροστά σ΄αυτό που υπήρχε στην Μόρια.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» κι εξήγησε ότι «Ήταν μια τρισάθλια κατάσταση συνθηκών από κάθε άποψη. Φανταστείτε ότι είχαν αρχίσει να δημιουργούν αυτοσχέδια μικρά καταστήματα με street food μέσα στο ΚΥΤ, να έχουν αυτοσχέδια κρεοπωλεία, κομμωτήρια, ψιλικατζίδικα κ.α. Η ζωή προχωράει. Οι άνθρωποι διαβιούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί, κάποιοι παντρεύονταν, έκαναν παιδιά, η ζωή προχωράει, αλλά οι συνθήκες παρέμεναν τρισάθλιες.»
Όπως σημειώνει ο κος Πλειός όσοι γνώριζαν έστω και κατ΄ελάχιστο το πρόβλημα δεν «έπεσαν από τα σύννεφα» με αυτό που έγινε (ενν. την πυρκαγιά και την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ). Ήταν κάτι αναμενόμενο.
Ο κος Γιώργος Πλειός, καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ
Στην τελευταία του επίσκεψη στο νησί,όπως μοιράστηκε μαζί μας, ένα τοπικό Site τον ρώτησε «αν είναι κακό που αντιδρούν οι κάτοικοι;» «Όχι δεν είναι κακό που αντιδρούν και θέλουν να αποσυμφορηθεί το νησί και όπως τα υπόλοιπα νησιά.» απάντησε.
«Προφανώς και έχει σημειωθεί μικροπαραβατικότητα» εξήγησε ο κ. Πλειός: «Ήταν μια κοινωνία 20.000 ανθρώπων και μεταξύ τους υπάρχουν και κάποιοι που δεν είναι άγγελοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες, είναι ταραξίες, είναι ο,τι άλλο… Πολλοί από αυτούς δεν ήξεραν πού βρίσκονται όταν έμπαιναν. Αυτοί ήρθαν για να μπουν στην Ευρώπη και να πάνε στους συγγενείς τους στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία κ.α. Όσο δεν θέλουν οι κάτοικοι να είναι εκεί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, άλλο τόσο δεν θέλουν και οι ίδιοι να είναι. Αυτοί που τους κρατάνε εκεί είναι η ΕΕ με την κοινή δήλωση – συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας.»
Μιλώντας για την στάση των Ευρωπαίων ο κος Γιώργος Πλειός υποστήριξε ότι «δεν τους θέλουν αυτούς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στο έδαφος τους στην Ευρώπη.» Έτσι, «πληρώνουν χρήματα για να τους κρατάνε στην Ελλάδα, στα νησιά.»
Φώτο: Γιώργος Πλειός , καθηγής ΕΚΠΑ Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας συνέντευξη –κείμενο: Μαρία Νικολάου