HSBC: Γιατί παραμένει επιφυλακτική για τις ελληνικές μετοχές- Πότε βλέπει “φως” για το ΧΑ
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Εδώ και έναν περίπου χρόνο και από το ξέσπασμα της κρίσης της πανδημίας, η HSBC γύρισε σε επιφυλακτικότερη τη στάση της για τις ελληνικές μετοχές, κατεβάζοντας τη σύστασή της σε “ουδέτερη” από overweight που τηρούσε πριν. Η πορεία του Χ.Α από το α’ τρίμηνο του 2020 και μετά, μπορεί να πει κανείς πως “δικαιολόγησε” απόλυτα αυτήν της τη στάση, δεδομένου ότι το σοκ της πανδημίας στην ελληνική οικονομία ήταν τεράστιο, κάτι που παρέσυρε όπως είναι λογικό και τη στάση των επενδυτών στις ελληνικές μετοχές. Άλλωστε κατά το αρχικό sell-off του Φεβρουαρίου-Μαρτίου, το Χ.Α σημείωσε τη μεγαλύτερη βουτιά διεθνώς, και εάν ρωτούσε κανείς οποιανδήποτε αναλυτή τότε, η απάντηση του ήταν “λόγω του βάρους του τουρισμού στην οικονομία”…
Από το Νοέμβριο του 2020 και ειδικά το τελευταίο δίμηνο του έτους, το κλίμα στις ελληνικές μετοχές άλλαξε ριζικά, με επενδυτές να επιστρέφουν μετά από πολλά χρόνια στο Χ.Α και αυτό να αποτυπώνεται τόσο στον τζίρο όσο και στις απόψεις που διατύπωναν τα funds στα roadshows του φθινοπώρου.
Ο κύριος λόγος ήταν το rotation που προκάλεσαν στις θέσεις των χαρτοφυλακίων, τα νέα για τα εμβόλια, μία ώθηση δηλαδή προς τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές “αξίας”. Το φως που φάνηκε τότε για πρώτη φορά στην άκρη του τούνελ της πανδημίας οδήγησε στην προσδοκία πως οι… χαμένοι του 2020 θα αποτελέσουν τους μεγάλους νικητές του επόμενου έτους, ακριβώς λόγω της ύπαρξης των εμβολίων που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην κινητικότητα και την κανονικότητα. Σε αυτή την “εξίσωση” η Ελλάδα ξεχώριζε. Και η HSBC, όπως δηλώνει στο Capital.gr, την ξεχωρίζει επίσης.
Οι αναλυτές της HSBC που ειδικεύονται στις ελληνικές μετοχές, ο John Lomax, επικεφαλής των παγκοσμίων αναδυόμενων αγορών και ο Aseem Madan χρηματιστηριακός αναλυτής, οι οποίοι και “υπογράφουν” τις εκθέσεις της βρετανικής τράπεζας για τις ελληνικές μετοχές, απαντούν στο Capital.gr γιατί επιμένουν στην “ουδέτερη” στάση τους για το Χ.Α και τι είναι αυτό που θα τους κάνει να αλλάξουν στάση.
Όπως απαντούν, το βασικό σενάριο της HSBC, δηλαδή ένας κύκλος ανάκαμψης λόγω τoυ εμβολιασμού όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, είναι θετικό για τις Αναδυόμενες Αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Το εμπόδιο ωστόσο στην παραπάνω εξέλιξη, είναι τα δύο σενάρια ρίσκου της βρετανικής τράπεζας, τα οποία αφορούν την πιθανότητα υπερθέρμανσης της οικονομίας στις ΗΠΑ και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. “Αυτό, πιστεύουμε, μπορεί να αποτελέσει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για τις πιο ευάλωτες αγορές του περιβάλλοντος των αναδυόμενων αγορών, όπως η Ελλάδα. Θα είναι πιο δύσκολη η προσαρμογή για αυτές τις χώρες”, σημειώνουν οι αναλυτές της HSBC.
Έτσι, με βάση αυτά τα δύο σενάρια, όπως τονίζουν αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες αγορές που προσφέρουν καλύτερη συνολική έκθεση, και μικρότερους κινδύνους. Σημειώνεται πως η HSBC, σε ότι αφορά τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EEMEA) όπου και τοποθετείται η ελληνική, τηρεί overweight στάση στα χρηματιστήρια της Ν./ Αφρικής, των ΗΑΕ, του Κουβέιτ, της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Κατά τους αναλυτές της HSBC, μία βασική αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και άρα τις ελληνικές μετοχές, αποτελεί ο τουρισμός. Έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, το Χ.Α όπως και η οικονομία αναμένεται να λάβουν σήμα από τον τουρισμό έτσι ώστε να σημειώσουν το μεγάλο και διατηρήσιμο ριμπάουντ. “Εάν η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα ομαλοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι, αυτό θα βοηθήσει πολύ τις ελληνικές μετοχές και το Χ.Α συνολικά”, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr.
Εάν ωστόσο η κανονικότητα έλθει το 2022, αυτό σημαίνει πως η πραγματική ανάκαμψη των ελληνικών μετοχών από τις χαμηλές αποτιμήσεις που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας, θα καθυστερήσει, εξηγούν. Όλα, συνεπώς, θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό, κατά τους αναλυτές της HSBC, και αυτό είναι το σημείο καμπής που περιμένουν, το inflection point, για να αλλάξουν και πάλι τη στάση τους σε overweight.
Άλλωστε στο τελευταίο τους note για τις ελληνικές μετοχές τόνισαν πως ο αδύναμος κρίκος στο ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένουν οι τράπεζες, οι οποίες αποτελούν και τον πυρήνα της αγοράς. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους είναι αυτή που μπορεί να ενισχύσει τις προοπτικές του, και να “απελευθερώσει” την αξία για τον κλάδο, και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού.
Κατά την HSBC, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σημαντικά το 2020, κυρίως λόγω της βουτιάς της τάξης του 75% του τουρισμού. Το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους έδειξε το προσωρινό ξεκίνημα μιας ανάκαμψης.
Φυσικά, οι προοπτικές για το 2021 εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πιθανή “αναβίωση” στον τουρισμό. Πολλά από αυτά θα είναι εκτός του ελέγχου της Ελλάδας και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ευρώπης. Το σίγουρο είναι, κατά τους αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, πως η Ελλάδα θα αποτελέσει τον μεγάλο νικητή της ανάκαμψης του τουρισμού – αλλά πόσο από αυτό θα συμβεί το 2021 και ποσό το 2022 είναι προς το παρόν ασαφές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της πάντως η Ελλάδα θα σημειώσει ανάκαμψη φέτος της τάξης του 3%, ενώ η ελληνική οικονομία θα πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη το 2022, καταγράφοντας τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην περιοχή, στο 5,5%.
Όσον αφορά τις αποτιμήσεις, και ειδικά των ελληνικών τραπεζών, ξεκάθαρα φαίνονται φθηνές, με εκτιμώμενο δείκτη P/E για το 2020 στο 8,7 και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,3. Ωστόσο, ο κλάδος ήδη ξεκινά από μια ευάλωτη θέση δεδομένης της βαθιάς ύφεσης του περασμένου έτους. Συνεπώς, και για αυτόν τον λόγο, η HSBC παραμένει προς το παρόν στην ουδέτερη στάση της για τις ελληνικές μετοχές.
Πηγή: Capital.gr