ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η Ελλάδα γερνά και πεθαίνει, αλλά δεν φαίνεται ότι ιδρώνει το αυτί κανενός από όσους θα έπρεπε εδώ και… χθες να έχουν πάρει μέτρα για να αντιστρέψουν μια θλιβερή πραγματικότητα. Το δημογραφικό είναι το υπ αριθμόν ένα εθνικό πρόβλημα, αλλά φαίνεται πως δεν… πουλάει στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, που προτιμά να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που κρατούν στη διαχρονία τους ζωντανό τον Ελληνισμό. Μετά το καμπανάκι του ΔΝΤ, που για δικούς του λόγους θυμήθηκε το δημογραφικό, ήρθε μια νέα έκθεση-σοκ από την εταιρία μελετών και αναλύσεων PricewaterhouseCoopers για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού HOPEgenesis να επισημάνει τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται η χώρα μας από τη γήρανση και τη συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού.

Στην έκθεση που τιτλοφορείται «Η επίδραση της γήρανσης του πληθυσμού στην οικονομική ανάπτυξη, το εργασιακό δυναμικό και την παραγωγικότητα» («The Effect of Population Aging on Economic Growth, the LabourForce and Productivity») μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι μια μείωση του ρυθμού γονιμότητας και η αύξηση του πληθυσμού άνω των 60 ετών κατά 10% μειώνουν τον ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 5,5%. Η πιο δυσοίωνη πρόβλεψη, όμως, συνοψίζεται στη βαθιά γήρανσή του, η οποία σταδιακά θα συντελεστεί: Από τον συνολικό πληθυσμό των 9.500.000 το 2050, τα 3.400.000 (36%) θα είναι άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα «βρίσκεται στην 68η θέση στη λίστα που αφορά την υπογεννητικότητα και, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αν τα επόμενα έξι χρόνια δεν γίνουν κάποιες δραματικές παρεμβάσεις, το πρόβλημα θα είναι μη αναστρέψιμο».

Με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια της Eurostat το 2050 θα είμαστε περίπου 6.500.000, ενώ τα πιο αισιόδοξα σενάρια λένε ότι θα είμαστε 8.000.000. Σε κάθε περίπτωση πολύ λιγότεροι από σήμερα που είμαστε 10.000.000 Ελληνες.

Χρειαζόμαστε μίνιμουμ 2,1 παιδιά ανά οικογένεια προκειμένου να διατηρείται ο πληθυσμός και να υπάρχει ανάπτυξη. Και στη χώρα μας γεννιούνται μόλις 1,3 παιδιά κατά μέσο όρο σε κάθε οικογένεια!

Γι’ αυτό και λέμε ότι τα καμπανάκια ήδη έγιναν καμπάνες και ηχούν προς πολλές πλευρές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δυστυχώς κωφεύει. Η επερχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., άμεσα και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόκειται να χαράξει ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την αντιστροφή της υπάρχουσας τάσης, ώστε να δοθούν, από τη μία, οικονομικά και φορολογικά κίνητρα σε οικογένειες να κάνουν παιδιά, που θα δώσουν τη δυνατότητα να πιάσει η χώρα το αναγκαίο όριο των 2,1 παιδιών ανά οικογένεια, και, από την άλλη, να μπουν οι βάσεις για οικονομική ανάπτυξη που συμβάλλει στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να επιβιώσει στο πέρασμα των χρόνων και να μην γίνουν οι Ελληνες μειονότητα στον τόπο τους.

Το άρθρο του Κώστα Κατσαφάδου (βουλευτή Α Πειραιώς και νήσων δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “δημοκρατία” 10-10-18)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *