Ανανεώθηκε η θητεία της UNFICYP

Ομόφωνη ήταν η ψήφιση της ανανέωσης της θητείας της UNFICYP από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει με ικανοποίηση το γεγονός ότι το ψήφισμα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού, τόσο με ρητή αναφορά, όσο και μέσω αναφοράς στο σημαντικό ψήφισμα 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

”Το ψήφισμα”, συνεχίζει η ανακοίνωση, ”καλωσορίζει τη συνάντηση του Βερολίνου του Νοεμβρίου 2019, καθώς και την πρόθεση του γενικού γραμματέα να συνεχίσει την προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς ως κοινού εναρκτήριου σημείου για ουσιαστικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, μέσω του ψηφίσματος επαναλαμβάνει την έκκληση για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, απευθύνοντας έτσι μήνυμα προς την Τουρκία. Θέση μας παραμένει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ασκώντας την επιρροή του για τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων και για τη συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα.

Εκφράζει επίσης, ανησυχία για την αύξηση των στρατιωτικών παραβιάσεων κατά μήκος της γραμμής, γεγονός που παραπέμπει στην ευθύνη του τουρκικού στρατού και συστήνει σεβασμό στην, κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της ουδέτερής ζώνης, και που υπογραμμίζει και τη σημασία της διατήρησης της ειρηνευτικής δύναμης, ενόσω διαρκεί η παρούσα κατάσταση. Καλεί επίσης για την άρση των παραβιάσεων και την αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια και επαναβεβαιώνει τα πολύ σημαντικά ψηφίσματα 550 και 789 για τα Βαρώσια, υπογραμμίζοντας έτσι την ανάγκη πλήρους σεβασμού τους και τερματισμού ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων.

Επισημαίνουμε επίσης το γεγονός, ότι το ψήφισμα καλεί, για άλλη μια φορά, για ενίσχυση της συνεργασίας με την Επιτροπή Αγνοουμένων, ιδιαίτερα μέσω της παροχής πρόσβασης σε όλες τις περιοχές, και της άμεσης ανταπόκρισης στο αίτημα για παροχή πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής.

Προνοείται επίσης, η υποβολή έκθεσης του γενικού γραμματέα για την αποστολή Καλών Υπηρεσιών μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021”.

”Το ψήφισμα, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες που έγιναν για αντιμετώπισή τους, καλεί για ενίσχυση της συνεργασίας μέσω των Τεχνικών Επιτροπών και για επάνοδο στο προ πανδημίας καθεστώς λειτουργίας των σημείων διέλευσης, όταν αυτό είναι πρακτικά εφικτό”, καταλήγει το ΥΠΕΞ της Κύπρου στην ανακοίνωσή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *