Απίστευτο!  Η Κομισιόν χρηματοδοτεί την αγορά σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής

European Commission in Brussels

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή «συνεχίζει να χρηματοδοτεί την αγορά σκαφών για την τουρκική ακτοφυλακή και οχημάτων για τον τουρκικό στρατό», με την αιτιολογία της «δέουσας διαχείρισης των συνόρων – με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των προσφύγων, του τοπικού πληθυσμού και εντέλει των τούρκων και των ευρωπαίων πολιτών. Αυτό συμβαίνει παρά την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα»  αναφέρει ο  Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος με αφορμή τον εμβολισμό από σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής περιπολικού του Λιμενικού Σώματος στις 11 Μαρτίου, ρώτησε την Επιτροπή: «αν πρέπει να συνεχιστεί  η συγχρηματοδότηση της αγοράς 4 σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής, αν υπάρχουν άλλες δράσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας ,για την αγορά μέσων για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ή σώματα ασφαλείας και πως διασφαλίζεται ότι τα μέσα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας».

 

Απαντώντας ο αρμόδιος επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας  Oliver Várhelyi επιβεβαιώνει ότι «θα συνεχίσει να υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ένα πρόγραμμα του 2019 για την αγορά 4 σκαφών (μήκους 9 έως 11 μέτρων, μέγιστης ταχύτητας 35 κόμβων και εμβέλειας 300 χιλιομέτρων) της τουρκικής ακτοφυλακής». Παράλληλα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτός των 4 σκαφών, έχει συγχρηματοδοτήσει μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας την αγορά τεθωρακισμένων και μη τεθωρακισμένων οχημάτων «που φέρουν εξοπλισμό επιτήρησης των συνόρων, καθώς και ραντάρ επιτήρησης και θερμικές κάμερες-το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού αυτού έχει ήδη παραδοθεί».

 

Ο Ούγγρος Επίτροπος στην απάντησή του υπογραμμίζει  ότι η «Επιτροπή παρέχει στήριξη στην Τουρκία για να εξασφαλίσει τη δέουσα διαχείριση των συνόρων – με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των προσφύγων, του τοπικού πληθυσμού και εντέλει των Τούρκων και των Ευρωπαίων πολιτών».

 

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρμόδιου επιτρόπου ο κος Ανδρουλάκης τονίζει επίσης:  O Ούγγρος Επίτροπος δεν μπορεί να αδιαφορεί και να συνεχίζει κανονικά αυτού του είδους τα προγράμματα ενώ ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο για να εκβιάζει την Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο η Επιτροπή να συνεχίζει να χρηματοδοτεί την αγορά μέσων από τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ειδικά μετά από τα γεγονότα στον Έβρο, όπου το σύνολο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας επισκέφθηκε τα Ελληνικά σύνορα και είδε το μέγεθος της απειλής για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια από τις Τουρκικές κινήσεις .Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει χρήματα από το Ταμείο Προενταξιακής βοήθειας, ιδιαίτερα για έργα που έχουν να κάνουν με την αγορά μέσων για τις Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Απαιτούνται άμεσες εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτική αυτή».

 

Φ.Κ. ([email protected])

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.