Απολυταρχική χώρα η Τουρκία, σύμφωνα με γερμανικό think tank!

Κόλαφος για την Τουρκία είναι η νέα έκθεση του κορυφαίου γερμανικού think tank Bertelsmann Stiftung, η οποία κατατάσσει για πρώτη φορά την γείτονα στη λίστα με τις απολυταρχικές χώρες!

Το γερμανικό ίδρυμα αναφέρει στην έκθεση του ότι την τελευταία διετία η εσωτερική πολιτική της Τουρκίας επηρεάστηκε όλο και περισσότερο από εθνικιστικές, ισλαμιστικές και αυταρχικές δυνάμεις και έχει υποστεί ριζική μεταμόρφωση στη διεθνή πολιτική της, ιδίως μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2018, όταν τέθηκε σε ισχύ το νέο εκτελεστικό προεδρικό σύστημα.

«Αυτές οι εκλογές έθεσαν ουσιαστικά τέλος στο κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας, το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923», αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεση του το ίδρυμα Bertelsmann.

Σύμφωνα με το γερμανικό ίδρυμα,  το νέο σύστημα έχει επιταχύνει τη διαδικασία απολυταρχισμού υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά και το τέλος της διετούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης που η κυβέρνησή του επέβαλλε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

«Η εγχώρια διαδικασία αυτοκρατικοποίησης είχε εκτεταμένες συνέπειες στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας. Οι σχέσεις της χώρας με την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώθηκαν ραγδαία », αναφέρει το ίδρυμα, προσθέτοντας: «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν σταματήσει όπως και οι διμερείς σχέσεις της με πολλά κράτη μέλη της ΕΕ».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.